Πιο κοντά οι υπογραφές για το έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής

ΕΡΓΟΣΕ

Πιο κοντά έρχεται η υπογραφή της σύμβασης, με ανάδοχο την ΜΕΤΚΑ, του Ομίλου Μυτιληναίος, για το έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πρόκειται για το έργο το έργο «Αναβάθμιση υφιστάμενης ΣΓ Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής, τμήμα: Άνω Λιόσια – Νέος Σ.Σ. Μεγάρων – Π.Σ. Μεγάρων» προϋπολογισμού 132,61 εκατ. ευρώ μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν 36 χλμ. από την παλιά μετρική σιδηροδρομική γραμμή που παραμένει ανενεργή εδώ και πάνω από 15 χρόνια, παράλληλα με εργασίες ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης.

Η γραμμή θα ξεκινάει από τα Άνω Λιόσια και το σημερινό σταθμό του Προαστιακού και μέσω του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας θα καταλήγει στα Μέγαρα ενώ θα διαθέτει σύνδεση με την Αθήνα, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι σταθμοί που θα εξυπηρετεί είναι οι εξής: Ασπρόπυργος ΕΛΠΕ, Ασπρόπυργος, Βαμβακιά, Ελευσίνα, Ελευσίνα ΕΛΠΕ, Λουτρόπυργος, Νέα Πέραμος. Ως προαίρεση στην ίδια σύμβαση, αναμένεται να κατασκευαστεί και επέκταση της γραμμής μήκους 2,9 χλμ. ως τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό των Μεγάρων.

Πέρα από την ανακαίνιση της επιδομής της γραμμής με νέα υλικά προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, περιλαμβάνεται επίσης η εγκατάσταση συστήματος εναέριας γραμμής επαφής τύπου τρόλεϊ 25kV/50 Hz, η εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης με ETCS L1 με τηλεδιοίκηση και πληροφοριακά συστήματα σταθμών, συστήματα τηλεπικοινωνιών και Η/Μ εγκαταστάσεις στους σταθμούς και στάσεις του έργου. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες αντικατάστασης μικρών και μεγάλων τεχνικών γραμμής, υδραυλικά έργα σε όλο το μήκος, αποκαταστάσεις και ενισχύσεις τεχνικών γραμμής καθώς και εργασίες κατασκευής αποβαθρών.

Σημειώνεται πως παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή, στο τμήμα μεταξύ των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Ασπροπύργου θα κατασκευαστούν δύο αγωγοί πετρελαίου με σκοπό να αντικαταστήσουν δύο παλαιότερους που βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε λειτουργία. Εξάλλου, οι μελέτες για το έργο χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΛΠΕ ύστερα από συμφωνία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πέρα από τη σύνδεση με τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, υπάρχει προοπτική και για μελλοντική σύνδεση με τη βιομηχανική περιοχή της Βαμβακιάς και τα ναυπηγεία Ελευσίνας, προσφέροντας έτσι και εμπορευματικές μεταφορές.

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών είναι 28 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, κάτι που πρέπει να θεωρείται υπεραισιόδοξο για ένα σιδηροδρομικό έργο αυτού του μεγέθους.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*