Ξεκινά ο διαγωνισμός για την παραχώρηση γραμμών λεωφορείων – ο νέος δήμαρχος και το Μετρό στα Εξάρχεια

φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και αλλού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Διαγωνισμός για παραχώρηση γραμμών: Βγήκε στον αέρα, μέσω προκαταρκτικής δημοσίευσης, ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών στην Ανατολική και Δυτική Αττική για τα επόμενα 8 έτη. Η κατάθεση προσφορών αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου, με την καταληκτική ημερομηνία να αναμένεται ένα μήνα αργότερα. Όπως αναμενόταν, οι γραμμές θα παραχωρηθούν σε δύο ομάδες (25 στην Ανατολική και 38 στη Δυτική Αττική). Αξιοσημείωτο είναι ότι τα λεωφορεία που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι καινούρια, αν και ντίζελ. Επίσης, στους όρους του διαγωνισμού αναφέρεται ρητώς ότι θα πρέπει να φέρουν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα, ενώ πριν μπουν σε κυκλοφορία θα πρέπει να έχει προηγηθεί η εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεματικής και η διασύνδεσή του με το σύστημα του ΟΑΣΑ με έξοδα του αναδόχου, προφανώς για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Πλέον, το κύριο ερώτημα είναι το κατά πόσο θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό. 

Και νέος διαγωνισμός για λεωφορεία: Πέρα από τον διαγωνισμό που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για 650 λεωφορεία για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (τα 250 εκ των οποίων θα αρχίσουν να παραδίδονται από τον προσεχή Απρίλιο), το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου τις διαδικασίες για την προμήθεια 650 ακόμα λεωφορείων με έναν ακόμα μεγάλο διαγωνισμό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας αυτή την εβδομάδα. Το μίγμα των λεωφορείων αυτών δεν είναι γνωστό ακόμα (αν και τα περισσότερα μάλλον θα είναι ηλεκτρικά), ο σχετικός διαγωνισμός όμως αναμένεται να βγει στον αέρα το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τα λεωφορεία αυτά θα έχουν παραδοθεί «ως το τέλος της τετραετίας», αναφέρει το υπουργείο, χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε χαρακτηρίσει ως φιλόδοξο.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την έλευση των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων. Με τροπολογία που κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, διευκρινίζεται πως για εγκατάσταση συσκευών φόρτισης σε αμαξοστάσια της ΟΣΥ και του ΟΑΣΘ δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή βεβαίωση μηχανικού, διευκολύνοντας έτσι τις διαδικασίες.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Το Μετρό των Εξαρχείων και ο νέος δήμαρχος: «Πολύ κακό για το τίποτα» τελικά φαίνεται πως είναι ο κατάλληλος τίτλος στη συζήτηση που ξεκίνησε για το ζήτημα της κατασκευής του σταθμού Μετρό στα Εξάρχεια και το κατά πόσο η άρνηση (προεκλογικά) του νέου δημάρχου Αθηναίων κ. Δούκα να εκφραστεί ξεκάθαρα υπέρ του σταθμού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιπέτειες για το έργο. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη αυτή την εβδομάδα, ο εκλεγμένος δήμαρχος δήλωσε πως ο συγκεκριμένος σταθμός «είναι μια απόφαση ειλημμένη και θα γίνει», προσθέτοντας βέβαια πως «πρέπει να ρωτάμε τους κατοίκους μιας περιοχής για όλα τα έργα», κάτι με το οποίο δε νομίζουμε να διαφωνεί κανείς (αν και ο ίδιος δήλωσε πως το πρώτο έργο που θα κάνει θα είναι να ανοίξει τη Βασ. Όλγας για τα Ι.Χ., χωρίς να διευκρινίσει αν θα ρωτήσει πρώτα τους δημότες).

Οφείλουμε να παρατηρήσουμε πάντως ότι πριν από τις εκλογές, οι τότε διφορούμενες δηλώσεις του κ. Δούκα για το Μετρό (αλλά και για τις κάμερες σε δημόσιους χώρους, θέμα που μέχρι τότε δεν είχε τεθεί σε δημόσιο διάλογο) οδήγησαν σε επιθέσεις από κύκλους του κυβερνώντος κόμματος με υπονοούμενα ακόμα και για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο έργο του Μετρό. Ενώ ακόμα και αυτή την εβδομάδα (πριν τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Δούκα), ο υφυπουργός κ. Ταχιάος μίλησε για “πιθανές αναθεωρήσεις έργων” που θα είναι δυσμενείς για το δημόσιο και θα ευνοούν τους κατασκευαστές. Στην πράξη όμως, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί ήδη για το εργοτάξιο των Εξαρχείων (όπου γίνονται εργασίες μεν, αλλά με αργούς ρυθμούς δε) και αυτό στο πάρκο Ριζάρη (όπου δεν έχει ξεκινήσει τίποτα) είναι αυτές που καθυστερούν ήδη το έργο.

