Γιατί χαλάνε συνέχεια οι ανελκυστήρες στο Μετρό; Σε εξέλιξη πρόγραμμα ανακατασκευής τους

reinholdbehringer/flickr.com

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρατε το Μετρό χωρίς να ακούσετε ανακοινώσεις για χαλασμένους ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες; Ίσως και πριν από χρόνια, αφού οι βλάβες αυτές έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας και μάλιστα βαίνουν αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια. Κύριο αίτιο, εκτός από την επέκταση του δικτύου, είναι και η μεγάλη ηλικία των εγκαταστάσεων που «πονοκεφαλιάζει» την αρμόδια υπηρεσία της ΣΤΑ.ΣΥ.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το πρωί της Πέμπτης, εκτός λειτουργίας ήταν 5 ανελκυστήρες στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ., οι τρεις εκ των οποίων στη γραμμή 1 (στους σταθμούς ΚΑΤ, Άγιος Νικόλαος και Νέο Φάληρο).

Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εντονότερο στη γραμμή 1 του Μετρό. Εκεί, οι ανελκυστήρες έχουν πλέον ηλικία άνω των 20 ετών, αφού οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν ήταν σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση όλων των σταθμών, και παραμένουν σε λειτουργία έκτοτε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην υπάρχουν στην αγορά ανταλλακτικά, ενώ όταν μπορούν να βρεθούν παρεμφερή, συχνά πρέπει να έρθουν από το εξωτερικό, κάτι που αυξάνει τον χρόνο αποκατάστασης των βλαβών.

Πέρα από τη μεγάλη ηλικία, δύο ακόμα προβλήματα κάνουν τις βλάβες πιο συχνές: το πρώτο αφορά τους ανελκυστήρες που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα (προβλήματα κατά την τελευταία μεγάλη κακοκαιρία στην Αθήνα αντιμετώπισαν οι ανελκυστήρες τόσο στον Ευαγγελισμό όσο και στο Δημοτικό Θέατρο) και το δεύτερο έχει να κάνει με την υπερβολική χρήση τους. Αν και σκοπός είναι να χρησιμοποιούνται μόνο από άτομα με δυσκολία στη μετακίνηση (ηλικιωμένους, γονείς με καρότσια, ΑμεΑ που κινούνται με αμαξίδιο κ.λπ.), υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιούνται συνεχώς και από επιβάτες που απλά θέλουν να γλιτώσουν τα λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω που θα κόστιζε η χρήση της κυλιόμενης σκάλας.

Ανακατασκευή ανελκυστήρων στη γραμμή του ΗΣΑΠ

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για ανακατασκευή των ανελκυστήρων που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα στη γραμμή 1 του Μετρό, εκεί που όπως αναφέραμε αντιμετωπίζονται οι ανελκυστήρες εγκαταστάθηκε πριν από 20 και πλέον χρόνια.

Η αρχή αυτές τις μέρες γίνεται με έναν ανελκυστήρα στον σταθμό Άγιος Νικόλαος ο οποίος, σύμφωνα με αναγνώστες του Athens Transport αντιμετωπίζει συνεχή προβλήματα και βρίσκεται εκτός λειτουργίας τον περισσότερο καιρό εδώ και μήνες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και ανελκυστήρες άλλων σταθμών ή πεζογεφυρών.

Βελτίωση της ενημέρωσης

Η ενημέρωση για τους χαλασμένους ανελκυστήρες μέσω ηχητικών ανακοινώσεων ίσως είναι ενοχλητική για κάποιους επιβάτες του Μετρό, είναι όμως σημαντική για τα άτομα τα οποία δεν μπορούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν σε ένα σταθμό με άλλο τρόπο λόγω κινητικών δυσκολιών.

Πέρα από τις ανακοινώσεις αυτές, από τον επόμενο μήνα η ΣΤΑ.ΣΥ. πρόκειται να ενημερώνει μέσα από ειδική ενότητα της ιστοσελίδας της σε ζωντανό χρόνο για τις βλάβες των σταθμών, έτσι έστω οι επιβάτες να έχουν την πληροφόρηση αυτή πριν φτάσουν στο Μετρό.

Η ΣΤΑ.ΣΥ. έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα τις δράσεις της για τη διευκόλυνση μετακίνησης των εμποδιζόμενων ατόμων. Τον περασμένο Μάιο, σε συνεργασία με φορείς και μετά από έρευνα σε Άτομα με Αναπηρίες, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση επεμβάσεων στον σταθμό Μοναστηράκι προκειμένου αυτός να καταστεί πλήρως προσβάσιμος. Πλέον, υπό μελέτη βρίσκονται και ανάλογες επεμβάσεις στον σταθμό Καλλιθέα της γραμμής 1.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Διαμαρτυρίες για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*