Εκτροχιασμός τρένου στην Πάτρα, από τις 15/12 τα επιβατικά δρομολόγια μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης, μειώσεις μισθών προτείνει η Hellenic Train

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Συρμός του Προαστιακού της Πάτρας εκτροχιάστηκε χτες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Ευτυχώς κανείς από τους 72 επιβάτες δεν τραυματίστηκε, ενώ τα δρομολόγια διακόπηκαν και αντικαταστάθηκαν με λεωφορεία, ενώ μόνο λεωφορεία κυκλοφορούν και σήμερα Πέμπτη. Αν και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ τι προκάλεσε το συμβάν, είναι γνωστό σε όλους ότι η κατάσταση των γραμμών στην Πάτρα είναι πολύ κακή. Εν τω μεταξύ, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πως για μία ακόμα φορά δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν ούτε από την Hellenic Train (πέρα από την ενημέρωση για τα προβλήματα στα δρομολόγια), ούτε από τον ΟΣΕ, ούτε και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να κινητοποιήσει τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ (Εθνικό Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών) προκειμένου να ακολουθήσει η διερεύνηση του συμβάντος.

* * * Πολλά τα προβλήματα στον Προαστιακό της Αθήνας αυτή την εβδομάδα με σημαντικές καθυστερήσεις αλλά και τμηματικές καταργήσεις δρομολογίων, ιδίως τις πρωινές ώρες. Οι καθυστερήσεις, όπως πάντα, αποδίδονται σε τεχνικά προβλήματα ή προβλήματα στην υποδομή.

* * * Το ζήτημα της ασφάλειας στον Προαστιακό της Αθήνας είναι πάντα επίκαιρο, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα περιστατικά δολιοφθοράς, με τη δράση αγνώστων να καταγράφεται από κάμερες αλλά το προσωπικό των εταιρειών σεκιούριτι να μην παίρνει χαμπάρι το οτιδήποτε. Ίσως άλλες χώρες που διαθέτουν αστυνομικά σώματα για το σιδηρόδρομο να έχουν καταλάβει κάτι. Οι συλλήψεις πάντως ατόμων για κατοχή ναρκωτικών σε σταθμούς του Προαστιακού αυτή την εβδομάδα αντιμετωπίστηκε με θυμηδία αφού πρόκειται για ένα συνεχές πρόβλημα με το οποίο η αστυνομία σπανίως ασχολείται, ενώ όλοι είναι σίγουροι πως σε λίγες μέρες οι συλληφθέντες θα έχουν επιστρέψει στα ίδια σημεία ελλείψει αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα στη δυτική Αθήνα.

* * * Από τις 15 Δεκεμβρίου, σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα, αναμένεται να ξεκινήσουν τα επιβατικά δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έπειτα από την πρώτη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία Daniel, όπως ανακοίνωσε από το βήμα του Thessaloniki Summit ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Πέντε μέρες νωρίτερα, θα ξεκινήσουν τα εμπορικά δρομολόγια μέχρι και τα σύνορα. Βεβαίως, η κυκλοφορία θα γίνεται σε μονή γραμμή και με ντιζελοκίνητες μηχανές μεταξύ Λιανοκλαδίου και Λάρισας. Η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου αναμένεται στις αρχές του 2025, σύμφωνα με τον υπουργό.

* * * Ανέβηκε στη Διαύγεια η απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΕ από τις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται το πρακτικό της επιτροπής διαπραγμάτευσης και κατακυρώνεται στην εταιρεία ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ το έργο της αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής μετά την κακοκαιρία Daniel στο τμήμα από ΧΘ 298+725 έως ΧΘ 308+150 (περίπου 10 χλμ) αντί του ποσού των 1.489.197,78 ευρώ με ΦΠΑ.

* * * Στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. του ΟΣΕ που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η έγκριση του πρακτικού του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση των μελετών για τη γραμμή Μέστη – Αλεξανδρούπολη, η έγκριση της ανάθεσης του έργου για την αποκατάσταση των σηράγγων (προσβασιμότητα και τεχνικά δωμάτια) στη γραμμή ΣΚΑ-Κιάτο με την fast track διαδικασία, η κατακύρωση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας 5 υποσταθμών στη γραμμή Πειραιώς-Πλατέως και η έγκριση της διακήρυξης του έργου συντήρησης του σιδηροδρομικού σταθμού Αλεξανδρούπολης.