Θέσεις εργασίας στις συγκοινωνίες: Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα δέχεται ο ΟΑΣΑ αιτήσεις για τη θέση του Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του οργανισμού. Η θέση προκηρύχθηκε πριν από λίγες μέρες μέσω του μέσου που προτιμά το Υπερταμείο: της σελίδας του ΟΑΣΑ στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn. Η ΣΤΑ.ΣΥ. εν τω μεταξύ ανήρτησε τους πίνακες κατάταξης των υποψηφίων για τη θέση του Γενικού Διευθυντή Λειτουργίας της εταιρείας στην ιστοσελίδα της. Οι συμμετέχοντες που βαθμολογήθηκαν ήταν μόλις 6, ενώ άλλοι 7 αποκλείστηκαν αφού δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις.

Τα παράπονα των επιβατών: Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για τα παράπονα επιβατών που διαχειρίστηκε ο ΟΑΣΑ το 2020, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του οργανισμού. Συνολικά, πραγματοποιήθηκε η συλλογή, διαχείριση και διαβίβαση 7.228 παραπόνων (ή και σχολίων, παρατηρήσεων κ.λπ.) που καταχωρήθηκαν στη φόρμα υποδοχής παραπόνων της ιστοσελίδας, αριθμός που αντιστοιχεί σε σχεδόν 20 παράπονα τη μέρα. Από τα παράπονα αυτά, τα 3.813 αφορούν την ΟΣΥ, τα 1.907 τους ΟΑΣΑ-ΚΤΕΛ (δηλαδή μετακινήσεις με λεωφορεία σε γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ), τα 891 τον ΟΑΣΑ και τα 617 τη ΣΤΑΣΥ (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ). Οι ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ προφανώς λαμβάνουν και άλλα παράπονα από τις δικές τους σελίδες, χωρίς μεσολάβηση του ΟΑΣΑ. Ο ΟΑΣΑ επίσης απάντησε 2.666 email, συμπεριλαμβανομένων παραπόνων.

Μιας και αναφερόμαστε σε παράπονα, ο ΟΑΣΑ έλαβε απόφαση ανάληψης υποχρέωσης ύψους 412.729,16 ευρώ που αφορά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης για την ωρίμανση των έργων «Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης και Διαχείρισης Αναφορών Σχολίων Επιβατών ομίλου ΟΑΣΑ & Δημιουργία Λίμνης Δεδομένων (data lake)»

Δημοτική συγκοινωνία Καλλιθέας: Ακόμα πιο κοντά έρχεται η έναρξη των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας Καλλιθέας, με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να εγκρίνει την ανάθεση κυκλοφορίας δύο γραμμών: 1 «Σταθμός ΗΣΑΠ ΤΑΥΡΟΥ – ΚΠΙΣΝ (κυκλική)» και 2  «Κέντρο Καλλιθέας – Κοιμητήριο Καλλιθέας (κυκλική)». Για τη λειτουργία των γραμμών, ο Δήμος Καλλιθέας αναμένεται να προμηθευτεί τρία ηλεκτρικά mini bus.

Λεωφορεία leasing: Απόφαση με την οποία αναλαμβάνει να εξοφλήσει δαπάνες συντήρησης των λεωφορείων που αποκτήθηκαν μέσω leasing, ύψους 197.463,26 ευρώ έλαβε η ΟΣΥ. Το ποσό αυτό αφορά 230 περιπτώσεις ανάληψης κόστους από την ΟΣΥ και κατανέμεται ως εξής ανά εταιρεία: 93.767,97 ευρώ προς τη MED BUS & TRUCK CENTER, 53.502,57 ευρώ προς την ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ και 50.192,72 ευρώ προς την ΕΘΝΙΚΗ LEASING.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Το Δ.Σ. ενέκρινε την προβολή προωθητικής καμπάνιας από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας σε σταθμούς Μετρό επί 14 μέρες. Εγκρίθηκε επίσης η προβολή σε σταθμούς Μετρό επί 14 μέρες του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά με αντάλλαγμα προσκλήσεις, ζωντανές και εικονικές ξεναγήσεις, εκπτώσεις για εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ και χρήση του χώρου του μουσείου για εκδηλώσεις

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Δυσεύρετα τα εισιτήρια του ΟΑΣΑ στα περίπτερα, επιχορήγηση άνω των 20 εκατ. ευρώ στις συγκοινωνίες και μία τούρτα-λεωφορείο

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*