Στη Βουλή το ζήτημα των ελλιπών υποδομών για ΑμεΑ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Φωτογραφία: George E. Koronaios/Wikimedia Commons

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε στη Βουλή η Υπουργός της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου σχετικά με τα δικαιώματα των αναπήρων στο νέο κανονισμό επιβατών στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η βουλευτής αναφέρεται στην υπογραφή από την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου του νέου Κανονισμού Δικαιωμάτων Επιβατών και συγκεκριμένα στο άρθρο 3 το οποίο περιλαμβάνει δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος χρήσης των μέσων μεταφοράς από τα ΑμεΑ επικαλούμενο ευρωπαϊκό κανονισμό του 2001.

Όπως αναφέρει η κ. Φωτίου, «12 χρόνια μετά τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό το Υπουργείο ομολογεί ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στον τομέα αυτόν και συγχρόνως δεν βάζει κανένα χρονικό όριο για να υλοποιήσουν τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου – μεταφορείς τα αναγκαία έργα. Μεταθέτει, δε, τις όποιες ευθύνες στους οδηγούς των οχημάτων που βέβαια δεν ευθύνονται για την αδιαφορία των φορέων τους και της Πολιτείας για την ασφάλεια των αναπήρων. Και προφανώς παραβιάζει έτσι τα δικαιώματα των αναπήρων να μετακινούνται απρόσκοπτα με τα δημόσια ΜΜΜ.»

Η βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν θα προχωρήσει σε απόσυρση της υπουργικής απόφασης παράλληλα με εκπόνηση νέου κανονισμού χωρίς διακρίσεις στη μεταφορά αναπήρων και εμποδιζόμενων ατόμων από τα δημόσια λεωφορεία, τραμ, μετρό και τρόλεϊ καθώς και αν θα επιβάλει στα Νομικά Πρόσωπα των δημόσιων αστικών και περιαστικών μεταφορών να υλοποιήσουν άμεσα έργα υποδομών (οχήματα, στάσεις, αφετηρίες και τερματικούς σταθμούς) στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα λεωφορεία ώστε να μην αναγκάζονται οι χειριστές των οχημάτων να μην επιβιβάζουν ανάπηρους και εμποδιζόμενα άτομα.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*