Προβλήματα διαρκείας στον Προαστιακό Πάτρας, υποδομές σε εγκατάλειψη και στον Προαστιακό της Αθήνας

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Την Παρασκευή 24/11, δύο μέρες μετά τον εκτροχιασμό συρμού του Προαστιακού στην Πάτρα (και μία μέρα μετά το σχόλιό μας για τη μη έκδοση επίσημης ανακοίνωσης από κανένα φορέα σχετικά με το συμβάν), ο ΟΣΕ εξέδωσε δελτίου τύπου το οποίο αναφέρεται στον εκτροχιασμό. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ο ΟΣΕ ειδοποίησε την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων αμέσως μετά το συμβάν ενώ η αντίστοιχη εσωτερική επιτροπή του ΟΣΕ θα αποστείλει εντός 10 ημερών το σχετικό πόρισμα. Όσο για το περίφημο έργο για την αποκατάσταση των προβλημάτων των γραμμών, η ολοκλήρωση της ανάθεσης (ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το Μάιο), αναμένεται από μέρα σε μέρα. Εν τω μεταξύ, από τον περασμένο Ιούλιο εκτελείται μέσω απευθείας ανάθεσης έργου ύψους 57.864,62 ευρώ που περιλαμβάνει κυρίως την αντικατάσταση ξύλινων στρωτήρων.

* * * Εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο επιβεβαιώνουν την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σιδηροδρομικές γραμμές στην Πάτρα που έχει ως συνέπεια οι συρμοί να κινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες ακόμα και ως 6 χλμ/ώρα σε τμήματα της διαδρομής. Παράλληλα, αναφέρουν ότι οι συρμοί που χρησιμοποιεί η Hellenic Train είναι ακατάλληλοι για τη γραμμή αφού δεν «υπακούν» στον ελληνικό κανονισμό λειτουργίας αλλά τον ελβετικό. Ο προϊστάμενος του τοπικού τμήματος συντήρησης του ΟΣΕ δήλωσε πως ο Προαστιακός της Πάτρας είναι ασφαλής, σημειώνοντας παράλληλα πως οι αποφάσεις για τις απαραίτητες συντηρήσεις λαμβάνονται από ανώτερα διοικητικά επίπεδα. Σε μία ακόμα εξέλιξη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό του εκτροχιασμού, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για τέλεση ποινικών πράξεων

* * * Το πρόβλημα πάντως στην Πάτρα οδήγησε σε ένα μπαράζ καθυστερήσεων στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (το βλέπουν και όσοι παρακολουθούν το κανάλι της Hellenic Train στο telegram). Ελπίδα για πλήρη αποκατάσταση των δρομολογίων δεν υπάρχει αν δεν εκτελεστούν οι εργασίες βαριάς συντήρησης από τον ΟΣΕ, όταν αυτό συμβεί.

* * * «Επιβάτες του Προαστιακού αντί για το Αεροδρόμιο κατέληξαν στα Άνω Λιόσια καθώς το τρένο μπήκε σε λάθος γραμμή» ανέφερε μία είδηση που έλαβε διαστάσεις την περασμένη Πέμπτη. Για όσους όμως μπήκαν στον κόπο να αναζητήσουν τι πραγματικά συνέβη εκείνο το πρωί, έγινε άμεσα αντιληπτό πως επρόκειτο για μία είδηση που φλέρταρε με τα fake news. Τι συνέβη λοιπόν; Λόγω μίας βλάβης στην τηλεδιοίκηση του ΣΚΑ (από τις πολλές που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό), δεν ήταν δυνατό για λίγη ώρα να χρησιμοποιηθεί το κλειδί το οποίο οδηγεί τους συρμούς που κινούνται στην κατεύθυνση από Πειραιά να μπουν στη γραμμή του Αεροδρομίου αμέσως μετά τις Κάτω Αχαρνές. Έτσι, για να μην τερματίσει ο συρμός στον σταθμό των Κάτω Αχαρνών, αποφασίστηκε (προφανώς όχι ‘κατά λάθος’) ο συρμός να κινηθεί στον κοντινό σταθμό των Άνω Λιοσίων όπου οι επιβάτες στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν σε συρμό προς το Αεροδρόμιο. Οι επιβάτες που είχαν ως προορισμό το Αεροδρόμιο έφτασαν εκεί με συνολική καθυστέρηση περίπου 10 λεπτών, οπότε δεν τίθεται και ζήτημα καθυστέρησης που τους έκανε να χάσουν κάποια πτήση λόγω του Προαστιακού.

