Ανησυχία από τα συνεχή περιστατικά επιθέσεων κατά οδηγών λεωφορείων

Πηγή: αναγνώστης athenstransport.com

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν τα περιστατικά επιθέσεων κατά οδηγών λεωφορείων, με οδηγούς να δηλώνουν πως φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα όταν ιδιαίτερα όταν κινούνται μετά τη δύση του ηλίου σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής.

Το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας, όταν ομάδα 30 περίπου ατόμων ακινητοποίησε λεωφορείο το οποίο κινούταν προς το αμαξοστάσιο μετά τα μεσάνυχτα στη λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο και άσκησε σωματική βία κατά του οδηγού, για να κάψουν στη συνέχεια το λεωφορείο με βόμβες μολότοφ, μπορεί να είναι μία ακραία περίπτωση αλλά σίγουρα όχι μεμονωμένη για τη δυτική Αττική.

Μόλις τον περασμένο Μάιο, ένας οδηγός λεωφορείου δέχθηκε επίθεση από ομάδα νεαρών με σκοπό τη ληστεία στα Άνω Λιόσια καταλήγοντας στο νοσοκομείο, ενώ τον Ιούλιο, οδηγός ξυλοκοπήθηκε στην περιοχή της Ελευσίνας και πάλι με σκοπό τη ληστεία από δύο αδέρφια που προκάλεσαν και ζημιές στο όχημα.

Νεότερο περιστατικό είχαμε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου με επίθεση οδηγού μηχανής κατά οδηγού λεωφορείο για ασήμαντη αφορμή στην περιοχή του Περάματος. Όλα ξεκίνησαν όταν ο αναβάτης της μηχανής θεώρησε ότι το λεωφορείο της γραμμής 818 του έκλεισε το δρόμο.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το vradini.gr, το μηχανάκι έκανε προσπέραση, και λίγες στάσεις αργότερα ο συνοδηγός ανέβηκε ως επιβάτης στο λεωφορείο, που υποτίθεται ότι του μπλόκαρε τον δρόμο.

Στο τέρμα αφού αποβιβάστηκαν όλοι οι επιβάτες, ο οδηγός του λεωφορείου δέχθηκε επίθεση με σιδερογροθιές και τελικά διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας με κατάγματα στο πρόσωπο και υγρό στο κεφάλι και στα αυτιά.

Ο εκπρόσωπος των οδηγών, Φώτης Νικολακόπουλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα περιστατικά που έχουν προκαλέσει τρόμο στους οδηγούς λεωφορείων: «Έτσι ακριβώς έγινε το περιστατικό στο Πέραμα. Μας έχουν ενημερώσει οι άνθρωποι ότι κινδυνεύει η ζωή τους. παλαιότερα, υπήρχε πρόβλημα περισσότερο στα δυτικά προάστια τώρα πλέον υπάρχει σε όλη την Αθήνα το πρόβλημα. Δεν είναι ομάδες, είναι κάποιοι νταήδες στο Πέραμα. Έγινε ένα «κλείσιμο» στο μηχανάκι και το λεωφορείο φρέναρε. Μετά αυτός πήρε τον φίλο του και έστησαν καρτέρι στον οδηγό του λεωφορείου. Μιλάμε για έναν οδηγό των 800 ευρώ που πάει για το μεροκάματο και κινδυνεύει η ζωή του. Το λεωφορείο αυτό ανήκει στο ΚΤΕΛ ωστόσο είναι συνάδελφοί μας», είπε αρχικά.

«Τις νυκτερινές ώρες οι γραμμές της Γλυφάδας, 128, 124 και 205 αντιμετωπίζουν πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Νικολακόπουλος.

Σύλλογος Οδηγών ΟΣΥ: «Τεράστιο έλλειμμα ασφάλειας» για τους οδηγούς

Επιστολή σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οδηγοί λεωφορείων ως προς την ασφάλεια απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Σύλλογος Οδηγών ΟΣΥ έχοντας ως αποδέκτες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τις διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής καθώς και άλλους φορείς.

Σε αυτή γίνεται αναφορά στο περιστατικό επίθεσης στον οδηγό της γραμμής 818 στο Πέραμα, καθώς και σε δύο ακόμα περιστατικά που συνέβησαν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, αμφότερα στην γραμμή 205 Τερψιθέα – Σούρμενα – Γλυφάδα:

  • Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οδηγός βρέθηκε εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών» όταν ομάδα νεαρών που κρατούσε μαχαίρια επέλεξε να λύσει τις διαφορές της μέσα στο λεωφορείο. Ο οδηγός με φόβο της ζωής του ακινητοποίησε το όχημα με ασφάλεια και ειδοποίησε την αστυνομία.
  • Δύο περίπου ώρες νωρίτερα, νεαροί που επέβαιναν σε όχημα της ίδιας γραμμής άναψαν καπνογόνο μέσα στο λεωφορείο. Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, νεαροί που επέβαιναν σε όχημα που οδηγούσε η ίδια οδηγός παραβίασαν πυροσβεστήρα και απελευθέρωσαν το περιεχόμενό του μέσα στο λεωφορείο. Όπως σημειώνει το σωματείο, τα περιστατικά με τη συμπεριφορά νεαρών αλλά και άλλων επιβατών που ενδεχομένως βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών στις γραμμές 124, 128 και 205 είναι επαναλαμβανόμενα.

Αναφορά γίνεται επίσης στο περιστατικό πυρκαγιάς σε λεωφορείο στην περιοχή του Ρέντη, για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από την ΟΣΥ αλλά και για την επίθεση στον Ασπρόπυργο.

Όπως καταγγέλλει το σωματείο, η μοναδική ενέργεια που έχει γίνει για την ενίσχυση της ασφάλειας, ήταν ένα σεμινάριο αυτοάμυνας για τις γυναίκες οδηγούς. Το σωματείο ζητά τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των οδηγών, στα οποία περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση κλειστής καμπίνας για τους οδηγούς τουλάχιστον στα νέα λεωφορεία που θα αγοραστούν.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*