Γ. Ξιφαράς: Μικρότερες και συχνότερες προμήθειες λεωφορείων – Έρχονται διαγωνισμοί για τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ

Αλλαγή του μοντέλου προμήθειας λεωφορείων προκειμένου να γίνονται μικρότερες αλλά συχνότερες προμήθειες οχημάτων προανήγγειλε από το βήμα του 3ου συνεδρίου GREEN DEAL GREECE 2023 που διοργανώνει το ΤΕΕ ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς.

Ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε επίσης στη «πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση της αγοράς των ΚΤΕΛ, που όπως τόνισε φέρνει την ελληνική νομοθεσία σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως εξήγησε ο Γ. Ξιφαράς, στο Υπουργείο «ωριμάζουμε τις συνθήκες για να προχωρήσουμε σε κατά τόπους διαγωνισμούς ανά περιοχή με συγκεκριμένες προδιαγραφές, σε ότι αφορά στην τεχνολογία των λεωφορείων, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ικανοποίηση των επιβατών».

Ο Γ. Ξιφαράς, με αφορμή την προμήθεια των 250 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρουσίασε την αλλαγή μοντέλου στις προμήθειες αστικών λεωφορείων καθώς όπως είπε το προηγούμενο μοντέλο των μαζικών προμηθειών σε μεγάλα χρονικά διαστήματα είχε οδηγήσει σε απαρχαιωμένους στόλους και πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις. Ανέφερε ότι ο επόμενος διαγωνισμός για τις προμήθειες λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αφορά στην προμήθεια και ηλεκτρικών αλλά και λεωφορείων υδρογόνου. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων για τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, ο διαγωνισμός της οποίας ετοιμάζεται στο υπουργείο σε επίπεδο τεχνικών όρων και προδιαγραφών.

Σε ότι αφορά στην προσβασιμότητα παραδέχθηκε ότι «έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσουμε», προσέθεσε ωστόσο ότι γίνονται σχετικά βήματα όπως για παράδειγμα η εφαρμογή που θα εγκαινιαστεί σύντομα για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας με την οποία θα ενημερώνονται τα άτομα ΑΜΕΑ για τυχόν προβλήματα στις μετακινήσεις και εναλλακτικές διαδρομές.

Χριστίνα Αλεξοπούλου: «Πολιτική βούληση της Κυβέρνησης η προώθηση πράσινων τεχνολογιών»

Τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ενθάρρυνση της χρήσης πράσινων τεχνολογιών με στόχο τη μείωση των ρύπων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ιδίως στις αστικές περιοχές επεσήμανε η Υφυπουργός ΜεταφορώνΧριστίνα Αλεξοπούλου.

Η Υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, ο οποίος θα ενθαρρύνει τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες και αποδοτικές μορφές μεταφορών. Η κα. Αλεξοπούλου τόνισε πως οι δράσεις που υλοποιούνται περιλαμβάνουν την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την αύξηση των υποδομών φόρτισης αλλά και τη σημασία της δημιουργίας ευνοϊκού νομικού πλαισίου για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των πράσινων τεχνολογιών και την ανάγκη εκπαίδευσης για την ομαλή υιοθέτησή τους. Τέλος, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης στην προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντας έτσι το μήνυμα της ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ν. Κουρέτας: Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη Γραμμή 4

Στην καλή συντήρηση και την καλή λειτουργία ως τους δύο άξονες της ανθεκτικότητας των έργων αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Κουρέτας, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικό Μετρό.

Εστίασε στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και τις καινοτομίες που εφαρμόζονται στα ζητήματα της λειτουργίας και της συντήρησης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι να κατασκευάσει κάτι αλλά να το συντηρήσεις. Να είναι ασφαλές και λειτουργικό. Για πρώτο φορά διαγωνισμός ΣΔΙΤ και σε χρόνο ρεκόρ υπογράψαμε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.

Ο λειτουργός και συντηρητής θα λαμβάνει σταθερό ποσό και το δημόσιο θα έχει όλα τα έσοδα στα ταμεία του και θα μπορούμε να τα αυξήσουμε αυτά τα έσοδα» τόνισε.

Ερωτηθείς για την Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα έχει ορίζοντα το 2029. Χαρακτήρισε το έργο «πολύ σύνθετο έργο με πολλές δυσκολίες».

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο του έργου έκανε γνωστό ότι «ο ένας μετροπόντικας έχει κάνει ήδη 180 μέτρα, ο δεύτερος θα ξεκινήσει από το Γαλάτσι τέλος του έτους με αρχές του επόμενου».

Χρήστος Παληός: εντατικές προσπάθειες αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου

Η αποστολή μας είναι σαφής: να υλοποιήσουμε άρτια έργα, ανέφερε ο κ. Χρήστος Παληός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ, επισημαίνοντας ότι η εθνική στρατηγική επιδίωξη δεν άλλαξε παρά τις καταστροφές που σημειώθηκαν εξαιτίας της θεομηνίας. Έκανε λόγο για τις εντατικές προσπάθειες αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου, με ειδικές αναφορές, στα επί μέρους έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο σιδηρόδρομος είναι στο προσκήνιο της βιώσιμης και έξυπνης κινητικότητας. Ο ρόλος του δεν μπορεί παρά να είναι καθοριστικός, τόνισε.  Επιπλέον, ανέλυσε τις νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις που σχεδιάζονται σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο με κυρίαρχη αυτή των “3 Seas”. Υλοποιούμε με αποφασιστικότητα το σχέδιο δράσης του ελληνικού σιδηροδρόμου.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*