Σιδηροδρομικό χάος από τις φωτιές και τον καύσωνα και το ταξίδι των υπουργών με το τρένο

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Και να που υπουργοί μπήκαν στο τρένο, όχι για κάποια εγκαίνια ή προβολή κάποιας νέας υπηρεσίας, αλλά για να καλύψουν μία πραγματική ανάγκη μετακίνησης. Την περασμένη Παρασκευή, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας αλλά και η Υφυπουργός κ. Αλεξοπούλου επιβιβάστηκαν στο τρένο για να μεταβούν στη Λαμία και τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο επίσημων επισκέψεων. Ομολογουμένως δεν θυμόμαστε κάποια άλλη παρόμοια περίπτωση τα τελευταία χρόνια, αφού η χρήση των υπουργικών Ι.Χ. αλλά και του αεροπλάνου (για το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη) ήταν μονόδρομος.

* * * Κάποιοι βέβαια θα πουν πως το ταξίδι ήταν απλά συμβολικό (άλλωστε για την  μίνι περιοδία των υπουργών και στελεχών του υπουργείου, χρησιμοποιήθηκαν τόσο Ι.Χ. όσο και πτήσεις). Ακόμα και η συμβολικότητα όμως έχει τη σημασία της. Αρκεί βέβαια να μη μείνουμε εκεί. Μετά τη λήξη των εκκρεμών έργων, τη λειτουργία όλων των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης (ο Σεπτέμβριος είναι πολύ κοντά) και την επαναφορά των ταχυτήτων των τρένων στα φυσιολογικά επίπεδα, ελπίζουμε ο σιδηρόδρομος να καταστεί μία αυτονόητη επιλογή μετακίνησης, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους πολιτικούς.

* * * Κάποια μέσα προέβαλαν και το γεγονός πως η κ. Αλεξοπούλου, ταξιδεύοντας από τη Λαμία προς τη Θεσσαλονίκη, επικοινώνησε με τη διοίκηση της Hellenic Train για να παραπονεθεί για το ζήτημα της μη επαρκούς λειτουργίας του κλιματισμού εντός του τρένου, ύστερα και από παράπονα άλλων επιβατών. Όπως σημειώνουν μάλιστα, η λειτουργία του κλιματισμού επανήλθε (!) μετά από το τηλεφώνημα. Κατά τη γνώμη μας είναι λυπηρό (για να μη πούμε τίποτα χειρότερο) και όχι ευχάριστη είδηση να απαιτείται υπουργική παρέμβαση προκειμένου να λειτουργήσει σωστά ο κλιματισμός σε ένα τρένο. Μήπως η Hellenic Train να λειτουργήσει ένα τηλεφωνικό κέντρο για επείγοντα παράπονα αν το προσωπικό των τρένων αδιαφορεί; Ή πρέπει οι επιβάτες να επικοινωνούν με την υφυπουργό;

* * * Σιδηροδρομικό χάος: οι ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίας των ημερών, οι πυρκαγιές αλλά και άλλα έκτακτα συμβάντα ενέτειναν τα συνήθη προβλήματα του σιδηρόδρομου κατά τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας για ακόμα μία φορά την ταλαιπωρία των επιβατών. Έτσι, μέσα στην τελευταία εβδομάδα είδαμε, μεταξύ άλλων:

