Τι ισχύει για τη μετακίνηση μαθητών και αστυνομικών στα ΜΜΜ, έρχεται δημοτική συγκοινωνία και στο Δήμο Αθηναίων

Αλέξανδρος Λιάρος

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και αλλού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Η μετακίνηση των μαθητών: Με μικρή καθυστέρηση φαίνεται πως εξελίσσεται φέτος η διαδικασία για την παροχή του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης των μαθητών (για μετακίνηση από και προς το σχολείο) στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Πριν από λίγες μέρες, η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής απέστειλε υπόμνημα προς υπουργεία και την Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με το οποίο δεν είχε ακόμα υπογραφεί η “σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της ΣΤΑΣΥ” για την παροχή του δικαιώματος αυτού, με αποτέλεσμα να μπαίνουν πρόστιμα σε μαθητές που δεν έχουν ακόμα τις κάρτες τους.

Από τον ΟΑΣΑ ενημερωθήκαμε πως η σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής έχει υπογραφεί και αυτό τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή των στοιχείων των μαθητών από τα σχολεία προκειμένου να εκδοθούν τα Ειδικά Μαθητικά Δελτία. Σημειώνεται πως η ομοσπονδία ζητά δικαιούχοι της δωρεάν μετακίνησης να είναι το σύνολο των μαθητών και όχι μόνο όσοι κατοικούν σε απόσταση μεγαλύτερη από τα 2,5 χιλιόμετρα για τα γυμνάσια και στα 4 χιλιόμετρα για τα λύκεια. Οι ανήλικοι μαθητές δικαιούνται πάντως και μετακίνηση με μειωμένο εισιτήριο λόγω της ηλικίας τους.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Η μετακίνηση των αστυνομικών: Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ πριν από λίγες μέρες, εξασφαλίζεται η δωρεάν μετακίνηση του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας με τα μέσα του ΟΑΣΑ (αλλά και του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη) για το 2024. Το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης θα έχει -όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια- ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει να διαθέτει προσωπικό για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η αξία της οποίας θα είναι ίση με το κόστος της δωρεάν μετακίνησης.

Προς συντήρηση η γέφυρα Καλατράβα: Σε ενέργειες για τη συντήρηση της πεζογέφυρας Καλατράβα, έξω από τον σταθμό Κατεχάκη του Μετρό προχωρά η ΣΤΑ.ΣΥ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία πρόκειται να αναθέσει υπηρεσίες εκτίμησης της κατάστασης των απολήξεων των καλωδίων ανάρτησης της γέφυρας με προϋπολογισμό 26.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Εντός 2-3 εβδομάδων από την υπογραφή της σύμβασης ο ανάδοχος θα πρέπει να παραδώσει τη μελέτη για τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν στη γέφυρα. Όπως είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, με αφορμή τα προβλήματα των κατασκευών του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, η πεζογέφυρα της Μεσογείων που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της ΣΤΑΣΥ αντιμετωπίζει εμφανή προβλήματα, με σκουριά στα μεταλλικά της μέρη, φθορά στο ξύλινο κατάστρωμα και χαλασμένες τις κυλιόμενες σκάλες. Τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με τη ΣΤΑ.ΣΥ. δε δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στην ασφάλεια του κοινού.

Είναι λύση οι νέοι δρόμοι; «Ζούμε σε μία πόλη στην οποία οι υποδομές της έχουν από πολύ καιρό ξεπεράσει τις προδιαγραφές τους» […] «Η Τροχαία, ωστόσο, δεν μπορεί ούτε να διαπλατύνει, ούτε να κατασκευάσει δρόμους», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ερωτώμενος για το πολύ σημαντικό πρόβλημα της κίνησης σε κεντρικούς οδικούς άξονες όπως είναι και η λεωφόρος Κηφισού. Με τις δηλώσεις, του ο κ. Οικονόμου εξέφρασε μία μάλλον ξεπερασμένη θεωρία, πως λύση για τη μείωση της κίνησης είναι να κατασκευαστούν μεγαλύτεροι και πλατύτεροι δρόμοι. Στην πράξη, όπως έχει επαληθευτεί τόσο από την εγχώρια (βλ. Αττική Οδός) όσο και από τη διεθνή εμπειρία, οι νέοι δρόμοι μόνο πρόσκαιρα βοηθούν και στο τέλος καταλήγουν και αυτοί μποτιλιαρισμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προβληματικό (αλλά όχι παράξενο) οι αστικές συγκοινωνίες να μένουν εκτός οποιασδήποτε συζήτησης για το κυκλοφοριακό. Αυτό όμως προϋποθέτει πως ο κάθε ομιλητής θα είναι γνώστης και των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν. Η κίνηση δεν προκαλείται από τους δρόμους, αλλά από τους οδηγούς οι οποίοι επιλέγουν ή αναγκάζονται να μην κυκλοφορούν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να λυθεί λοιπόν το κυκλοφοριακό είναι η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, παράλληλα με την προσέλκυση περισσότερων επιβατών και την αποθάρρυνση της χρήσης των ΙΧ. Αυτό όμως κοστίζει πιο ακριβά από τη στάθμευση γερανοφόρων οχημάτων στον Κηφισό.

Έρχεται η Δημοτική Συγκοινωνία Αθήνας; Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας είναι παράλληλα και ο μεγαλύτερος δήμος χωρίς υπηρεσίες δημοτικής συγκοινωνίας. Διόλου παράξενο, αφού σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα ισχύει το «όλοι οι δρόμοι [και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς] οδηγούν στο κέντρο» ενώ υπάρχουν και αρκετές λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ που εξυπηρετούν αποκλειστικά γειτονιές του Δήμου Αθηναίων. Αυτό ίσως αλλάξει όμως σύντομα, αφού μέσα στο προεκλογικό πρόγραμμα του εκλεγμένου δημάρχου κ. Χάρη Δούκα (και μάλιστα μία από τις πρώτες προτεραιότητες) ήταν να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δημοτικής συγκοινωνίας. Κρίνοντας και από άλλους δήμους, τα κύρια εμπόδια αναμένεται να είναι η εξασφάλιση των οχημάτων αλλά και των οδηγών. Θα καταφέρει ο νέος δήμαρχος να υλοποιήσει τόσο γρήγορα κάτι το οποίο άλλοι δήμοι προσπαθούν εδώ και χρόνια; Και αν ναι, θα δούμε πλήρη προγράμματα δρομολογίων που εξυπηρετούν αποτελεσματικά τους επιβάτες; Η απάντηση από το 2024.

Προτάσεις για υποδομές και μεταφορές: Ο νέος τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης απεύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς τους πολίτες να στείλουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις μεταφορές και υποδομές στην περιοχή τους, καθώς και προτάσεις και λύσεις μέσω της πλατφόρμας isyriza.gr

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η καταβολή αποζημίωσης ύψους 78.749.999,49 ευρώ προς τον ΟΑΣΑ που αφορά την παροχή δικαιώματος μετακίνησης με πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες για την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2023.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την παραχώρηση γραμμών λεωφορείων – ο νέος δήμαρχος και το Μετρό στα Εξάρχεια

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*