Νέα κακοκαιρία, νέα προβλήματα στο σιδηρόδρομο, 180 εκατ. ευρώ για τις ζημιές στη Θεσσαλία, ετοιμάζονται οι πρώτες συμβάσεις

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Νέα κακοκαιρία, νέα προβλήματα στο σιδηρόδρομο. Η κακοκαιρία Elias που έπληξε την Αττική χτες Τετάρτη, δημιούργησε προβλήματα στο δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας εξαιτίας μίας διακοπής της ηλεκτροδότησης στο τμήμα Αυλώνας – Οινόη αλλά και μίας βλάβης στην τηλεδιοίκηση στο ΣΚΑ που είχε ως συνέπεια τα δρομολόγια από το Αεροδρόμιο να φτάνουν μόνο μέχρι τη Μεταμόρφωση. Παράλληλα, διακόπηκαν για ώρες και τα δρομολόγια του Μετρό στο επίγειο τμήμα προς Αεροδρόμιο. Επηρεάστηκαν επίσης δρομολόγια στον κύριο άξονα (μέχρι Λιανοκλάδι πλέον), με κατάργηση της αμαξοστοιχίας IC50.

* * * Αίτιο της βλάβης στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης που δημοσίευσε και τις σχετικές φωτογραφίες, ήταν για ακόμα μία φορά η πτώση δέντρων (αφού δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες κλαδεύσεις και εκχορτώσεις) πάνω στα καλώδια ηλεκτροδότησης.

φωτογραφία: ΠΕΠΕ

* * * Πρόκειται βεβαίως για προβλήματα που θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αν δε γίνουν τα γνωστά και απαραίτητα έργα στο δίκτυο του Προαστιακού. Την περασμένη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου είχαμε τεχνικό πρόβλημα με κλειδιά στους Αγίους Αναργύρους ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας δρομολόγιο προς Αεροδρόμιο έφτασε μόνο μέχρι το Κορωπί. Φυσικά, οι καθυστερήσεις σε δρομολόγια και τις υπόλοιπες μέρες έχουν αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

* * * Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, διακόπηκαν τα δρομολόγια στη γραμμή του Οδοντωτού Διακοπτό – Καλάβρυτα λόγω κατολίσθησης εν μέσω της κακοκαιρίας και τα δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν με λεωφορεία.

* * * Τέσσερις εταιρείες που ασχολούνται με σιδηροδρομικά έργα, περιμένουν να υπογράψουν συμβάσεις ανάθεσης με τον ΟΣΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν τις εργασίες προσωρινής αποκατάστασης της γραμμής στο τμήμα Δομοκός – Λάρισα, μετά τις μεγάλες ζημίες που προκάλεσε η κακοκαιρία Ντάνιελ στη Θεσσαλία. Το κόστος αυτών των πρώτων έργων θα φτάσει τα 10,6 εκατ. ευρώ.

* * * Το ποσό των 686 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Εξ αυτών, τα 420 εκατ. ευρώ θα αφορούν οδικά έργα και τα 180 το σιδηρόδρομο. Βλέπουμε επομένως ότι το ποσό είναι αρκετά μεγαλύτερο και των 100, και των 150, και των 160 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

* * * Από την προηγούμενη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου επανήλθαν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο τμήμα Αθήνα – Λειανοκλάδι – Αθήνα καθώς και τα δρομολόγια λεωφορείων στο τμήμα Λειανοκλάδι – Λάρισα – Θεσσαλονίκη. Με λεωφορεία εξυπηρετείται επίσης και το τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη. Λόγω της χρήσης λεωφορείων, έχουν τροποποιηθεί οι ώρες άφιξης και αναχώρησης στη Θεσσαλονίκη.

* * * Με επιστολή του προς τη διοίκηση της Hellenic Train και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Δήμαρχος Τεμπών ζητά να πραγματοποιείται στάση στο σιδηροδρομικό σταθμό Ραψάνης από τα λεωφορεία που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη // Χωρίς τρένα επ’ αόριστον η Λάρισα, άλλοτε κομβική πόλη του σιδηροδρομικού δικτύου

* * * Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε πως είναι αυτονόητο ότι ορισμένα σιδηροδρομικά έργα θα πάνε πίσω χρονικά αφού προτεραιότητα όσον αφορά τη χρηματοδότηση θα έχει η αποκατάσταση των ζημιών της Θεσσαλία. Στην Πάτρα, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία μπορεί να συμπαρασύρουν και το έργο της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα ένα έργο εξάλλου για το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εξαγγελία από τη σημερινή κυβέρνηση. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες του ανταγωνιστικού διαλόγου εν τω μεταξύ προχωρούν με τους γνωστούς απελπιστικά αργούς ρυθμούς.

* * * Λάρισα: Πυρκαγιά στο κυλικείο του σιδηροδρομικού σταθμού Παλαιοφαρσάλου // Ειδομένη: Αναμορφώνονται οι εγκαταστάσεις της ΕΛΑΣ στο μεθοριακό σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης

* * * Το βανδαλισμό συρμών railbus, και συγκεκριμένα των χώρων υγιεινής, που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Ρέντης – Πειραιάς καταγγέλλει το ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όπως σημειώνει το σωματείο, ευθύνη φέρει τόσο η Hellenic Train για τη μη εξασφάλιση των συρμών με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και η συνεχιζόμενη διακοπή των απευθείας δρομολογίων ηλεκτροκίνητων συρμών ως και τον Πειραιά.

* * * Η έγκριση του διαγωνισμού για το έργο της αποκατάστασης βλαβών και συντήρησης κτηρίων των σιδηροδρομικών σταθμών μεταξύ Πειραιά και Λιβαδειάς, πέρασε από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ. Στο ίδιο ΔΣ συζητήθηκε και η έγκριση του πρακτικού του διαγωνισμού για την αποκατάσταση της πυρασφάλειας στους σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας.

* * * Με αίτημά τους προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή στη Λάρισα, συγγενείς του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα των Τεμπών ζητούν τον έλεγχο της ορθότητας των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών και ηχητικών που έχουν ενσωματωθεί στη δικογραφία // Προθεσμία, προκειμένου να απολογηθεί στις 24 Οκτωβρίου, έλαβε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ (την περίοδο από 20/6/2020 έως 1/3/2023), σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για κακουργηματικού, αλλά και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα στο πλαίσιο της έρευνας για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. 

* * * Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συντονίστρια της LEFT στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN Έλενα Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν να τοποθετηθεί για τις σοβαρές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, που αποκαλύπτει το πόρισμα – καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΕΕ, ERA.

* * * Ιρλανδία: Ντιζελομηχανή θα αποκτήσει κινητήρα υδρογόνου, η πρώτη τέτοια μετατροπή στον κόσμο // Αίγυπτος: Ξεκίνησε η παράδοση 176 ηλεκτροκίνητων συρμών Desiro από τη Siemens

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*