Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Τα Χανιά παρέλαβαν το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο

Share

  Ο Δήμος Χανίων παρέλαβε πριν από λίγες μέρες το πρώτο από τα πέντε νέα, υπερσύγχρονα, ηλεκτρικά λεωφορεία. Το λεωφορείο παρουσιάστηκε στον χώρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου, με στελέχη του Δήμου Χανίων και εκπροσώπους από την εταιρία κατασκευής και την ελληνική αντιπροσωπεία να δίνουν το παρών.

  Το συγκεκριμένο όχημα, εντάσσεται στο συνολικότερο έργο «Δράσεις ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Χανίων» ύψους 4.104.276 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α,), που χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Περιλαμβάνει, δε, πέραν της προμήθειας των πέντε ηλεκτρικών λεωφορείων, τέσσερα ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου, ένα καθαριστικό όχημα και δύο σταθμούς φόρτισης.

  «Είναι πολύ μεγάλη μας χαρά σήμερα να παραλαμβάνουμε το πρώτο από τα πέντε ηλεκτρικά λεωφορεία, που θα συμπληρώσουν τον συνολικό σχεδιασμό, που υπάρχει για να βελτιώσουμε τα θέματα κινητικότητας στον Δήμο Χανίων. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, καθώς με μία πλήρη, ολοκληρωμένη πρόταση πετύχαμε να ενταχθεί το έργο για χρηματοδότηση στο  Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης», τόνισε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης ΚΥΔΩΝ Α.Ε., Χαράλαμπος Λίτος.  

  Τα πέντε νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, μήκους 8 μέτρων, εξυπηρετούν ανάγκες συνολικά τουλάχιστον 40 επιβατών, με πρόβλεψη 15 θέσεων καθήμενων και 1 ΑμεΑ. Επιπλέον, διαθέτουν σύγχρονα και προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως τη δυνατότητα κίνησης σε κλειστούς και μικρούς δρόμους, καθώς και τη δυνατότητα περιστροφής και των τεσσάρων τροχών τους.

  Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας, Κωστής Τερζής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παράδοση του πρώτου λεωφορείου, που περιλαμβάνεται στον ηλεκτροκίνητο στόλο του Δήμου Χανίων, εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθούν σύντομα οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε αυτό να κυκλοφορήσει στους δρόμους της πόλης. «Πρόκειται για ένα λεωφορείο 8 μέτρων, χωρητικότητας 15 καθήμενων επιβατών, 27 όρθιων, ενώ διαθέτει και θέση για ΑμεΑ. Το λεωφορείο μπορεί να διανύσει 150 χλμ. ημερησίως. Ελπίζω οι δημότες και οι επισκέπτες των Χανίων να εκτιμήσουν τη νέα τεχνολογία των λεωφορείων, που εύχομαι να καθιερωθεί στην Ελλάδα», παρατήρησε ο κ. Τερζής, επισημαίνοντας ότι η ηλεκτροκίνηση είναι το αύριο, καθώς πρόκειται για μία καθαρή τεχνολογία φιλική στον πολίτη.

   «Με τα πέντε ηλεκτρικά λεωφορεία, τα τέσσερα ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα, ένα καθαριστικό οχημα, δύο σταθμούς φόρτισης, καθώς και 300 νέα ηλεκτρικά ποδήλατα με οκτώ σταθμούς, που θα παραλάβουμε στη συνέχεια. Κάνουμε την πόλη μας πιο προσβάσιμη, πιο φιλική προς τον πολίτη και τους πεζούς», συμπλήρωσε ο κ. Λίτος, γνωστοποιώντας ότι, αφού ολοκληρωθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες ως προς τα περιφερειακά πάρκινγκ, τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα κάνουν δωρεάν κυκλικά δρομολόγια από τα πάρκινγκ προς το κέντρο της πόλης.

  athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα