Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Υπουργείο Υγείας: Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να κλιματίζονται επαρκώς

Share

    Με χτεσινή του εγκύκλιο, το Υπουργείο Υγείας κάνει αναφορά στο ζήτημα της ορθής λειτουργίας του κλιματισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την προφύλαξη του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, γίνεται σύσταση για αποφυγή πολύωρων ταξιδών με μέσα μεταφοράς τα οποία δεν διαθέτουν κλιματισμό.

    Στην εγκύκλιο (βλ. στο τέλος του άρθρου), η οποία έχει ως αποδέκτες υπουργεία, κυβερνητικούς φορείς αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναφέρονται αναλυτικά οι κίνδυνοι από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ομάδες πολιτών που κινδυνεύουν καθώς και οδηγίες προφύλαξης για τον πληθυσμό.

    Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών από την έκθεση του πληθυσμού σε υψηλές θερμοκρασίες (θερμοπληξία κ.λπ).

    Το ζήτημα της λειτουργίας του κλιματισμού στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας είναι βεβαίως επίκαιρο και λόγω των πολλών παραπόνων από την πλευρά των επιβατών για μη επαρκή (ή καθόλου) λειτουργία του κλιματισμού σε λεωφορεία και τρένα.

    Από την πλευρά της ΟΣΥ, επισήμως τονίζεται ότι το σύνολο των λεωφορείων που κυκλοφορούν έχουν κλιματιστικά σε λειτουργία, ενώ λεωφορεία στα οποία δεν λειτουργεί ο κλιματισμός λόγω βλάβης αποσύρονται στα αμαξοστάσια. Όπως πάντως αναφέρουν στο Athens Transport εργαζόμενοι, πολύ συχνά η απόδοση των κλιματιστικών των λεωφορείων είναι κακή και λόγω της παλαιότητάς τους, αλλά κυρίως λόγω των συχνών στάσεων και των ανοικτών παραθύρων.

    Στο Μετρό, τα παράπονα αφορούν κυρίως τη Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ) όπου αν και όλα τα βαγόνια που αποκτήθηκαν από τη δεκαετία του 1980 ως τη δεκαετία του 2000 διαθέτουν πλέον κλιματισμό, η απόδοση και αυτών των κλιματιστικών είναι κακή λόγω των ανοικτών παραθύρων στους συρμούς.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τις τελευταίες μέρες το Athens Transport δέχεται καθημερινά τις τελευταίες μέρες παράπονα από επιβάτες της γραμμής 1 που κάνουν λόγω για συρμούς με κλειστό τον κλιματισμό, ενώ παράπονα υπάρχουν και για υψηλές θερμοκρασίες σε αρκετούς υπόγειους σταθμούς του Μετρό.

    Στη γραμμή 1, όπως και στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό κυκλοφορούν επιπλέον και συρμοί της πρώτης γενιάς του Μετρό οι οποίοι δεν διαθέτουν σύστημα κλιματισμού. Σύμφωνα με τη ΣΤΑ.ΣΥ., αποφεύγεται η χρήση των συρμών αυτών τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα θα έπρεπε να επανεξεταστεί συνολικά η χρήση τους κατά τη θερινή περίοδο (κάτι που φυσικά δεν είναι εύκολο αφού δεν υπάρχει περίσσευμα τροχαίου υλικού).

    Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

    • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
    • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
    • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
    • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
    • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
    • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
    • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
    • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
    • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
    • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
    • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
    • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
    • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
    • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

    [scribd id=660154752 key=key-NZQri8DTx2eAQUYfTzdB mode=scroll]

 
 

Διαβάστε Περισσότερα