Πρόταση για πωλήσεις μόνο λεωφορείων μηδενικών εκπομπών από το 2030

Υπουργείο Υποδομών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα νέους στόχους για τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για νέα βαρέα επαγγελματικά οχήματα (HDV), συμπεριλαμβανομένων των αστικών λεωφορείων, από το 2030 και μετά.

«Για να επισπευστεί η κυκλοφορία των λεωφορείων μηδενικών εκπομπών στις πόλεις», η Κομισιόν προτείνει από το 2030 να είναι δυνατή η πώληση μόνο λεωφορείων μηδενικών εκπομπών. Όσον αφορά το σύνολο των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, προτείνονται υποχρεωτικές μειώσεις εκπομπών κατά 45% από το 2030, κατά 65% από το 2035 και μειώσεις εκπομπών κατά 90% από το 2040.

Η αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 26% πέρυσι, φτάνοντας τα 4.152 νέα οχήματα (ήταν 3.282 το 2021, με αύξηση 48% από το 2020). Το 2022 περίπου το 30% όλων των νέων αστικών λεωφορείων στην Ευρώπη ήταν λεωφορεία μηδενικών εκπομπών.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 11 ευρωπαϊκές πόλεις (Βαρκελώνη, Κλουζ-Ναπόκα, Κοπεγχάγη, Αμβούργο, Μάλαγα, Μιλάνο, Πάλμα, Παρίσι, Ρότερνταμ, Σεβίλλη και Βαλένθια) ζήτησαν από την ΕΕ να καταστήσει υποχρεωτική την αγορά αστικών λεωφορείων μηδενικών εκπομπών από το 2027. «Χωρίς δράση σε επίπεδο Ε.Ε., η ζήτηση για αστικά λεωφορεία μηδενικών εκπομπών θα υπολείπεται της προσφοράς», ανέφεραν σε επιστολή που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιο πρόσφατα, τον περασμένο μήνα, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία και το Λουξεμβούργο ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθορίσει μια ημερομηνία-στόχο έως την οποία τα νέα φορτηγά και λεωφορεία που πωλούνται στην Ευρώπη πρέπει να μην εκπέμπουν ρύπους.

Τα φορτηγά και τα λεωφορεία, αστικά και υπεραστικά, είναι υπεύθυνα για πάνω από το 6% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και για περισσότερο από το 25% των εκπομπών στις οδικές μεταφορές. Τα νέα όρια εκπομπών θα διασφάλιζαν ότι αυτό το κομμάτι των οδικών μεταφορών θα συμβάλλει στη στροφή προς την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών και την ενίσχυση των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και τη μηδενική ρύπανση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει επίσης ότι οι νέες προτάσεις είναι σύμφωνες με τους στόχους του European Green Deal και του REPowerEU και πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ενεργειακή μετάβαση, μειώνοντας τη ζήτηση για εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και βελτιώνοντας την εξοικονόμηση ενέργειας και την απόδοση στον τομέα των μεταφορών της Ε.Ε. Επιπλέον, θα υπάρχουν οφέλη για τους ευρωπαίους μεταφορείς και τους χρήστες, μέσω της μείωσης του κόστους των καυσίμων και του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας και θα εξασφαλίσει ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικότερων οχημάτων. Αναμένεται να βελτιώσει επίσης την ποιότητα του αέρα, ιδίως στις πόλεις, και την υγεία των Ευρωπαίων.

Πηγή: sustainable-bus.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*