ΟΑΣΑ: Αναβάθμιση της τηλεματικής με κωδικούς QR και οθόνες σε στάσεις και «κουμπί πανικού» για τους οδηγούς

φωτογραφία: Jean Housen/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 DEED

Για «τεχνολογική αναβάθμιση» του συστήματος τηλεματικής στα λεωφορεία και τρόλεϊ της Αθήνας κάνει λόγο ο ΟΑΣΑ προκειμένου να επιτρέπεται η ταχύτερη και πιο αξιόπιστη μετάδοση των πληροφοριών για την κίνηση των λεωφορείων σε ζωντανό χρόνο σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπλέον, ο οργανισμός σχεδιάζει την αύξηση των «έξυπνων στάσεων» μέσω προμήθειας 500 επιπλέον πινακίδων δρομολογίων αλλά και μέσω σχεδιασμού για την αύξηση της χρήσης της εφαρμογής OASA Telematics από τους επιβάτες την οποία σήμερα χρησιμοποιούν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού.

Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει την τοποθέτηση αυτοκόλλητων με κωδικούς QR σε 7.500 στάσεις του δικτύου. Τους κωδικούς αυτούς θα μπορεί να «διαβάζει» με το έξυπνο κινητό του ο επιβάτης, προκειμένου να ανοίγει την εφαρμογή της τηλεματικής όπου θα βλέπει πληροφορίες για τα δρομολόγια σε ζωντανό χρόνο. Για αυτό τον σκοπό πάντως σχεδιαζόταν αρχικά και η τοποθέτηση του μοναδικού κωδικού στάσης πάνω σε κάθε στάση (σήμερα υπάρχει μόνο στις στάσεις που διαθέτουν οθόνες) ώστε να είναι εύκολος ο εντοπισμός της στάσης στην εφαρμογή της τηλεματικής.

Μέσω της εφαρμογής της τηλεματικής, οι επιβάτες μπορούν να ενημερώνονται για το χρόνο άφιξης στη στάση των επόμενων λεωφορείων αλλά και να δουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια για την κάθε μέρα μέσω της καρτέλας “ημερήσιος προγραμματισμός” τα οποία ενημερώνονται λόγω των εξελισσόμενων συνθηκών στο συγκοινωνιακό δίκτυο (π.χ. δυσμενείς κυκλοφοριακές συνθήκες, έκτακτη βλάβη οχήματος, αλλαγές στις ενάρξεις δρομολογίων, αποσπάσεις σε άλλη γραμμές ή προσθήκη ενισχυτικών δρομολογίων γραμμών όταν απαιτείται).

Παράλληλα, σε πραγματικό χρόνο, μεταδίδονται τα νέα δεδομένα στα οχήματα για την ενημέρωση των οδηγών με οπτική και ηχητική ειδοποίηση στην καμπίνα, ενώ και οι οδηγοί των οχημάτων μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με τους σταθμάρχες της κάθε γραμμής για να διαβιβάσουν σύντομες (κωδικοποιημένες) πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Ο οργανισμός εξετάζει επίσης  να αξιοποιήσει τα υπάρχοντα συστήματα και δεδομένα της τηλεματικής, παρέχοντας πληροφόρηση για τις μετακινήσεις και για τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό και Τραμ), κάτι που είχε ανακοινωθεί και στο παρελθόν χωρίς να προχωρήσει ποτέ.

Παράλληλα, οι οδηγοί έχουν πλέον τη δυνατότητα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, να χρησιμοποιούν το ειδικό κομβίου συναγερμού (panic button), στέλνοντας άμεσα σήμα για βοήθεια στο κέντρο διαχείρισης. Ο συναγερμός εμφανίζεται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη του εκάστοτε σταθμάρχη/επόπτη, αναλύοντας τις πληροφορίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο όχημα (π.χ. θέση, κατάσταση, οδηγός).

Το Athens Transport είχε επικοινωνία με οδηγούς λεωφορείων οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι γνωρίζουν σχετικά με τη λειτουργία του κομβίου συναγερμού αλλά δεν το χρησιμοποιούν, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οδηγός «όταν το δοκίμασα, δεν έλαβα ποτέ απάντηση από κανένα». Αντί αυτού, όπως λένε, προτιμάται η χρήση των υπηρεσιακών κινητών τηλεφώνων ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους σταθμάρχες ή άλλες υπηρεσίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά, η οθόνη της τηλεματικής χρησιμοποιείται αποτελεσματικά, όπως λένε, για τη λήψη ενημερώσεων από σταθμάρχες σχετικά με έκτακτα συμβάντα, αλλαγές σε δρομολόγια κ.λπ.

Το Athens Transport απευθύνθηκε στον ΟΑΣΑ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογική αναβάθμιση της τηλεματικής αλλά και τυχόν χρονοδιαγράμματα για την προμήθεια οθονών για στάσεις καθώς και της επέκταση της τηλεματικής και σε άλλα μέσα, και θα επανέλθουμε εφόσον υπάρξει ενημέρωση.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*