* * * Με επιστολή της προς τη διοίκηση της Hellenic Train, το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρεται στη «συνεχιζόμενη σιδηροδρομική απομόνωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.» Το σωματείο επισημαίνει ότι παρόλο που η εταιρεία έχει υπογράψει σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο και παρόλο που ο ΟΣΕ έχει παραδώσει τις γραμμές, δεν κυκλοφορούν τρένα σε πολλές περιοχές (Στυλίδα-Φλώρινα-Σέρρες-Δράμα-Αλεξανδρούπολη) με τα δρομολόγια να αντικαθίστανται από λεωφορεία. 

* * * Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών ανέφερε σε άρθρο του ότι η Hellenic Train σχεδιάζει μεταξύ άλλων κατάργηση δρομολογίων και αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Σημειώνεται πάντως ότι η εταιρεία έχει διαψεύσει ότι σχεδιάζει κάποια περαιτέρω υποβάθμιση των δρομολογίων.

* * * Το 2023 μπορεί να ήταν μία πολύ κακή χρονιά για την Hellenic Train, όπως και το σιδηρόδρομο γενικότερα, δεν συνέβη όμως το ίδιο και την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της Hellenic Train για το 2022. Τα έσοδα αυξήθηκαν από 112,3 εκατ. σε 153,8 εκατ. ευρώ τόσο λόγω αύξησης των εσόδων από τις επιβατικές μεταφορές (αντίθετα οι εμπορευματικές είχαν πτωτική τάση) όσο και λόγω της αύξησης της κρατικής επιδότησης (Υ.Δ.Υ.) Τα έξοδα αυξήθηκαν επίσης από 90,7 εκατ. σε 126,1 εκατ. ευρώ. Το EBITDA (κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και προβλέψεων) ανήλθε σε κέρδη ύψους 27,7 εκατ. σε σχέση με τα 21,5 εκατ. της περασμένης χρονιάς. Το πρωσοπικό της εταιρείας στα τέλη της χρονιάς ανήλθε σε 1228 εργαζόμενους με 139 προσλήψεις και 102 αποχωρήσεις.

* * * Στην έκθεση, γίνεται αναφορά και στο δυστύχημα των Τεμπών, με την επισήμανση πως με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, «το ατύχημα οφείλεται σε αίτια που δεν σχετίζονται με την ευθύνη του προσωπικού και της διοίκησης της Εταιρείας», κατά συνέπεια δεν απαιτούνται διορθώσεις στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας. Επιπλέον, λόγω της πλήρης υποστήριξης του μετόχου (Trenitalia) και της σύμβασης ΥΔΥ με το ελληνικό δημόσιο, «δεν συντρέχουν λόγοι που θα επηρεάσουν την συνέχεια της λειτουργίας της εταιρείας».

* * * Με κοινή τους ανακοίνωση, σωματεία εργαζόμενων στην Hellenic Train ενημερώνουν ότι πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας στην οποία τους τέθηκαν και πάλι εις γνώση τα προτεινόμενα μέτρα που περιλαμβάνουν μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μείωση των μισθών και επιδομάτων, εκ περιτροπής εργασίας, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και κάλυψη θέσεων εκδοτών εισιτηρίων από συνοδούς. Τα σωματεία απέρριψαν και πάλι τις προτάσεις αυτές ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην οποία εκφράστηκε η πρόθεση του υπουργείου να συζητήσει με την Hellenic Train.

* * * Τα θέματα της συντήρησης της σιδηροδρομικής γραμμής Δράμας – Ξάνθης, της ίδρυσης δρομολογίου τουριστικού τρένου μεταξύ Δράμας, Παρανεστίου και πιθανόν Ξάνθης, αλλά και το αίτημα της αλλαγής των ωρών των δρομολογίων των λεωφορείων της Hellenic Train τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του δημάρχου Παρανεστίου με τις διευθύνσεις του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. Η παραπάνω γραμμή αναμένεται να βρίσκεται σε λειτουργική κατάσταση προς τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025.

