Δυσεύρετα τα εισιτήρια του ΟΑΣΑ στα περίπτερα, επιχορήγηση άνω των 20 εκατ. ευρώ στις συγκοινωνίες και μία τούρτα-λεωφορείο

C messier/wikipedia.org

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και αλλού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Διαγωνισμός για σημεία πώλησης εισιτηρίων: Αρκετά παράπονα έχουμε ακούσει από επιβάτες οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορούν να βρουν εισιτήρια να πωλούνται σε εξωτερικά σημεία πώλησης, εκτός δηλαδή των εκδοτηρίων ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. Πριν από λίγες μέρες, ο ΟΑΣΑ εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος «για την ανάθεση υπηρεσιών πώλησης προϊόντων κομίστρου του ΟΑΣΑ μέσω συσκευών Φορητών Τερματικών Πώλησης και μέσω εμφακελωμένων προφορτισμένων εισιτηρίων». Τα καταστήματα (περίπτερα, mini market, supermarket, καταστήματα ΟΠΑΠ, λοιπά εμπορικά καταστήματα) που ενδιαφέρονται να πωλούν εισιτήρια του ΟΑΣΑ καλούνται να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η προμήθεια θα ανέρχεται από 0,5% (για πώληση κομίστρου αξίας άνω των 30 ευρώ) ως και 4% (για πώληση κομίστρου αξίας μέχρι 6 ευρώ), ενώ θα διατεθούν 491 POS έκδοσης εισιτηρίων, αν φυσικά υπάρξει τόσο ενδιαφέρον δεδομένου του ύψους της προμήθειας.

Τα λεωφορεία στο Δήμο Μαραθώνα: Πύκνωση αναμένεται μελλοντικά στα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν πλέον το Δήμο Μαραθώνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής. Με την ανακοίνωση, ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέλαβαν (μεταξύ αυτών και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ) έτσι ώστε «ένα όνειρο να γίνει πράξη» αναφερόμενος στην έναρξη των δρομολογίων της γραμμής 314Γ από Δουκ. Πλακεντίας ως Νέα Μάκρη και τις υπόλοιπες μεταβολές στις γραμμές που εξυπηρετούν την περιοχή. Όσον αφορά τον αριθμό των δρομολογίων, επισήμανε πως τα δρομολόγια του 310Β προς Γραμματικό γίνονται τρία την ημέρα από ένα που υπήρχε, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τις υπόλοιπες γραμμές.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Διαγωνισμός για την προβολή του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών: Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής, σειρά παίρνει νέος διαγωνισμός από τον ΟΑΣΑ για δράσεις δημοσιότητας του συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου. Ο προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 248.000 ευρώ με ΦΠΑ ενώ σε αυτόν περιλαμβάνονται η επικοινωνιακή στρατηγική, διαφημίσεις σε ΜΜΕ, στους δρόμους και στο διαδίκτυο, παραγωγή διαφημιστικού και προωθητικού υλικού κ.ά.

Προσλήψεις στη ΣΤΑΣΥ: Συνεχίζονται οι προσλήψεις προσωπικού στη ΣΤΑ.ΣΥ. μέσω της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Τις προηγούμενες μέρες προχώρησε η πρόσληψη 11 νέων εργαζόμενων για περίοδο 7 μηνών στο πλαίσιο του προγράμματος προεργασίας για 15.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Οι 6 εξ αυτών θα είναι υπάλληλοι γραφείου, οι 4 ελεγκτές κομίστρου και ένας ηλεκτρολόγος. Επιπλέον, από την προκήρυξη 1/2023 προσλήφθηκε και μία εργαζόμενη σε θέση εργασίας ελεγκτή κομίστρου.

Λεωφορεία χωρίς μπάρες: Η ΟΣΥ (μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών) απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, σχετικά με την κυκλοφορία λεωφορείων τα οποία δε διαθέτουν μπάρες στο μπροστινό τους μέρος. Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, μπάρες διαθέτουν τα ιδιόκτητα λεωφορεία της ΟΣΥ αλλά δε διέθεταν αρχικά τα 293 εκμισθωμένα λεωφορεία (μέσω leasing), καθώς η νομοθεσία δεν επιβάλλει κάποια τέτοια υποχρέωση. Παρόλα αυτά, η εταιρεία προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού (όπως είχε γράψει πρόσφατα και το Athens Transport), όπως και σήμανσης στο δάπεδο, για την εξασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών οδήγησης των οδηγών.

