Λήψη επιπλέον μέτρων λόγω κορωνοϊού ζητούν οδηγοί λεωφορείων

Φωτογραφία: Jean Housen/Wikimedia Commons

Την επαναφορά μέτρων κατά του κορωνοϊού στα λεωφορεία, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης μάσκας και της τοποθέτησης διαχωριστικού στο μπροστινό τμήμα των λεωφορείων ζητούν εκ νέου οδηγοί λεωφορείων με αφορμή την αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως αναφέρουν οδηγοί, πολλοί συνάδελφοί τους απουσιάζουν με αναρρωτική άδεια το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του ιού. Επιπλέον, από τον περασμένο Οκτώβριο έχει σταματήσει και η διανομή μέσων ατομικής προστασίας όπως αντισηπτικά και μάσκες, με τα τελευταία να μοιράζονται το Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά της Ο.ΣΥ. πάντως υποστηρίζεται πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα ούτε άμεσος κίνδυνος να επηρεαστεί αρνητικά το μεταφορικό έργο εξαιτίας των αναρρωτικών αδειών.

Τις τελευταίες μέρες, παρατάξεις εργαζόμενων της Ο.ΣΥ. εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες ζητούν τη λήψη μέτρων. Η Πρωτοβουλία Οδηγών ΗΛΠΑΠ σε έκκλησή της για έκτακτο Δ.Σ. κάνει λόγο για «δεκάδες συναδέλφους που νοσούν» και για την «ανάγκη επαναφοράς των μέτρων προστασίας (προστατευτικό – επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα – μάσκες – αντισηπτικά)» αλλά και για υλοποίηση της απόφασης της γενικής συνέλευσης για τοποθέτηση καμπίνας οδηγού στα λεωφορεία.

Την ίδια στιγμή, η ΠΑΣΚΕ ΟΣΥ – ΟΑΣΑ μέσω επιστολής της προς τις διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ καθώς και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζητά τη λήψη αποφάσεων για την προστασία των εργαζόμενων και των οικογενειών τους στις οποίες περιλαμβάνονται η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και η επανατοποθέτηση της διαχωριστικής μεμβράνης οδηγού στα λεωφορεία και τρόλεϊ. Η παράταξη υπενθυμίζει, τέλος, πως συνάδελφοι οδηγοί έχουν υπάρξει θύματα του κορωνοϊού τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΟΣΥ, η παροχή μέσων ατομικής προστασίας στο προσωπικό της εταιρείας όπως μάσκες και αντισηπτικό συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι και σήμερα παρόλο που δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στην χρήση τους. Η λήψη επιπλέον μέτρων, εφόσον χρειαστούν, είναι πάντα στο τραπέζι αλλά την ίδια στιγμή διευκρινίζεται πως δεν είναι δυνατό αυτά να έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και να εφαρμοστούν παντού (όπως για παράδειγμα το κλείσιμο της πρώτης πόρτας των λεωφορείων), αν δεν υπάρξουν σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς, η επιτροπή εμπειρογνομόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό έλαβε απόφαση με την οποία συνιστά τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους χωρίς όμως να επικαλείται την υποχρεωτικότητα (ούτε καν για τα νοσοκομεία εκτός αν υπάρξει κάποια τοπική απόφαση). Επιπλέον, στην απόφαση δεν υπήρξε κάποια αναφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*