Με καθυστέρηση ο διαγωνισμός για το βάψιμο των σταθμών του Μετρό

φωτογραφία: Saxtus

Το φιλόδοξο έργο του ελαιοχρωματισμού του συνόλου των σταθμών Μετρό αλλά και των παραλιακών στάσεων του Τραμ της Αθήνας έπεσε και αυτό θύμα των γνωστών μακρόσυρτων γραφειοκρατικών διαδικασιών των διαγωνισμών του δημοσίου. Στα τέλη του 2022 η ΣΤΑ.ΣΥ. προκήρυξε έναν μεγάλο διαγωνισμό προϋπολογισμού 940.000 ευρώ με ΦΠΑ ο οποίος τελικά κηρύχθηκε άγονος, όχι λόγω έλλειψης συμμετοχής αλλά για τεχνικούς λόγους.

Ένα περίπου χρόνο αργότερα, η εταιρεία προχώρησε στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το συγκεκριμένο έργο, με ελαφρά αυξημένο προϋπολογισμό που φτάνει τα 954.800 ευρώ με ΦΠΑ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο προωθεί η ΣΤΑ.ΣΥ. και το οποίο κρίνεται άκρως απαραίτητο δεδομένου του ότι οι περισσότεροι σταθμοί έχουν να βαφούν από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, πριν από μία εικοσαετία. Παράλληλα, οι συνεχείς βανδαλισμοί αλλά και διάφορα προβλήματα (π.χ. υγρασία σε υπόγειους σταθμούς ή διάβρωση των μεταλλικών επιφανειών στις παραθαλάσσιες στάσεις του Τραμ) κάνουν την κατάσταση χειρότερη.

Για τον σκοπό αυτό, πέρα από το βάψιμο των επιφανειών προβλέπεται και η επάλειψή τους με ειδικό αντι-γκράφιτι υλικό για τη μόνιμη προστασία τους. Πέρα από τους σταθμούς, εργασίες βαφής θα γίνουν και σε άλλα κτήρια και αμαξοστάσια καθώς και σε τοιχία περίφραξης της γραμμής 1.

Παράλληλα, προβλέπεται και η αντικατάσταση των κεραμικών πλακιδίων των μεσαίων κλιμάκων του σταθμού Ομόνοια της γραμμής 1 με πλάκες γρανίτη.

Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο διαγωνισμό, στον σταθμό της Ομόνοιας αυτό τον καιρό βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης εργασίες για το βάψιμο των αποβαθρών της γραμμής 1 λόγω των πολλών προβλημάτων εξαιτίας της υγρασίας.

Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, το σύνολο των εργασιών θα ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από την υπογραφή της σύμβασης. Ο λόγος για τη μεγάλη διάρκεια των εργασιών είναι πως στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό οι εργασίες θα πραγματοποιούνται μόνο κατά τις 3,5 ώρες της νυχτερινής διακοπής λειτουργίας, ενώ στη γραμμή 1 και στο Τραμ θα υπάρχει η δυνατότητα μέρος των εργασιών να γίνει και πρωινές ώρες.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*