  • Μία ακόμα σύγκρουση μοτοσυκλέτας με τρένο σε διάβαση, την Πέμπτη 13 Ιουλίου, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη
  • Την Παρασκευή 14 Ιουλίου, η αμαξοστοιχία 1212 (Πειραιάς-Αεροδρόμιο) του Προαστιακού ακινητοποιήθηκε στο σταθμό Νερατζιώτισσα με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις.
  • Βραδυπορία σε τμήμα γραμμής 50 χλμ. τέθηκε σε ισχύ από τον ΟΣΕ το Σάββατο 15 Ιουλίου λόγω του καύσωνα, «για πρώτη φορά στην ιστορία του σιδηρόδρομου», όπως επισημαίνουν σιδηροδρομικοί.
  • Καθυστέρηση 82 λεπτών στην αμαξοστοιχία 51 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) την Κυριακή 16 Ιουλίου, καθώς ο συρμός ETR υπέστη βλάβη, με αποτέλεσμα το δρομολόγιο να γίνει με συμβατική ηλεκτράμαξα. Η Hellenic Train ειδοποίησε ότι οι επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση ίση με το 25% του εισιτηρίου.
  • Την ίδια μέρα, και το δρομολόγιο 54 από Αθήνα για Θεσσαλονίκη έγινε με ηλεκτράμαξα αντί ETR.
  • Η αμαξοστοιχία 56 από Αθήνα για Θεσσαλονίκη καθυστέρησε 58 λεπτά λόγω βλάβης, και πάλι την ίδια μέρα
  • Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 1534-1539 και 1538-1543 στο τμήμα Αυλίδα – Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκαν με λεωφορεία, λόγω εργασιών της ΔΕΗ στο τμήμα αυτό.
  • Αρκετά ακόμα προβλήματα σε δρομολόγια παρουσιάστηκαν την Κυριακή, σύμφωνα με το ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
  • Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, υπήρξαν καθυστερήσεις σε δρομολόγια, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στο ύψος της Σίνδου
  • Την ίδια μέρα, η αμαξοστοιχία 54 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη αναχώρησε με καθυστέρηση 51 λεπτών λόγω τεχνικού προβλήματος.
  • Σε διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού προς και από το Κιάτο προχώρησε την ίδια μέρα η Hellenic Train λόγω φωτιάς πλησίον του Σ.Σ. Αγ. Θεοδώρων. Έγινε αντικατάσταση με λεωφορεία από Άνω Λιόσια αλλά από αργά το βράδυ.
  • Την Τρίτη 18 Ιουλίου το πρωί, αποκαταστάθηκε σταδιακά από τις 10:00 η λειτουργία του Προαστιακού. Ωστόσο, τα δρομολόγια διακόπηκαν και πάλι από το μεσημέρι λόγω φωτιάς πλησίον του Σ.Σ. Κορίνθου. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνταν με λεωφορεία μεταξύ Άνω Λιοσίων και Κιάτου μέχρι και το πρωί της Πέμπτης όταν και ανακοινώθηκε η επανεκκίνηση των τρένων.

* * * Η ουσία ξυλόλιο, που χρησιμοποιείται για τη νοθεία καυσίμων, ανιχνεύτηκε στη μία από τις δυο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, στην πολύνεκρη σύγκρουση των Τεμπών, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, γεγονός που εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για το αν μεταφερόταν μη εγκεκριμένο φορτίο που πιθανότατα να προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά // Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Διευθυντής Σιδηροδρομικών Συστημάτων του ΟΣΕ από το 2017 ως το 2019. Ελεύθεροι και ο νυν διευθυντής της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ αλλά και ο ο γενικός διευθυντής (2017 έως 2019) της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ // Συγγενείς θυμάτων επιτέθηκαν σε διευθυντικό στέλεχος του ΟΣΕ ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

* * * Επείγουσα τροπολογία φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης με την οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών σε περιπτώσεις διατάραξης της ασφάλειας και επικίνδυνων παρεμβάσεων στα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής τροχιάς, των πλοίων και των αεροσκαφών // Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για την σύμβαση 717 για το σιδηροδρομικό δίκτυο // Σχετικά με την υπό διερεύνηση σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, δημοσίευμα κάνει λόγο για καταγγελία περί ύποπτου πλουτισμού στελέχους της εταιρείας που περιλαμβάνεται στη σχετική δικογραφία

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί τη δημοπράτηση του έργου «Εργασίες προληπτικής Συντήρησης & Ανακαίνισης της υποδομής και επιδομής σε εντοπισμένα τμήματα του Σιδηροδρομικού Δικτύου» κόστους 60 εκατ. ευρώ. Ήδη, ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας εξέδωσε ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης για την υποβολή πρότασης στο ΤΠΑ Υποδομών και Μεταφορών με δυνητικό δικαιούχο τον ΟΣΕ. Την ίδια στιγμή πάντως, αγνοείται η τύχη των τριών μεγάλων διαγωνισμών ΣΔΙΤ για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Ο πρώτος από αυτούς, που θα αφορούσε τη βόρεια Ελλάδα, αναμένονταν να έχει ήδη δημοπρατηθεί, αλλά μετά το δυστύχημα των Τεμπών, το ζήτημα έφυγε από την επικαιρότητα.