* * * Πολλά προβλήματα το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγω της κακοκαιρίας Bettina. Το βράδυ του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου, η αμαξοστοιχία IC57 ακινητοποιήθηκε μεταξύ Αφιδνών και Αγίου Στεφάνου όταν δέντρο που έπεσε (από τα γνωστά καμμένα…) διέκοψε την ηλεκτροδότηση. Το πρωί της Κυριακής διακόπηκε η κυκλοφορία μεταξύ Λιτοχώρου – Λάρισας λόγω πτώσης δέντρου, ενώ η κυκλοφορία μεταξύ Τιθορέας και Οινόης γινόταν σε μονή γραμμή λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης.

* * * Οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τον σταθμό Πεντέλης του Προαστιακού πάντως γνωρίζουν πως όταν βρέχει, και για τις επόμενες 2-3 μέρες τμήμα της αποβάθρας κλείνει με κορδέλες εξαιτίας εισροής υδάτων:

Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, η οδική γέφυρα που βρίσκεται πάνω από τον σταθμό έχει υποστεί σοβαρή διάβρωση με τον οπλισμό της να είναι εκτεθειμένος. Ο ΟΣΕ οφείλει να απαντήσει για το αν υπάρχει επικινδυνότητα για τους επιβάτες που χρησιμοποιούν τον σταθμό και τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει για την αποκατάσταση του προβλήματος.

φωτογραφία: Athens Transport

* * * Θεσσαλία: Πυρετώδεις οι εργασίες ώστε να ξεκινήσουν δρομολόγια στη μεταξύ Δομοκού – Λάρισας σε 10 μέρες από σήμερα // Οδοντωτός σιδηρόδρομος: Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψει στις ράγες ο Οδοντωτός ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες // Αχαΐα: Πρόταση της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων και του Δήμου για εναλλακτική χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής από Καλάβρυτα ως Ζαχλωρού // Θήβα: Άγνωστοι ανεβαίνουν σε στύλους ηλεκτροκίνησης τον τελευταίο καιρό με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή τους από το ρεύμα των 25.000 V

* * * Απορρίφθηκε από τη Βουλή η σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα αναζητούσε τυχόν ποινικές ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών // Ο ΟΣΕ προχώρησε στη σύσταση δύο επιτροπών: μίας 7μελούς η οποία θα διερευνήσει τη σιδηροδρομική τραγωδίας των Τεμπών (9 ολόκληρους μήνες μετά το δυστύχημα…) και μίας 5μελούς για τη “διερεύνηση συμβάντων”.

* * * Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων επικαιροποιήθηκε η Διαδικασία Χειρισμού Καταγγελιών Επιβατών Σιδηροδρομικών Μεταφορών, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/782 // Με άλλη απόφαση η ΡΑΣ χορήγησε μερική χορήγηση πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας σε 2 εκπαιδευτές μηχανοδηγών (άδεια για συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα και απόρριψη σε άλλα)

* * * Απορία: είναι καλή πρακτική για μία ρυθμιστική αρχή να ανακοινώνει δημόσια τους ελέγχους που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο κοντινό μέλλον με ημερομηνίες, σημεία ελέγχων και τα στοιχεία των ελεγκτών;

* * * Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με την οποία ζητούν ενημέρωση για τη χρηματοδότηση των έργων ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου και το ποια έργα περιλαμβάνει καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα στη Θεσσαλία αλλά και άλλες περιοχές της χώρας // Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση και για τις ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν για την άμεση επαναλειτουργία του Οδοντωτού σιδηρόδρομου // Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση για τον εκτροχαισμό συρμού του Προαστιακού στην Πάτρα και τα μέτρα για τη διερεύνηση του ατυχήματος και τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού // Ερώτηση και από τον βουλευτή Γ. Ασπιώτη των Σπαρτιατών σχετικά με τον εκτροχιασμό συρμού του Προαστιακού στην Πάτρα και τα έργα που εκκρεμούν

* * * Τανζανία: Τουλάχιστον 13 νεκροί και 25 τραυματίες από σύγκρουση τρένου με λεωφορείο // Ιταλία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα με δύο νεκρούς στην Καλαβρία // Γερμανία: Η DB θα κατασκευάσει τούνελ μήκους 30 χλμ. στα σύνορα με την Τσεχία // Βόρεια Μακεδονία – Σερβία: Υπογραφή συμφωνίας για την αναβάθμιση της γραμμής Σκόπια – Νις μήκους 206 χλμ. // Ηνωμένο Βασίλειο: Αναβαθμίστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός του Αεροδρομίου Gatwick στο Λονδίνο

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*