Οι κάμερες κατέγραψαν τους σαμποτέρ του Προαστιακού

εικόνα: Τα Νέα

Οπτικό υλικό από κάμερες σταθμών του Προαστιακού στο οποίο εικονίζονται δύο άνδρες οι οποίοι προχώρησαν σε δολιοφθορά καλωδίων προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση του μέσου δημοσίευσε η εφημερίδα Τα Νέα.

Τα οπτικά τεκμήρια προέρχονται από το κύκλωμα καμερών ασφαλείας στους σταθμούς του Προαστιακού σε Μεταμόρφωση και Νερατζιώτισσα και σε αυτά αποτυπώνεται η δράση αγνώστων μεταξύ 6 και 11 Μαΐου.

Το πρώτο κρούσμα έλαβε χώρα τη Δευτέρα 8 Μαΐου, στις 05.00, μέσα στον σταθμό της Νερατζιώτισσας, με το κόψιμο των καλωδίων της τηλεδιοίκησης να επηρεάζει άμεσα τα κυκλώματα ασφαλείας που ελέγχουν την κίνηση των τρένων και στις δύο γραμμές (101 και 102).

Παρόμοια επιδρομή σημειώθηκε την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 11.47, όταν και πάλι οι εικονιζόμενοι άγνωστοι έκοψαν καλώδια της τηλεδιοίκησης, αυτή τη φορά μέσα στον σταθμό της Μεταμόρφωσης, επηρεάζοντας και πάλι την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών.

εικόνα: Τα Νέα

Αν και οι παραπάνω σταθμοί φυλάσσονται από προσωπικό εταιρείας σεκιούριτι, η δράση των παραβατών δεν φαίνεται να έγινε άμεσα αντιληπτή.

Τη διερεύνηση των περιστατικών αυτών ανέλαβε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου καθώς και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, σε συνεργασία και με το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την αναγνώριση των δραστών.

Όπως μάλιστα είχε γίνει γνωστό από τον ΟΣΕ, τα πειστήρια στάλθηκαν και στην ΕΥΠ καθώς εκφράστηκαν φόβοι ύπαρξης «σαμποτέρ με αντεθνική δράση», ενδεχόμενο που όμως φαίνεται να έχει αποκλειστεί. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, οι συγκεκριμένες δολιοφθορές συνέπεσαν χρονικά με την ενίσχυση των δρομολογίων του Προαστιακού, καθώς και με την αύξηση της ταχύτητας των αμαξοστοιχιών γεγονός που ενδεχομένως δείχνει πως οι δράστες είχαν κίνητρο την απαξίωση του ελληνικού σιδηρόδρομου.

Τα δύο αυτά περιστατικά επιστρέφουν στο επίκεντρο μετά το νεότερο περιστατικό δολιοφθοράς μέσω πυρκαγιάς σε καλώδια τηλεδιοίκησης στην περιοχή των Αχαρνών στις 6 Νοεμβρίου. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, οι δράστες φρόντισαν να καταστρέψουν την κάμερα ασφαλείας 9 ολόκληρες μέρες πριν την καταστροφή των καλωδίων, με την κάμερα όμως να καταγράφει την εικόνα των δραστών λίγο νωρίτερα. Η κάμερα έμεινε εκτός λειτουργίας το ενδιάμεσο διάστημα με τον ΟΣΕ να δείχνει την εταιρεία σεκιούριτι ως υπεύθυνη για τη μη έγκαιρη επισκευή της.

Σημειώνεται ότι αρκετά περιστατικά δολιοφθορών έχει αντιμετωπίσει και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2022, καλώδια κόπηκαν σε δύο σημεία την ίδια μέρα στα βόρεια της χώρας ακινητοποιώντας τα δρομολόγια με τις αρχές να αναφέρουν πως ενδεχομένως να μην πρόκειται για κλοπή καλωδίων αλλά για δολιοφθορά. Τον φετινό Αύγουστο πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε μία νύχτα σε διαφορετικά σημεία καίγοντας καλώδια τηλεδιοίκησης της γραμμής Αμβούργο – Βερολίνο με την αστυνομία να μιλά ξεκάθαρα για σαμποτάζ και πιθανή τρομοκρατική ενέργεια αφού θα μπορούσε να επηρεαστεί η ασφάλεια των τρένων.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*