Στο Πειθαρχικό οδηγός της ΟΣΥ για τη συμπεριφορά του προς ανάπηρο επιβάτη αλλά ούτε λέξη για τις ευθύνες του ΟΑΣΑ

Τη προσβλητική συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου προς ΑμεΑ επιβάτη που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο καταδικάζουν οι διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ, παραπέμποντας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΟΣΥ όπου θα δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον επιβάτη.

Το περιστατικό έγινε γνωστό μέσα από βίντεο το οποίο δημοσιοποιήθηκε στα social media. Σε αυτό, ο επιβάτης ζητά από οδηγό λεωφορείου να επεκτείνει τη ράμπα της μεσαίας πόρτας ώστε να μπει στο λεωφορείο με το αμαξίδιο. Η πρώτη αντίδραση του οδηγού ήταν να τον ρωτήσει «δεν έχεις βοηθό;» δύο φορές σε αυστηρό τόνο. Όταν ο επιβάτης απάντησε πως βγαίνει μόνος του, ο οδηγός επέμεινε, λέγοντάς του «να μη βγαίνεις αφού δεν μπορείς».

Ο επιβάτης τελικά εισήλθε στο λεωφορείο με τη βοήθεια του οδηγού, με αυτόν όμως να επιμένει με τον ίδιο απαράδεκτο τόνο, λέγοντάς του «το κράτος πληρώνει βοηθό» (αν και προφανώς δεν δικαιούνται βοηθό όλα τα άτομα με αναπηρία), υπονοώντας δηλαδή πως ένας πολίτης που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο δεν θα πρέπει να κυκλοφορεί μόνος του στο δρόμο, κάτι που είναι πέραν κάθε λογικής για την εποχή μας.

Στη συνέχεια του βίντεο ο επιβάτης προσθέτει πως «ήταν απόγευμα και ήθελα να πάρω ένα λεωφορείο για να πάω για καφέ με τους φίλους μου και το τίμημα για τη χρήση αυτού του μέσου ήταν ο εξευτελισμός». Όπως επισημαίνει, το συγκεκριμένο λεωφορείο δεν είχε λειτουργική ράμπα ώστε να εισέλθει μόνος του σε αυτό αν και η ισότιμη πρόσβαση των ανάπηρων ατόμων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να είναι κατοχυρωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο (το site του ΟΑΣΑ αναφέρει πως μόνο το 1/4 των λεωφορείων διαθέτει ράμπα).

Επιπλέον, η συμπεριφορά του οδηγού έρχεται σε σύγκρουση με όσα αναφέρει ο ΟΑΣΑ στην ιστοσελίδα του περί ενημέρωσης του συνόλου των οδηγών για τον τρόπο εξυπηρέτησης των εμποδιζόμενων ατόμων.

Σημειώνεται ότι ο επιβάτης είχε επικοινωνία με τον ΟΑΣΑ πριν από τη δημοσιοποίηση του βίντεο στην οποία ενημερώθηκε πως ο οδηγός απαγορεύεται (!) να σηκωθεί από τη θέση του για να βοηθήσει κάποιο εμποδιζόμενο άτομο.   

Τέλος, ο επιβάτης σημειώνει πως το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχει ο ΟΑΣΑ και όχι ο οδηγός, αφού ο ΟΑΣΑ έχει την ευθύνη για τη λειτουργικότητα των λεωφορείων και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Στην απάντησή του ο ΟΑΣΑ αναφέρει πως η συμπεριφορά του οδηγού ήταν «καταδικαστέα», ενώ δόθηκε «εντολή για τις προβλεπόμενες ενέργειες σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο του εμπλεκόμενου οδηγού» προσθέτοντας ότι «η ΟΣΥ διαθέτει μόνιμη Υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών με αναπηρία, ενώ αναπτύσσει συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρέτησης όλων των επιβατών που έχουν κινητικά προβλήματα.»

Ωστόσο, δεν γίνεται κάποια αναφορά στον αριθμό των λεωφορείων που διαθέτουν ράμπες  και πόσες από αυτές είναι λειτουργικές παρά την ευρωπαϊκή υποχρέωση, ούτε στην τυχόν εκπαίδευση που δίνεται στους οδηγούς για εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία.

Τέλος, με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ο ΟΑΣΑ δεν ενημερώνει για το ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος μετακίνησης επιβατών με προβλήματα κινητικότητας με τα λεωφορεία της εταιρείας αλλά επιρρίπτει το σύνολο της ευθύνης στον οδηγό.

Η απάντηση των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ:

Οι διοικήσεις των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ λαμβάνοντας γνώση για περιστατικό απρεπούς και καταδικαστέας συμπεριφοράς οδηγού σε επιβάτη με αναπηρικό αμαξίδιο, έδωσαν εντολή για τις προβλεπόμενες ενέργειες σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο του εμπλεκόμενου οδηγού.

Ενεργοποιήθηκαν ήδη οι διαδικασίες για τον εντοπισμό του εν λόγω υπαλλήλου, προκειμένου να κληθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Προσβλητικές συμπεριφορές όπως αυτή, όχι μόνο δεν συνάδουν με τις αρχές του ομίλου Αστικών Συγκοινωνιών(η ΟΣΥ διαθέτει μόνιμη Υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών με αναπηρία, ενώ αναπτύσσει συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρέτησης όλων των επιβατών που έχουν κινητικά προβλήματα), αλλά είναι καταδικαστέες και θα έχουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Τέλος, σύμφωνα με ενημέρωση, την ερχόμενη Δευτέρα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας θα έχει συνάντηση στο υπουργείο με τον Χρήστο Μελέτη στην οποία θα συζητηθεί το ζήτημα της προσβασιμότητας στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*