Αναγνώριση προσώπου αντί εισιτηρίων σε σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου

φωτογραφία: Eurostar

Επιβάτες των τρένων Eurostar μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και πόλεων της Ευρώπης θα μπορούν να γλιτώσουν τους ελέγχους εισιτηρίων και διαβατηρίων στο σταθμό St Pancras International του Λονδίνου μέσω ενός νέου συστήματος αναγνώρισης προσώπου που τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία.

Στόχος είναι η μείωση των καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια των ελέγχων οι οποίες παρατηρούνται μετά την εφαρμογή του Brexit. Μέσω του συστήματος SmartCheck, συχνοί επιβάτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες Business Premier και Carte Blanche της Eurostar, μπορούν να χρησιμοποιούν μία εφαρμογή με την οποία θα σκανάρουν το διαβατήριό τους και θα ταυτοτοποιούν το εισιτήριο αλλά και το πρόσωπό τους, παρακάμπτοντας έτσι τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.

Η Eurostar προτίθεται να επεκτείνει τη λειτουργία του συστήματος για περισσότερους επιβάτες εφόσον η δοκιμαστική λειτουργία του κριθεί επιτυχής. Παράλληλα, η εταιρεία δεν αποκλείει την επέκταση του συστήματος και σε άλλους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου έχει παρουσία.

Τα τελευταία χρόνια, η αναγνώριση προσώπου έχει δοκιμαστεί σε πολλές χώρες ως εναλλακτική της χρήσης φυσικών εισιτηρίων σε αεροδρόμια και σταθμούς τρένων και λοιπών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το 2019, παρόμοιο σύστημα είχε δοκιμαστεί στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, ωστόσο η λειτουργία του σταμάτησε λόγω της μείωσης των επιβατών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το 2021, σύστημα αναγνώρισης προσώπου τέθηκε σε λειτουργία στο Μετρό της Μόσχας, με πολλούς να πιστεύουν ότι πίσω από τη διευκόλυνση των επιβατών κρύβεται η περεταίρω επέκταση παρόμοιων συστημάτων που λειτουργούν σε όλη της Ρωσία και έχουν ως στόχο των εντοπισμό υπόπτων από τις αρχές.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Eurostar, Gwendoline Cazenave δήλωσε: «Συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις για να αυξήσουμε τη χωρητικότητα στους σταθμούς και να απλοποιήσουμε τις ροές των επιβατών.»

Οι αποσκευές των επιβατών πάντως θα εξακολουθούν να ελέγχονται από το προσωπικό ασφαλείας των σταθμών, ενώ οι Γάλλοι συνοριοφύλακες θα ελέγχουν επίσης τα διαβατήρια με τον συνηθισμένο τρόπο.

Νωρίτερα φέτος, η Eurostar αναγκάστηκε να αφήσει κενές εκατοντάδες θέσεις στα τρένα από και προς το Λονδίνο λόγω των μεγάλων ουρών στους σταθμούς εξαιτίας των νέων ελέγχων μετά την εφαρμογή του Brexit. Έκτοτε, η κατάσταση βελτιώθηκε, αλλά δεκάδες θέσεις παραμένουν κενές σε αρκετά τρένα.

Πηγή: bbc.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

Είναι η αναγνώριση προσώπου το μέλλον των εισιτηρίων;

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*