Αυξάνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη

Υπουργείο Υποδομών
  • Οι πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 33% το πρώτο εξάμηνο του 2023.
  • Το μερίδιο των λεωφορείων μηδενικών εκπομπών έφθασε το 40% το δεύτερο τρίμηνο της χρονιά, με 6 χώρες προτιμώντας μόνο αυτά τα λεωφορεία.
  • Παρόλα αυτά, τα λεωφορεία diesel λεωφορεία διατήρησαν μερίδιο 63%.

Ποσοστό αύξησης που φτάνει το 33% κατέγραψαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη το πρώτο μισό του 2023, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως 6 ευρωπαϊκές χώρες αγόρασαν μόνο λεωφορεία μηδενικών εκπομπών το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), οι νέες ταξινομήσεις λεωφορείων στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 15% και έφτασαν τα 14,781 οχήματα. Η Γαλλία ήταν πρώτη στη σχετική κατάταξη με 2.982 πωλήσεις οχημάτων, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 22,3%. Άλλες χώρες με σημαντικέ αυξήσεις ήταν η Ιταλία (+62,6%), η Ισπανία (+58,7%), και η Γερμανία (+27.,8%).

Όσον αφορά τις πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (περιλαμβάνονται και τα υβριδικά σύμφωνα με τον ορισμό της ACEA), η αύξηση έφτασε στο 33,9% που αντιστοιχεί σε 2.132 οχήματα. Το μερίδιο της αγοράς το πρώτο μισό του 2023 ανήλθε σε 14,4% συγκριτικά με 12,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Στις 3 μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης η αύξηση έφτασε το εντυπωσιακό 755,9% στην Ισπανία, ενώ ακολουθούν η Γαλλία (+89,9%) και η Γερμανία (+18,1%).

Όσον αφορά τις πωλήσεις των υβριδικών λεωφορείων, η αύξηση έφτασε το 160,5% και το μερίδιο αγοράς υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 (από 6,2% σε 14%). Σε αυτό συνέβαλαν η σημαντική ανάπτυξη στη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη αγορά, τη Γαλλία (+886%) και την Ισπανία (+180,3%). Μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία αντιπροσωπεύουν το 82,4% όλων των ταξινομήσεων υβριδικών λεωφορείων στην Ε.Ε.

Πάντως, παρά τη στροφή προς τα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα, τα λεωφορεία που κινούνται με diesel εξακολουθούν να διατηρούν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 63%.

Αυξάνεται το μερίδιο αγοράς των λεωφορείων μηδενικών εκπομπών

Το μερίδιο αγοράς των λεωφορείων μηδενικών εκπομπών αυξάνεται στην ευρωπαϊκή αγορά αστικών λεωφορείων, όπως δείχνουν στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Καθαρών Μεταφορών που κοινοποίησε η Ολλανδική εταιρείας αναλύσεων Chatrou CME Solutions. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έφτασε το 40%, από 30% το πρώτου τρίμηνο του έτους (όπως και ολόκληρο το 2022).

Επιπλέον, έξι ευρωπαϊκές χώρες αγόρασαν αποκλειστικά αστικά λεωφορεία μηδενικών εκπομπών κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου: Ολλανδία, Δανία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Φινλανδία και Πορτογαλία. Στην Ελλάδα, (όπως και στην Εσθονία και τη Λετονία) δεν καταγράφηκε καμία πώληση αστικού λεωφορείου κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τρίμηνου του τρέχοντος έτους, το μερίδιο των αστικών λεωφορείων μηδενικών εκπομπών έφθασε το 40%, αποτελώντας την προτιμώμενη επιλογή τεχνολογίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των πωλήσεων, τα αμιγώς ηλεκτρικά λεωφορεία αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία (38%), ενώ τα λεωφορεία κυψελών καυσίμου υδρογόνου κατείχαν μικρότερο αλλά σταθερά αυξανόμενο μερίδιο (2%).

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία, κυριαρχούν οι πωλήσεις λεωφορείων που κινούνται με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Eamonn Mulholland, ερευνητή στο Διεθνές Συμβούλιο Καθαρών Μεταφορών, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ως στόχο οι πωλήσεις λεωφορείων μηδενικών εκπομπών να φτάσουν το 100% έως το 2030. Οι τρέχουσες τάσεις της αγοράς δείχνουν ότι αυτός είναι ένας πολύ εφικτός στόχος, καθώς όλο και περισσότερες χώρες καταργούν σταδιακά τις πωλήσεις αστικών λεωφορείων με κινητήρες εσωτερικής καύσης».

Πηγή: sustainable-bus.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

Η περιληψη με την οποία αρχίζει το άρθρο δημιουργήθηκε μέσω της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και ελέγχθηκε για την ορθότητά της

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*