* * * Συνάντηση εργασίας για θέματα που αφορούν το σιδηροδρομικό έργο Ροδοδάφνη – Ρίο πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αυτή την εβδομάδα με τη συμμετοχή των υφυπουργών κ.κ. Αλεξοπούλου και Ταχιάου, του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ κ. Παλιού και εκπροσώπων των κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΜΕΤΚΑ. Όσο για τη γραμμή από το Ρίο ως την Πάτρα, ουδέν νεώτερο…

* * * Τον Δεκέμβριο αναμένεται η σύναψη σύμβασης για το έργο κατασκευής σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι, σύμφωνα με απάντηση της ΕΡΓΟΣΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος. Για την ίδια ερώτηση, ο ΟΣΕ απάντησε πως δεν προβλέπεται τα υπεραστικά τρένα να πραγματοποιούν στάση σε κανένα σταθμό ανάμεσα σε Αθήνα και Οινόη.

* * * Πάτρα: Οδηγός επιχείρησε να περάσει τις μπάρες την τελευταία στιγμή, εγκλωβίστηκε σε αυτές και συγκρούστηκε με τρένο

* * * Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που κατέθεσε στη Βουλή η ανεξάρτητη Βουλευτής Πέτη Πέρκα με την οποία αναφέρεται στις ΣΔΙΤ για σιδηροδρομικά έργα συντήρησης και ζητά να πληροφορηθεί για τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η μέθοδος για την ανάταξη των δικτύων στο τμήμα Φλώρινα-Πλατύ και Στρυμόνας-Αλεξανδρούπολη αντί για ενίσχυση του ΟΣΕ προκειμένου να εκτελέσει τα έργα. Επιπλέον, ζητά ενημέρωση για το αν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας σε γέφυρα στο Ξινό Νερό, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας των συρμών στο δίκτυο της Φλώρινας

* * * Καλάβρυτα: Στον Δήμο οικόπεδο του ΟΣΕ για δημιουργία θέσεων στάθμευσης οχημάτων

* * * Η κοινοπραξία των εταιρειών ΤΕΡΝΑ – GLOBILED ανέλαβε το έργο των “εξυπνων σιδηροδρομικών σηράγγων” αντί του συνολικού μέγιστου ποσού 23,3 εκατ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με δικαίωμα προαίρεσης 50%. Μέσω των συστημάτων αυτών θα γίνει δυνατή η παρακολούθηση από τον ΟΣΕ δεδομένων σχετικά με την πυρασφάλεια, τον φωτισμό αλλά και τη δομική απόκρισή των σηράγγων σε ζωντανό χρόνο.

* * * Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν να έχουν βρεθεί ανθρώπινα μέλη στα βαγόνια των φονικών αμαξοστοιχιών στα Τέμπη αλλά ανέφερε πως έχουν βρεθεί υπολείμματα οστών και βιολογικού υλικού που εξετάζονται // Το «μαύρο» κουτί της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική στα Τέμπη, βρέθηκε στα συντρίμμια των βαγονιών που φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στο Κουλούρι Λάρισας πλην όμως σε πολύ κακή κατάσταση

* * * Επιχορήγηση ύψους 6.250.000 ευρώ προς τον ΟΣΕ ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για την 11η μηνιαία δόση της ετήσιας επιχορήγησης για φέτος.

* * * Ποσό μέχρι και 144.349 ευρώ αναμένεται να διαθέσει η ΕΡΓΟΣΕ το 2024 για υπερωρίες προσωπικού, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Το σύνολο των ωρών υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού της ΕΡΓΟΣΕ δύναται να ανέλθει σε 21.160 ώρες κατ’ ανώτατο όριο ετησίως ή μέχρι και 120 ώρες ανά υπάλληλο ανά εξάμηνο.

* * * Ιταλία: 30 τρένα υψηλών ταχυτήτων θα προμηθευτεί η Trenitalia από την Hitachi Rail // Ιταλία – Γαλλία: Μέχρι το τέλος του 2024 θα είναι κλειστή η κυριότερη σιδηροδρομική διάβαση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας μετά από κατολίσθηση // Αυστρία: 330 επιπλέον τρένα δρομολογούν οι Αυστριακοί σιδηρόδρομοι λόγω μεγάλης αύξησης της ζήτησης // Ισπανία: Διαδηλωτές ζητούν το άνοιγμα γραμμής που είναι κλειστή εδώ και 40 χρόνια // Καναδάς: Τρεις τραυματίες μετά από σύγκρουση και εκτροχιασμό τρένων

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*