Εν αναμονή της επιστροφής των δρομολογίων Αθήνα – Θεσσαλονίκη και της συντήρησης των γραμμών του Προαστιακού στην Πάτρα

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Νεκρός ένας άνδρας ο οποίος παρασύρθηκε από συρμό του Προαστιακού Πατρών στον Αλισσό πέφτοντας σε ποτάμι το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Μετά το δυστύχημα, έχουν περιοριστεί περαιτέρω οι ταχύτητες των τρένων.

* * * Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωσης Προσωπικού Έλξης αναφέρεται στον εκτροχιασμό συρμού του Προαστιακού Πάτρας και την ελλιπή συντήρηση της γραμμής. «Ο Προαστιακός της Πάτρας κινδυνεύει με λουκέτο,  αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής και την επαναφορά των δρομολογιακών χρόνων στα κανονικά τους επίπεδα» σημειώνει η Π.Ε.Π.Ε.

* * * 36.000 επισκέπτες υπολογίζεται ότι έχασαν τα Καλάβρυτα εξαιτίας της μη λειτουργίας του Οδοντωτού σιδηρόδρομου ύστερα από την κατολίσθηση που συνέβη στις 2 Νοεμβρίου, η τρίτη κατολίσθηση μέσα σε ένα τρίμηνο.

* * * Από μέρα σε μέρα αναμένουμε την ανακοίνωση για την επανεκκίνηση των εμπορικών δρομολογίων μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης και συνόρων από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ περίπου λίγες μέρες αργότερα θα ακολουθήσουν και τα επιβατικά δρομολόγια. Καθώς τα δρομολόγια μεταξύ Λάρισας και Παλαιοφάρσαλου θα γίνονται σε μονή γραμμή, ο αριθμός των δρομολογίων αναμένεται να είναι μειωμένος σε σχέση με την περίοδο πριν την κακοκαιρία Daniel.

* * * Από τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα – Βόλος σε μονή γραμμή (επομένως μόνο ένα τρένο θα πηγαινοέρχεται στη γραμμή) ενώ το τρένο του Πηλίου αναμένεται να ξεκινήσει δρομολόγια μέσα στο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Ταχιάο.

* * * Θήβα: Η Hellenic Train απέστειλε επιστολή στο Δήμο Θηβαίων με την οποία προειδοποιεί για άτομα τα οποία σκαρφαλώνουν σε στύλους ηλεκτροκίνησης με κίνδυνο της ζωής τους // Κοζάνη: Άγνωστοι μετακινούν εγκαταλελειμμένα βαγόνια στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοζάνης

* * * Ο ΟΣΕ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση του έργου «Επισκευή σκαλοπατιών των δύο μεταλλικών κλιμακοστασίων στη βόρεια και νότια πλευρά του Σιδηροδρομικού Σταθμού Παιανίας – Κάντζας του Προαστιακού Αθηνών» αντί του ποσού των 35.340 ευρώ με ΦΠΑ.

* * * Ερωτηματικά για το μέλλον του έργου του Προαστιακού Δυτικής Αττικής προκαλεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ελευσίνας με την οποία εκφράζεται η αντίθεση στην κατασκευή νέων αγωγών πετρελαίου παράλληλα με τη γραμμή, ένα έργο που είναι συνδεδεμένο με την αναβάθμιση και την επαναλειτουργία της γραμμής.

* * * Πόρους από τον υφιστάμενο και τον επόμενο Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility) αναμένεται να διεκδικήσει η Ελλάδα στο προσεχές διάστημα προκειμένου να ανατάξει και ενδυναμώσει το σιδηροδρομικό της δίκτυο, να ενισχύσει τις διασυνοριακές μεταφορές και να συνδέσει τον σιδηρόδρομό της με λιμάνια της χώρας, ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας από τις Βρυξέλλες.

* * * Ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης και την πορεία συντήρησης του δικτύου στον βόρειο άξονα, κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο βουλευτής του κόμματος Απόστολος Πάνας // Βουλευτής των Σπαρτιατών κατέθεσε ερώτηση με τίτλο «Προαστιακός: Αντί για το Αεροδρόμιο έφτασε στα Άνω Λιόσια», κάτι που όπως γράψαμε την περασμένη εβδομάδα αποτελεί fake news

* * * ΕΟΠΥΥ: Οκτώ ερωτήσεις-απαντήσεις για τις παροχές στους τραυματίες στα Τέμπη // Κατά πέντε μήνες τουλάχιστον, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αναμένεται να επισπευσθεί η δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, μετά και την πρόβλεψη του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης // Με τροπολογία στη Βουλή καταργούνται τα χρέη συγγενών θυμάτων των Τεμπών ενώ καλύπτεται και το κόστος νοσηλείας τραυματιών στο εξωτερικό

* * * Επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, μέσω της οποίας επιχειρείται να διορθωθούν ανακρίβειες που γράφονται σε δημοσιεύματα για το σιδηρόδρομο, όπως η φράση “τρένα του ΟΣΕ” (ο ΟΣΕ δεν έχει τρένα, ούτε πραγματοποιεί δρομολόγια), το “σωματείο ΠΕΠΕ ΟΣΕ΄” (πρόκειται για σωματείο εργαζόμενων της Hellenic Train και όχι του ΟΣΕ), το “δεν υπάρχουν επικοινωνίες” (λειτουργεί δίκτυο VHF από τη δεκαετία του 70), καθώς και το ότι η λειτουργία της τηλεδιοίκησης δεν αντικαθιστά το Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας

* * * Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ πραγματοποίησε συνάντηση αυτή την εβδομάδα στο Υπουργείο Μεταφορών, παρουσία της Υφυπουργού Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Ξιφαρά. Συζητήθηκαν εργασιακά θέματα αλλά και η αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Κίνησης.

* * * Ιταλία: Τρένο παρέσυρε φορτηγό σε διάβαση στην Καλαβρία – Δύο νεκροί και έξι τραυματίες //Σερβία – Ουγγαρία: Μετά από 8 χρόνια, επανήλθαν τα επιβατικά δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών // Ουκρανία – Ουγγαρία – Αυστρία: Οι Ουκρανικοί σιδηρόδρομοι ξεκινούν δρομολόγια προς Βουδαπέστη και Αυστρία  // Ισπανία: Ο βασιλιάς εγκαινίασε σιδηροδρομική γέφυρα στη γραμμή Μαδρίτη – Αστούριες // Ηνωμένο Βασίλειο: Χρηματοδότηση ύψους 4,55 δις ευρώ για σιδηροδρομικά έργα στη βόρεια Αγγλία // Ρωσία: «Τρομοκρατική ενέργεια» η ανατίναξη τρένου σε σήραγγα // Μεξικό: Προωθείται η επανέναρξη των επιβατικών δρομολογίων σε 7 γραμμές // Ινδία: Άνοιξε η πρώτη γραμμή Μετρό της πόλης Νέο Μουμπάι μήκους 11,1 χλμ // Φιλιππίνες: Τρένα από την CAF (μέσω Mitsubishi) θα προμηθευτούν οι Φιλιππίνες για μία υπό κατασκευή γραμμή

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*