Στη Βουλή η καθυστέρηση στο έργο του Προαστιακού στο Λουτράκι

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λιάρος/athenstransport.com

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που αφορά στην πρόοδο του έργου του Προαστιακού Λουτρακίου κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου που ελήφθη στις 25-10-2022,η ΕΡΓΑ.ΟΣΕ Α.Ε. που έχει την ευθύνη κατασκευής του έργου, ένα χρόνο μετά δεν έχει παρουσιάσει νέο και τελικό χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση του έργου και την τακτοποίηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων.

Σημειώνει, επίσης, πως η  κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δημόσια έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του έργου και μάλιστα με αύξηση της σχετικής χρηματοδότησης, σήμερα  η πορεία του είναι εξαιρετικά αργή, όπως εξάλλου έχει γίνει και με άλλα μεγάλα έργα στην Κορινθία.

Ο κ. Ψυχογιός ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου η ΕΡΓΟΣΕ να παρουσιάσει τελικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων του προαστιακού Λουτρακίου, σύμφωνα με την απόφαση του δήμου, αλλά και τις ενέργειες προκειμένου να  επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του, να λειτουργήσει πλήρως και ολοκληρωμένα η γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, καθώς ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου προς το Λουτράκι θα συνδέσει ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της χώρας, απευθείας με την Αθήνα, το λιμάνι του Πειραιά και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το συγκεκριμένο έργο αφορά την κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της (υπάρχουσας) μονής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 6,4 χλμ από τον Ισθμό ως το Λουτράκι. Η σύμβαση για το έργο υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, με το χρονοδιάγραμμα να αναφέρει πως θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, δηλαδή ως το Δεκέμβριο του 2020, ενώ πλέον, έχουν παρέλθει 51 μήνες.

Φέτος το Φεβρουάριο, υπεγράφη από το Υπουργείο Ανάπτυξης πράξη τροποποίησης του έργου προκειμένου να προστεθούν εργασίες αντιστήριξης καθώς και υδραυλικά έργα στον Ισθμό αλλά και άλλα σημεία της διαδρομής, εργασίες στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης Κορίνθου και εργασίες σε ισόπεδες διαβάσεις. Οι μεταβολές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης σε 14.420.712,02 ευρώ (έναντι 9.285.120 ευρώ), της Επιλέξιμης Δημόσιας Δαπάνης της πράξης σε 11.182.313,91 ευρώ (έναντι 7.200.000 ευρώ) και του συνολικού επιλέξιμου κόστους για τον υπολογισμό της Ενωσιακής στήριξης σε 10.336.930,98 ευρώ (έναντι 6.655.680 ευρώ).

Η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση υπεγράφη το Μάιο, και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΡΓΟΣΕ η πρόοδος βρίσκεται στο 20,1% με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ολοκλήρωση των εργασιών στις αρχές του 2024. Η πρόοδος του αρχικού έργου αντίστοιχα βρίσκεται στο 31,1%.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*