ΟΑΣΑ: Δεν θα αφαιρεθούν οι «έξυπνες στάσεις» των λεωφορείων

Φωτογραφία: Jean Housen/Wikimedia Commons

Σχετικά με το άρθρο “Το τέλος των «έξυπνων στάσεων», τα λεωφορεία υδρογόνου και λεωφορειακές γραμμές με 3 δρομολόγια τη μέρα” που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, λάβαμε την παρακάτω επιστολή από το Γραφείο Τύπου του ΟΑΣΑ την οποία και δημοσιεύουμε στο σύνολό της:

                                                                                                         «          Αθήνα 25 – 9 – 2023 

Αξιότιμε κ. Λιάρο,

Με αφορμή δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Athens Transport, με ημερομηνία Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και τίτλο «Το τέλος των “έξυπνων στάσεων”, τα λεωφορεία υδρογόνου και λεωφορειακές γραμμές με 3 δρομολόγια τη μέρα», θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε τα εξής:

  • H φερόμενη στρατηγική επιλογή του ΟΑΣΑ, όπως διατυπώνεται στο κείμενο που υπογράφετε, και το οποίο ουδέποτε επιβεβαιώσατε, στερείται βάσης. 
  • Όλα τα  σχεδιαζόμενα πλάνα του Οργανισμού, τόσο άμεσα όσο και μελλοντικά, κινούνται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και αξιοποίησης της υποδομής και τεχνογνωσίας που παρέχει η επένδυση και λειτουργία της Τηλεματικής. 
  • Σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι πάγια στρατηγική του ΟΑΣΑ είναι η αξιοποίηση της τηλεματικής για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Οργανισμός έχει ήδη προχωρήσει σε αναβάθμιση του συστήματος Τηλεματικής, ενώ βάσει εγκεκριμένου σχεδιασμού προβλέπεται και η αύξηση του αριθμού των «έξυπνων στάσεων» με νέες πινακίδες.  
  • Εν όψει ότι οι ισχυρισμοί σας στο εν λόγω δημοσίευμα, δεν βασίζονται σε επίσημη πληροφόρηση, κρίνονται ώς αναληθείς και βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα του ΟΑΣΑ, και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, 

Παρακαλείστε όπως προβείτε στην άμεση δημοσίευση της παρούσας επιστολής σε συνέχεια και σύνδεση με το ανωτέρω δημοσίευμα, και να προβείτε σε κάθε πράξη ή ενέργεια που αποκαθιστά την αλήθεια. 

Επίσης, παρακαλείστε για το μέλλον, όπως απευθύνεστε στο τμήμα Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, το οποίο αποτελεί την επίσημη πηγή ενημέρωσης του ΟΑΣΑ προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα όπως τα ανωτέρω.»

Απάντηση από το athenstransport.com

Προφανώς και δεν υπήρξε κάποια πρόθεση από τη μεριά του Athens Transport να δημοσιευτούν αναληθείς ισχυρισμοί, όπως αναφέρει στην επιστολή του το Γραφείο Τύπου του ΟΑΣΑ.

Το δημοσίευμα βασίστηκε σε συγκεκριμένη δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου του οργανισμού κ. Σπηλιόπουλου, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα fortunegreece.gr:

«Η τηλεματική βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε 1.000 συνολικά στάσεις και μέσω της εφαρμγογής oasa telematics θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάθε στάση “έξυπνη” μέσα από το κινητό μας. Θα υπάρχει δηλαδή ένα QR Code που όταν το σκανάρεις θα σου εμφανίζει τον πίνακα του telematics χωρίς να τοποθετηθεί πίνακας telematics, διότι καθώς έρχονται νέες τεχνολογίες στο εγγύς μέλλον η τηλεματική δεν θα είναι και τόσο απαραίτητη.»

Αποτελεί θετική εξέλιξη το ότι όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου οι «έξυπνες στάσεις» της τηλεματικής θα παραμείνουν απαραίτητες και μάλιστα δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός για αύξησή τους, όπως αναμένουμε εδώ και περίπου μία δεκαετία.

Με έκπληξη πάντως διαβάσαμε τα περί μη επικοινωνίας με το Γραφείο Τύπου του ΟΑΣΑ, τη στιγμή που το συγκεκριμένο γραφείο έχει ως πάγια τακτική να μην απαντάει σε κάθε προσπάθεια επικοινωνίας από τη μεριά του Athens Transport (έχουμε φυσικά στη διάθεσή μας όλα τα email τα οποία έχουν μείνει χωρίς απάντηση τα τελευταία χρόνια). Εξαιτίας του προβλήματος αυτού, έχουμε καταφύγει πολλάκις ακόμα και στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ ώστε να λάβουμε απάντηση σε ερωτήματα.

Επιπλέον, προσωπική μας άποψη είναι ότι αναφορές περί “επιφύλαξης παντός νόμιμου δικαιώματος” δεν έχουν χώρο σε επίσημη επικοινωνία δημόσιων φορέων προς δημοσιογράφους.

Ας ελπίσουμε ότι η επικοινωνία θα αποκατασταθεί προς όφελος της ενημέρωσης, όπως εξάλλου συμβαίνει με τους υπόλοιπους συγκοινωνιακούς φορείς.

Αλέξανδρος Λιάρος

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*