Προσβασιμότητα ΑμεΑ στις μεταφορές: Ερώτηση σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αφορμή ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του πρόσφατου αρνητικού περιστατικού κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου. Η βουλευτής ζητά ενημέρωση για το πότε θα διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, για ποιο λόγο δεν έχει γίνει εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στα θέματα αυτά και για τα μέτρα που θα παρθούν ώστε οι υποδομές να καταστούν προσβάσιμες.

Υπουργικές τοποθετήσεις: Ακόμα ένας μετακλητός συνεργάτης προσελήφθη στο Ιδιαίτερο Γραφείο της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Αλεξοπούλου.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Το ποσό των 2.234.554,29 ευρώ δαπάνησε ο ΟΑΣΑ για την εξόφληση της προκαταβολής μηνιαίας αποζημίωσης Οκτωβρίου 2023 προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια στην Αττική βάση της μεταξύ τους σύμβασης. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 983.203,89 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 911.698,16 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 187.702,56 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 151.949,69 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 10ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης, για το έτος 2023, στην ΟΣΥ ύψους 10.356.150 ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Επίσης, εγκρίθηκε η καταβολή έκτακτης επιχορήγησης στην ΟΣΥ ποσού ύψους 3.336.324 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, λόγω των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που αφορούν την περίοδο Αύγουστος – Οκτώβριος έτους 2022, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της covid-19 πανδημίας. Για τη ΣΤΑ.ΣΥ. εγκρίθηκε επιχορήγηση ύψους 7.760.736 ευρώ, λόγω της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα για την κάλυψη της δαπάνης με την οποία επιβαρύνθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα από την αύξηση της μέσης τιμής της μεγαβατόρας κατά το χρονικό διάστημα από 01.11.2022 έως και 31.12.2022.

Γενέθλια με τούρτα έκπληξη: Με μία τούρτα σε σχήμα λεωφορείου έκαναν έκπληξη στην Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου ανήμερα των γενεθλίων της ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός κ. Ταχιάος και ο Γ.Γ. Μεταφορών κ. Ξιφαράς. Η τούρτα ήταν προφανής αναφορά στην εργασία της υφυπουργού για την προμήθεια νέων λεωφορείων, με την πρώτη σύμβαση (για 250 ηλεκτρικά οχήματα της Yutong) να υπογράφεται λίγες μέρες νωρίτερα, δύο ακριβώς χρόνια μετά την προκήρυξή του. Όσοι πάντως μετακινούνται τα τελευταία πολλά χρόνια με τα σε μεγάλο βαθμό σάπια αστικά λεωφορεία της Αθήνας, δεν έχουν κάποιο λόγο να εορτάζουν, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Δήμαρχος Κηφισιάς: Συγχαρητήρια δέχεται ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, ο οποίος και διετέλεσε Πρόεδρος της ΟΣΥ από το 2020 ως το 2023, την περίοδο δηλαδή που συνάφθηκαν τόσο η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, όσο και η προμήθεια λεωφορείων μέσω leasing. Ευχές και από εμάς για μία δημιουργική θητεία, με μία υπενθύμιση: ο Δήμος Κηφισιάς είναι ένας από τους 3 δήμους του βόρειου τομέα Αθηνών που δε διαθέτουν γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας (οι άλλοι δύο είναι η Αγία Παρασκευή και ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού). Να η ευκαιρία λοιπόν να βγει σε καλό η προϋπηρεσία στις Οδικές Συγκοινωνίες…


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

..και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την πολυετή δαπάνη για την κάλυψη αποζημίωσης του ανατιθέμενου παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου από τον ΟΑΣΑ στην ΣΤΑΣΥ μέσω της σύμβασης παροχής συγκοινωνιακού έργου. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 304.048.982,75 ευρώ και αφορά τα έτη 2024-2028.

  • Έγκριση από το Δ.Σ. της συμφωνίας μεταξύ ΟΑΣΑ και ΣΕΓΑΣ εν όψει του Μαραθωνίου για την παροχή 6.800 εισιτηρίων 4 ημερών σε αλλοδαπούς δρομείς και 3.800 εισιτηρίων 3 ημερών σε εθελοντές κόστους 53.835,60 ευρώ με αντάλλαγμα την προβολή του ΟΑΣΑ σε τηλεόραση, έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις, διαφημιστικές πινακίδες κ.λπ. και προσκλήσεις σε εκδηλώσεις.

  • Καταβολή ποσού ύψους 1.737.837,36 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Αύγουστο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι δυσκολίες των ΑμεΑ στις συγκοινωνίες, πόσα εισιτήρια αγοράζονται με τραπεζικές κάρτες και ένας αρχηγός κόμματος στο Μετρό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*