* * * Τρεις διαγωνισμοί για την εκχόρτωση, την εκθάμνωση, τον καθαρισμό και την απόρριψη του φυτικού υλικού πλησίον των σιδηροδρομικών γραμμών κατακύρωσε ο ΟΣΕ στις 13 Ιουλίου, προφανώς κατόπιν εορτής, αφού το δίκτυο αντιμετωπίζει προβλήματα ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά τον Προαστιακό της Αθήνας (τμήμα Κιάτο – Αεροδρόμιο) με αξία 72.911,06 ευρώ με ΦΠΑ, ο δεύτερος τα τμήματα Πειραιάς – Δαύλεια και Οινόη – Χαλκίδα με Αξία 72.910,05 ευρώ με ΦΠΑ και ο τρίτος τις γραμμές της Πάτρας, αξίας 72.061,61 ευρώ με ΦΠΑ.

* * * Τρεις ερωτήσεις προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, σχετικές με το σιδηρόδρομο, κατατέθηκαν στη Βουλή της τελευταίες μέρες: ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ερώτηση για τις αφύλακτες διαβάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μακεδονίας ζητά ενημέρωση για τον αριθμό τους και το πώς ο ΟΣΕ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ ο Ιλχάν Αχμέτ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά ενημέρωση για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας της Θράκης αλλά και το έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Τέλος, ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την ανακάλυψη δείγματος εύφλεκτου φορτίου από την επιτροπή διερεύνησης του πρόσφατου ατυχήματος στα Τέμπη η οποία εγείρει την ανάγκη εισαγγελικής έρευνας.

* * * Ώρα εξετάσεων για τους νέους υποψήφιους μηχανοδηγούς. Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι θεωρητικές εξετάσεις των υποψηφίων ενώ αύριο Παρασκευή το πρακτικό μέρος των εξετάσεων σε δρομολόγιο με αφετηρία τον Σ.Σ. Αθηνών, σύμφωνα με προσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων. Εν τω μεταξύ, στην έκδοση ακόμα μίας απόφασης για την αξιολόγηση αιτήσεων υποψήφιων εξεταστών Μηχανοδηγών προχώρησε η ολομέλεια της ΡΑΣ. Έτσι, σε 6 άτομα χορηγήθηκε ανανέωση της αναγνώρισης εξεταστή μηχανοδηγών – υποψηφίων μηχανοδηγών, ενώ για έναν η αίτηση απορρίφθηκε, λόγω μη κατοχής έγκυρου πιστοποιητικού μηχανοδήγησης.

* * * Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε δέσμευση συμπληρωματικής πίστωσης ύψους 37.500.000 ευρώ προς τον ΟΣΕ για λειτουργικές του δαπάνες. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες υπεγράφη συμφωνία με τον ΟΣΕ που προβλέπει την αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης του οργανισμού από 45 εκατ. ευρώ σε 75 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία του δικτύου.

* * * Η Εμβάθυνση της συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) σε ζητήματα οργανωτικής διάρθρωσης και εκπαίδευσης προσωπικού, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης σε συνάντηση του κ. Σταϊκούρα με τον Γενικό Διευθυντή Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mario Nava

* * * Τεχνητή νοημοσύνη και σιδηρόδρομος: Ενδιαφέρον για το ChatGPT και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης δείχνει ο ΟΣΕ. Στελέχη του οργανισμού έλαβαν μέρος σε σεμινάριο με θέμα «ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (ΑΙ) ΚΑΙ ChatGPT». Το κόστος για τον ΟΣΕ ανήλθε σε 600 ευρώ. Τώρα αν αυτό θα οδηγήσει σε κάποια σχετική εξέλιξη στον ελληνικό σιδηρόδρομο, θα το δούμε στο μέλλον. Σε μία σχετική εξέλιξη, η Υφυπουργός Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου συμμετείχε σε συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο οποίο αναφέρθηκε στη δυνατότητα χρήσης της στον τομέα των Μεταφορών

* * * Γερμανία: Δοκιμαστικά δρομολόγια για το νέο τρένο υψηλών ταχυτήτων της Deutsche Bahn // Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Μελετάται η κατασεκυή σιδηροδρομικής γραμμής που είχε προταθεί πριν 70 χρόνια // Ηνωμένο Βασίλειο: Επανεξετάζονται όλα τα δρομολόγια τρένων στην Ουαλία // Σιδηροδρομική εταιρεία ζητά τη βοήθεια του κοινού για τη διόρθωση της προφοράς των ονομάτων σταθμών του δικτύου στις ανακοινώσεις στα τρένα // Ιταλία: Μία φορά το μήνα, απευθείας τρένο από τη Ρώμη προς την Πομπηία // Ινδία: Το πιο αργό ταξίδι με τρένο

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*