Συνεχίζεται το χάος διαρκείας στον Προαστιακό, στάση αναμονής στην Hellenic Train για το οικονομικό

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Σε βλάβη που προέκυψε στην τροφοδοσία του ρεύματος στο κέντρο τηλεδιοίκησης του ΣΚΑ μετά την κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας, και έχει ως αποτέλεσμα να είναι ασταθής η τάση, απέδωσε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον Προαστιακό της Αθήνας αυτή την εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ. Ακόμα και αν η βλάβη αποκατασταθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο, όπως προανήγγειλε ο κ. Τερεζάκης, προκύπτουν δύο ζητήματα που πρέπει να προβληματίσουν:

* * * Πρώτον, αν και βλάβες ή καταστροφές λόγω καιρικών φαινομένων μπορούν να προκύψουν παντού και ανά πάσα στιγμή, είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχουν όλες οι κατάλληλες εφεδρείες ώστε να μη δημιουργούνται εκτεταμένα προβλήματα. Θα αντιδρούσαμε για παράδειγμα το ίδιο ψύχραιμα αν λόγω μίας βλάβης κατέρρεε επί μέρες το σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της χώρας; Δεύτερον, οι καθημερινές καθυστερήσεις δρομολογίων στον Προαστιακό (πολλές εκ των οποίων είχαν επίσης αποδοθεί στην τηλεδιοίκηση) προϋπήρχαν της βλάβης που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν επομένως προβλήματα σε εκκρεμότητα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, και δε θα επιλυθούν αν δεν υλοποιηθούν τα σημαντικά έργα ανάταξης και αναβάθμισης της τηλεδιοίκησης στο δίκτυο του Προαστιακού τα οποία ο ΟΣΕ προετοιμάζει.

* * * Πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες για τις οικονομικές διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των σιδηροδρομικών μεταφορέων (κυρίως της Hellenic Train) και το πώς θα κινηθεί η συγκεκριμένη εταιρεία από εδώ και πέρα. Είναι προφανές ότι η καταστροφή στη Θεσσαλία έχει δημιουργήσει πιέσεις και αγωνίες που σε μεγάλο βαθμό προϋπήρχαν όσο βρίσκονταν σε εκκρεμότητα η περίφημη επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για τις “άγονες γραμμές”. Σε κάθε περίπτωση, το Athens Transport μέσα από αυτή τη στήλη θα συνεχίσει να μεταφέρει συγκεκριμένα γεγονότα και θα μείνει μακριά από φήμες και ψιθύρους.

* * * Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ της διοίκησης της Hellenic Train και των εργαζομένων. Σύμφωνα με ανακοίνωση σωματείων εργαζομένων, η εταιρεία βρίσκεται σε «άσχημη κατάσταση» μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Θεσσαλία. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν ενημέρωση για τα οικονομικά δεδομένα, ενώ έκαναν σαφές πως δεν θα δεχτούν απόκλιση από την ισχύουσα ΣΣΕ όσον αφορά μισθολογικά και εργασιακά θέματα (σ.σ. η εταιρεία εξάλλου δεν έθεσε άμεσο θέμα μεταβολής των εργασιακών συνθηκών ούτε και καθυστέρησε τη μισθοδοσία). Τέλος, τα σωματεία θα ζητήσουν άμεσα συνάντηση με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να συζητήσουν τα θέματα που έχουν προκύψει (σ.σ κάτι που χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια “άσκησης πίεσης” για τη στήριξη της εταιρείας). Από το υπουργείο πάντως μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση σχετικά με την κατάσταση στην Hellenic Train.

* * * Πάτρα: Ένας ηλικιωμένος πεζός τραυματίστηκε όταν παρασύρθηκε από συρμό του Προαστιακού

* * * Από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ πέρασαν την περασμένη εβδομάδα 4 εγκρίσεις για ανάθεση επειγουσών εργασιών αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής καθόδου από Λάρισα ως Δομοκό. Παράλληλα, ματαιώθηκε και θα επαναμελετηθεί προηγούμενος διαγωνισμός για συντήρηση των γραμμών στην περιοχή της Λάρισας. Στην ίδια συνεδρίαση, περιλαμβάνοντας και η έγκριση πρωτογενούς αιτήματος για το έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης του GSM-R στο σιδηροδρομικό άξονα και τον Προαστιακό της Αθήνας, προϋπολογισμού 22.680.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ // Από τη μεριά του, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης για την υποβολή πρότασης στο «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ» με τίτλο «Προσωρινή αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής καθόδου στον άξονα Αθήνα Θεσσαλονίκη, μετά την κακοκαιρία DANIEL» και ύψος δημόσιας δαπάνης 14 εκατ. ευρώ.

* * * Στο Βόλο, μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα χώματα, τις λάσπες και τα φερτά υλικά που έχουν εξαφανίσει το σιδηροδρομικό δίκτυο, αφού ο χείμαρρος Κραυσίδωνας υπερχείλισε για δεύτερη φορά τις τελευταίες 20 ημέρες. Μεγάλες οι καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στο Δομοκό.

* * * Πιερία: Την επαναφορά της σύνδεσης με το τρένο του προαστιακού και για το τμήμα μεταξύ Λιτοχώρου και Νέων Πόρων Πιερίας αιτήθηκε με επιστολή του προς την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για θέματα μεταφορών κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος // Κατά 20% – 30% έχει αυξηθεί η επιβατική κίνηση στα ΚΤΕΛ (όπως μάλλον είναι φυσικό) μετά τη διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης

* * * Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη σχετικά με τη διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων, ζητώντας ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών καθώς και το αν υπάρχει μέριμνα για τους κατόχους ετήσιων καρτών μετακίνησης στην περιοχή της Θεσσαλίας.

* * * Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ που κατηγορείται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το στέλεχος του ΟΣΕ φαίνεται να είχε συμβουλευτικό ρόλο στο ΔΣ και όχι εποπτικό ενώ στη συγκεκριμένη θέση βρέθηκε για ένα πεντάμηνο το 2020.

* * * Έφεση κατά απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, σύμφωνα με την οποία τρία στελέχη του ΟΣΕ κρίθηκαν αθώα με αφορμή τη θανάσιμη παράσυρση ενός 10χρονου αγοριού από αμαξοστοιχία του Προαστιακού, άσκησε ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας. Το αίτημα άσκησης έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης που υπέβαλε η οικογένεια του 10χρονου προκάλεσε την παρέμβαση του διευθύνοντα την Εισαγγελία, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως το Δικαστήριο «εσφαλμένα» κήρυξε αθώους τους κατηγορουμένους

* * * Ποσό ύψους 392.000 ευρώ δέσμευσε η διοίκηση του ΟΣΕ για την ανανέωση των συμβάσεων των συμβασιούχων σταθμαρχών που απασχολεί. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά νωρίτερα φέτος, επιλογή της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί σταθμάρχες «με μπλοκάκι» ενώ αγνοείται και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΟΣΕ.

* * * Είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας ασφαλές; Πώς θα μπορέσει ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος να ακολουθήσει την ανάπτυξη που συντελείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο; O Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων συνοψίζει τη σημερινή κατάσταση και διατυπώνει κάποιες προτάσεις.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε το ετήσιο πρόγραμμα διαχείρισης του στόλου τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ για το 2023. Η εταιρεία αναμένει έσοδα 14.500.000 ευρώ από την εκμίσθωση τροχαίου υλικού (τα 14 εκατ. εκ των οποίων από την Hellenic Train). Η εταιρεία θα έχει έξοδα λόγω συντήρησης τροχαίου υλικού (4 εκατ. ευρώ το 2023) αλλά και λόγω της επαναφοράς σε λειτουργική κατάσταση του συστήματος ETCS σε 79 συρμούς (ως το τέλος του χρόνου θα δαπανηθούν 3,4 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπα έξοδα είναι μικρότερης αξίας (ξεχωρίζει η διαμόρφωση χώρων φύλαξης τροχαίου υλικού κόστους 2,5 εκατ ευρώ), ενώ ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση GSM-R θα γίνει το 2024 (6 εκατ. ευρώ).

* * * Δημιουργική λογιστική: Η διαγραφή χρεών ύψους 10,4 δις ευρώ του ΟΣΕ οδήγησε σε βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, αφού σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αν τα χρέη αυτά δεν είχαν διαγραφεί, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος θα ήταν αυξημένο κατά 2,8 δις ευρώ (τελικά μειώθηκε σε 105 δις ευρώ από 112,6 δις ευρώ).

* * * Μπορεί η κατάσταση στην Ελλάδα να είναι προβληματική, στην Ιταλία όμως η Trenitalia είχε μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών κατά το μήνα Αύγουστο, αφού μετέφερε 35 εκατ. επιβάτες, +15% περισσότερους σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, η εταιρεία αναμένει 75 εκατ. επιβάτες. Η εταιρεία παράλληλα αυξάνει τα δρομολόγιά της με μία νέα σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Νάπολης και Σαλέρνο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

* * * Η ΡΑΣ, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, προγραμμάτισε επιθεώρηση στη ΣΤΑ.ΣΥ., με αντικείμενο τον έλεγχο / αξιολόγηση του συστήματος διαχείρισης ποιότητας που
εφαρμόζει η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. για την παρακολούθηση και τη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών // Με άλλη απόφαση της ΡΑΣ, χορηγήθηκε αναγνώριση εξεταστή μηχανοδηγών και υποψήφιων μηχανοδηγών σε δύο άτομα.

* * * Ινδονησία: Άνοιξε η πρώτη γραμμή υψηλών ταχυτήτων της χώρας (350 χλμ/ώρα), κινεζικής κατασκευής // Ηνωμένο Βασίλειο: Σύγκρουση τρένων με τραυματίες σε σιδηροδρομικό σταθμό της Σκοτίας // Ο πρωθυπουργός ακύρωσε τα σχέδια για σύνδεση του Μάντσεστερ με τη μελλοντική γραμμή υψηλών ταχυτήτων HS2 // Ένα τρένο στη Βόρεια Ιρλανδία που έχει ως σκοπό την καταπολέμηση της μοναξιάς των ηλικιωμένων // Απαγόρευση της επαιτείας σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Βόρειας Ουαλίας // Πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε σταθμούς της Elizabeth Line στο Λονδίνο εξαιτίας έλλειψης προσωπικού // Θύρες φόρτισης κινητών συσκευών (USB-A) τοποθετούνται σε τρένα της Elizabeth Line

* * * Γερμανία: Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια της Deutsche Bahn για το 2024 με πρόβλεψη για αύξηση διαθέσιμων θέσεων και μακρύτερα τρένα // Σε λειτουργία και οι 106 νέοι συρμοί του Προαστιακού στο Βερολίνο κατασκευής Stadler/Siemens // Το εργοστάσιο της Tesla απέκτησε τρένο για τη μεταφορά εργαζομένων, το οποίο όμως κινείται με ντίζελ // Λετονία: Η Λετονία είπε «όχι» στην κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου που θα τη συνδέει με Λιθουανία και Εσθονία από τουρκικό όμιλο, επικαλούμενη τις σχέσεις του με τη Ρωσία // Ουκρανία: Τρένο των ουκρανικών σιδηροδρόμων λειτουργεί ως χώρος παρασκευής συσσιτίου προσφέροντας 10.000 γεύματα τη μέρα

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*