Οι ειδήσεις της Παρασκευής: τα λεωφορεία υδρογόνου και λεωφορειακές γραμμές με 3 δρομολόγια τη μέρα

Φωτογραφία: Δήμος Μαραθώνα

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και αλλού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Σύμφωνα με επιστολή του Γραφείου Τύπου του ΟΑΣΑ προς το Athens Transport, δεν ισχύει ότι στα σχέδια του ΟΑΣΑ βρίσκεται η μελλοντική κατάργηση των έξυπνων στάσεων και η στροφή προς τη χρήση της εφαρμογής της τηλεματικής του ΟΑΣΑ, συμπέρασμα το οποίο προέκυψε από συνέντευξη του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΑΣΑ σε ηλεκτρονική σελίδα.

Αντιθέτως, στο σχεδιασμό του ΟΑΣΑ παραμένει η αύξηση του αριθμού των έξυπνων στάσεων.

Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή του ΟΑΣΑ


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Στο τέλος οι επιβάτες ταλαιπωρούνται: Αν κάτι αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά από τις χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες της Αθήνας, είναι η αποτυχία των νομοθετικών ρυθμίσεων του προηγούμενου Υπουργού κ. Κώσα Καραμανλή σχετικά με τις απεργίες στις συγκοινωνίες. Όχι επειδή οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απεργήσουν, αυτό πάντα γινόταν και πάντα θα γίνεται, αλλά επειδή μία μέρα πριν την κινητοποίηση υπήρξε ένας καταιγισμός αποφάσεων, ανακοινώσεων, δικαστικών προσφυγών και καθυστερήσεων στην ενημέρωση. Οι δικαστικές προσφυγές δεν οδήγησαν πουθενά αφού οι εργαζόμενοι μπορούσαν να απεργήσουν «υπό την ομπρέλα» δευτεροβάθμιων σωματείων, ενώ ο κατακερματισμός των σωματείων έχει ως αποτέλεσμα η απεργία ακόμα και ενός από τα πολλά σωματεία να ακινητοποιεί ένα μέσο. Το αποτέλεσμα ήταν οι επιβάτες να μην ενημερωθούν εγκαίρως για τις απεργιακές κινητοποιήσεις (οι αναγνώστες του Athens Transport είχαν φυσικά άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες), ενώ για μία ακόμα φορά δεν είδαμε λειτουργία μέσων με προσωπικό ασφαλείας -που επίσης προβλέπονταν από το νόμο- αφού ιδιαίτερα στα μέσα σταθερής τροχιάς έχει χαρακτηριστεί σχεδόν αδύνατη.

Οι επεκτάσεις γραμμών λεωφορείων: Ξεκίνησαν από αυτή την εβδομάδα τα δρομολόγια λεωφορείων στη γραμμή 509Β (λειτουργεί ως παραλλαγή της γραμμής 509) από την Κηφισιά προς Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Βαρνάβα. Σύμφωνα με την τηλεματική,  πραγματοποιούνται 3 δρομολόγια ημερησίως ανά κατεύθυνση, από Δευτέρα ως Σάββατο. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν τα νέα δρομολόγια της γραμμής 314 η οποία σήμερα φτάνει μέχρι τη Ραφήνα (συγκεκριμένα στο Νέο Βουτζά) και αναμένεται να επεκταθεί μέχρι τη Νέα Μάκρη, ύστερα από μεγάλη αναμονή. Και σε αυτή την περίπτωση θα πραγματοποιούνται 3 δρομολόγια τη μέρα.

Εφόσον πλέον ο ΟΑΣΑ δύναται να πραγματοποιεί δρομολόγια σε όλη την Αττική και έχοντας σε κάθε περίπτωση υπόψη τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των λεωφορείων και το προσωπικό, πρέπει να σημειωθεί το προφανές: τα 3 δρομολόγια τη μέρα δεν επαρκούν για την αποτελεσματική συγκοινωνιακή σύνδεση των περιοχών αυτών με το πολεοδομικό συγκρότημα της Αττικής και τα μέσα σταθερής τροχιάς. Ο ΟΑΣΑ οφείλει να βρει λύση έτσι ώστε ο κάτοικος και ο επισκέπτης της Νέας Μάκρης, του Βαρνάβα και κάθε άλλης περιοχής της Αττικής να μπορεί να μετακινηθεί από και προς την Αθήνα όλη τη μέρα.

Τα προβλήματα με τα λεωφορεία στην Ανατολική Αττική: Δεν έχουν τέλος εν τω μεταξύ τα παράπονα επιβατών για τη λειτουργία των λεωφορείων σε περιοχές της ανατολικής Αττικής, όπως το Πικέρμι και η Ραφήνα. Σύμφωνα με σχετική καταγγελία, ένα λεωφορείο της γραμμής 314 υπέστη βλάβη την περασμένη εβδομάδα την ώρα που βρισκόταν στο Ντράφι με κατεύθυνση τη Ραφήνα, αλλά δεν αντικαταστάθηκε από άλλο όχημα με τους επιβάτες να μένουν στο δρόμο. Σε επικοινωνία συγγενή ανήλικου επιβάτη με τον ΟΑΣΑ, ο οργανισμός απάντησε ότι την ευθύνη έχουν τα ΚΤΕΛ, ενώ σε επόμενη επικοινωνία με τα ΚΤΕΛ η απάντηση ήταν ότι την ευθύνη την έχει ο ΟΑΣΑ. Και ως γνωστόν, όταν την ευθύνη την έχουν όλοι, είναι σαν να μην την έχει κανένας….

Τα λεωφορεία υδρογόνου: Θα προχωρήσει η προμήθεια 3 λεωφορείων υδρογόνου από την ΟΣΥ ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Στέφανος Αγιάσογλου μιλώντας στο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2023.  «Το υδρογόνο είναι το καύσιμο του μέλλοντος, ειδικά για τις βαριές μεταφορές και τις αστικές συγκοινωνίες. Εμείς προετοιμάζουμε, εδώ και τρία χρόνια, τις συγκοινωνίες της Αθήνας για να υιοθετήσουν το “κύμα” του μέλλοντος, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού», επισήμανε ενώ προανήγγειλε συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon για το υδρογόνο. Εν τω μεταξύ έχει δρομολογηθεί και η κατασκευή πρατηρίων υδρογόνου από την Motor Oil.

Βοήθεια στους πληγέντες της Θεσσαλίας: Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποστείλει στο Δήμο Βόλου 7.200 φιάλες εμφιαλωμένου νερού και στο Δήμο Παλαμά Καρδίτσας ακόμα 7.200 φιάλες του 1,5 λίτρου ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πληγέντες από την πρόσφατη πλημμύρα στη Θεσσαλία.

Άτυπο συμβούλιο υπουργών Μεταφορών: Στη Βαρκελώνη μετέβησαν χτες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, και η Υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου προκειμένου να συμμετάσχουν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών, στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί ο ρόλος των Μεταφορών ως εργαλείο κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.

Ειδικότερα, στην ατζέντα του Συμβουλίου, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Υπουργών Μεταφορών των κρατών μελών, θα τεθούν πολιτικές που μπορούν να διασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα μεταφορών για όλους, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα των αραιοκατοικημένων και απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην προσβασιμότητα. Σημαντική συνιστώσα του ζητήματος είναι και η θέση της γυναίκας στο σύστημα μεταφορών, τόσο ως μετακινούμενη όσο και ως εργαζόμενη.

Υπουργικές τοποθετήσεις: Δύο ακόμα μετακλητές συνεργάτιδες προσλήφθηκαν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: μία στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού κ. Σταϊκούρα και μία στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υφυπουργού κ. Ταχιάου.

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Προς αξιολόγηση δόθηκαν 2.629 φάκελοι αιτήσεων για υπαγωγή στο Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο έχει πλέον την ευθύνη προώθησης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Ως τώρα έχουν υποβληθεί 19.000 αιτήσεις για το Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά – β’ κύκλος», έχουν εγκριθεί 11.175 και θα αξιολογηθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου άλλες 2.629 αιτήσεις. Εκτιμάται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα εξεταστούν άλλες 5.000 αιτήσεις.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή επιχορήγησης ύψους 7.618.308,93 ευρώ προς την ΟΣΥ που αφορά την κάλυψη της δαπάνης από την αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κατά το Β’ εξάμηνο έτους 2022. Εγκρίθηκε επίσης η καταβολή ποσού ύψους 2.372.940,30 ευρώ προς τον ΟΑΣΑ με σκοπό την κάλυψη της δαπάνης του οργανισμού προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ (στο πλαίσιο της μεταξύ τους σύμβασης) για το μήνα Σεπτέμβριο.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Το Δ.Σ. ενέκρινε τη διενέργεια διεθνούς ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού, με αντικείμενο την «Προμήθεια Μέσων Προϊόντων Κομίστρου υπό Μορφή «έξυπνων καρτών», που απαιτούνται κατά τη Λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Α.Σ.Σ.Κ.)», προϋπολογισμού 4.836.000 ευρώ με ΦΠΑ, με δικαίωμα προαίρεσης έως 50% της αξίας της αρχικής σύμβασης.
  • Καταβολή ποσού ύψους 1.759.678,26 ευρώ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Ιούλιο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E

  • Αποστολή πρόσκλησης υποβολής προσφοράς σε εταιρεία για για παροχή Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ασφάλειας στο σύνολο των εγκαταστάσεων της Γραμμής 1 Πειραιάς – Κηφισιά με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ
  • Έγκριση από το Δ.Σ. της παραχώρησης χώρου στο σταθμό Μετρό Αττική στο «Δίκτυο Συνεργαζόμενων Κλινικών», με σκοπό την διεξαγωγή ενημερωτικής δράσης σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Έγκριση επίσης της προβολής εκδήλωσης που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών σε διαφημιστικά πλαίσια σταθμών και οθόνες συρμών και σταθμών. Τέλος, εγκρίθηκε η πραγματοποίηση δωρεάς 20.000 τεμαχίων χειρουργικών μασκών αξίας 407 ευρώ και 2.536 λίτρων αντισηπτικού υγρού αξίας 3.521,50 ευρώ, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς».

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Τα χρονοδιαγράμματα για τα νέα λεωφορεία, τι πήγε στραβά στον Ευαγγελισμό και ένας μη προσβάσιμος σταθμός του Μετρό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*