«Μικραίνει» ο Προαστιακός της Αθήνας – Σε ισχύ τα νέα δρομολόγια

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λιάρος/athenstransport.com

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον όλων συγκέντρωσε η επιστροφή των επιβατικών δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης ύστερα από τρεις μήνες διακοπής τους λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel.

Από την ίδια μέρα όμως η Hellenic Train προχώρησε στην εφαρμογή ενός νέου προγράμματος δρομολογίων για τις περισσότερες γραμμές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που (μέχρι τώρα τουλάχιστον) γνωρίζουμε ως Προαστιακό της Αθήνας.

Είκοσι σχεδόν χρόνια μετά την καθιέρωση του brand “Προαστιακός” από την τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ (για ένα διάστημα μάλιστα ο Προαστιακός λειτουργούσε ως θυγατρική εταιρεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ), η Hellenic Train έλαβε την απόφαση να περιορίσει την χρήση του ονόματος αυτού στην Αττική και τους όμορους νομούς.

Έτσι, στο εξής τα μόνα δρομολόγια που θα καλούνται “Προαστιακά” θα είναι αυτά στη γραμμή του Αεροδρομίου (Πειραιάς – Αεροδρόμιο, Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο, Άνω Λιόσια – Κάντζα). Τα άλλα δύο δρομολόγια που συνδέουν την Αθήνα με περιοχές εκτός της Αττικής (Αθήνα – Χαλκίδα και Πειραιάς – Κιάτο) θα θεωρούνται πλέον “Περιφερειακές γραμμές”.

Σύμφωνα με την Hellenic Train η αλλαγή στον χαρακτηρισμό δεν θα έχει κάποια αρνητική επίπτωση στα δρομολόγια αυτά, αφού έτσι κι αλλιώς ο αριθμός των δρομολογίων που εκτελούνται περιλαμβάνεται στη σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού δημοσίου.

Δεν αποτελεί πάντως σύμπτωση πως στις δύο αυτές περιφερειακές γραμμές εκτελείται καθημερινά μικρότερος αριθμός δρομολογίων σε σχέση με τη γραμμή του Αεροδρομίου όπου τα δρομολόγια είναι αρκετά πιο πυκνά. Οι σταθμοί μεταξύ των Άνω Λιοσίων και του Κιάτου εξυπηρετούνται από ένα μόνο δρομολόγιο την ώρα ανά κατεύθυνση ενώ μεταξύ Αθηνών και Χαλκίδας πραγματοποιείται ένα μόνο δρομολόγιο ανά 1 ή 2 ώρες, με την προσθήκη πλέον και ενός πρωινού τοπικού δρομολογίου το πρωί ως τις Αφίδνες.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Hellenic Train, πιθανή αύξηση των δρομολογίων στον Προαστιακό θα έρθει μόνο αν ληφθεί ανάλογη απόφαση από τον ΟΣΕ σχετικά με την αύξηση της χωρητικότητας των γραμμών. Υπενθυμίζεται πως στη γραμμή του Κιάτου εκκρεμεί η εκτέλεση έργου για την ανάταξη της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης ενώ στη γραμμή της Χαλκίδας και συγκεκριμένα στο τμήμα ΣΚΑ – Οινόη εκκρεμεί η πραγματοποίηση έργου για την ανάταξη της γραμμής που θα επιτρέψει την επίτευξη μεγαλύτερων ταχυτήτων. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της υπογειοποίησης των γραμμών στα Σεπόλια με την ολοκλήρωση του οποίου θα αυξηθεί η χωρητικότητα των γραμμών.

Πέρα από τα αραιά δρομολόγια, πρόβλημα για τους επιβάτες των γραμμών της Χαλκίδας και του Κιάτου είναι και το κόστος, αφού οι σταθμοί βόρεια του ΣΚΑ και ανατολικά της Μαγούλας βρίσκονται εκτός του “αστικού τμήματος” του μέσου όπου ισχύουν τα εισιτήρια του ΟΑΣΑ με αποτέλεσμα οι επιβάτες να χρειάζεται να δαπανούν μεγαλύτερα ποσά για τις μετακινήσεις τους με το τρένο, ακόμα και σε περιοχές από όπου διέρχονται λεωφορεία του ΟΑΣΑ (π.χ. Άγιος Στέφανος). Κόστος το οποίο σίγουρα δεν είναι ανταποδοτικό από τη στιγμή που οι υποδομές των σταθμών βρίσκονται σε κακή κατάσταση ενώ υπάρχει και σημαντικό πρόβλημα με την ασφάλεια.

Τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού

Τα νέα δρομολόγια που τέθηκαν σε ισχύ στον Προαστιακό (και περιφερειακό) σιδηρόδρομο της Αθήνας, έφερε μόνο ολιγόλεπτες αλλαγές στα δρομολόγια των γραμμών του Αεροδρομίου και του Κιάτου.

Μεγαλύτερες ήταν οι τροποποιήσεις στη γραμμή της Χαλκίδας όπου πέρα από το πρωινό δρομολόγιο μεταξύ Αθηνών και Αφιδνών (από Δευτέρα ως Παρασκευή) που έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει όσους μετακινούνται προς την εργασία τους, έχουν τροποποιηθεί σημαντικά και οι ώρες των βραδινών δρομολογίων, με το μέσο να ολοκληρώνει τη λειτουργία του μία ώρα νωρίτερα.

Η πρώτη καθημερινή μέρα εφαρμογής του νέου προγράμματος δρομολογίων χτες Δευτέρα δεν κύλησε χωρίς προβλήματα. Μία πεντάλεπτη διακοπή ρεύματος στη γραμμή της Χαλκίδας την πρωινή ώρα αιχμής οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια όλων των γραμμών καθώς και τμηματικές καταργήσεις δρομολογίων. Μεταξύ άλλων δεν πραγματοποιήθηκε και το ενισχυτικό δρομολόγιο μεταξύ Αφιδνών και Αθήνας (την πρώτη μάλιστα μέρα που ήταν στο πρόγραμμα).

Κατά τα άλλα υπάρχουν προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια ακόμα και στα Προαστιακά δρομολόγια της γραμμής του Αεροδρομίου. Μετά τις 9 το βράδυ τα δρομολόγια είτε ολοκληρώνονται είτε διέρχονται ανά μία ώρα ενώ υπάρχουν σημαντικοί χρόνοι αναμονής ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας.

Χωρίς σημαντικές ενισχύσεις, ο στόχος της πραγματοποίησης δρομολογίων ανά 15′ εντός του αστικού τμήματος και ανά 30′ εκτός αυτού (που αποτελεί κανόνα για προαστιακές γραμμές άλλων ευρωπαϊκών πόλεων) βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*