Πώς εξελίσσεται το έργο του Προαστιακού στο Λουτράκι (video)

Dronetube_GR

Ένα ακόμα σιδηροδρομικό έργο το οποίο εξελίσσεται με πολυετή καθυστέρηση είναι αυτό του Προαστιακού Λουτρακίου που αφορά την κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 6,4 χλμ από τον Ισθμό ως το Λουτράκι που θα συνδέσει και πάλι σιδηροδρομικά την παραλιακή πόλη με την Αθήνα ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες.

Όπως φαίνεται και από τις εικόνες του drone, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία της διαδρομής αν και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.

Η σύμβαση για το έργο υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, με το χρονοδιάγραμμα να αναφέρει πως θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, δηλαδή ως το Δεκέμβριο του 2020. Πλέον, όλα δείχνουν πως θα απαιτηθεί ίσως και ο τετραπλάσιος χρόνος.

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο υπεγράφη η 2η τροποποίηση της πράξης του έργου που είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει σημαντική αύξηση του κόστους του. Σκοπός της συμπληρωματικής σύμβασης που υπεγράφη το Μάρτιο ήταν να κατασκευαστούν πρόσθετα έργα αντιστήριξης και υδραυλικά έργα σε διάφορα σημεία, επιπρόσθετα έργα στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης Κορίνθου και πρόσθετα έργα ισόπεδων διαβάσεων.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στην αρχική σύμβαση είναι τα εξής:

  • μονή σιδηροδρομική γραμμή κανονικού εύρους μήκους 6,4 χλμ. από τη σύνδεση με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.) Σ.Κ.Α. – Κιάτο, στην περιοχή του παλαιού Σ.Σ. Ισθμού, μέχρι και το Λουτράκι. Η σύνδεση μεταξύ Σ.Γ.Υ.Τ. και Σ.Σ. Ισθμού θα είναι σηματοδοτούμενη.
  • δευτερεύουσα σιδηροδρομική γραμμή κανονικού εύρους, μήκους περίπου 0,45 χλμ., παράλληλα με την κύρια μελετώμενη γραμμή Ισθμού – Λουτρακίου, στο ύψος του υπάρχοντος Σ.Σ. Ισθμού, για την εξυπηρέτηση των αναγκών κυκλοφορίας των συρμών.
  • ηλεκτροκίνηση της νέας γραμμής με μονοσύρματη ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, με εναέρια γραμμή επαφής.
  • ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Σ.Σ. Ισθμού και βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου, με δημιουργία υπαίθριου, περιφραγμένου και φωτιζόμενου χώρου στάθμευσης
  • η κατασκευή αποβαθρών στον Σταθμό Ισθμού και στις Στάσεις Καζίνο (Μηχανικού) και Λουτρακίου.
  • τοποθέτηση σύγχρονων Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων (Α.Σ.Ι.Δ.), σε όλες τις υφιστάμενες εγκεκριμένες αφύλακτες ή φυλασσόμενες Ισοπέδες Διαβάσεις, καθώς και στις ισόπεδες διασταυρώσεις, που θα προκύψουν από την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας. Τα Α.Σ.Ι.Δ. αποτελούνται από μηχανισμούς δριφάκτων, από ηχοφωτεινά σήματα προς την οδική κυκλοφορία, καθώς επίσης και από σιδηροδρομικά φωτοσήματα κλπ εξοπλισμό γραμμής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΡΓΟΣΕ η πρόοδος της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης βρίσκεται στο 49,8% ενώ η πρόοδος του αρχικού έργου αντίστοιχα βρίσκεται στο 40,7%. Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση των εργασιών στις αρχές του 2024, κάτι που προφανώς δεν είναι δυνατό να τηρηθεί.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*