Πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής της γραμμής 4 του Μετρό και διαμάχη για τις καθυστερήσεις στα έργα

Φρέαρ ΓΝΑ, Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

Ποσό ύψους 2.000.000 ευρώ πλέον του ΦΠΑ αναμένεται να διαθέσει η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. (πρώην Αττικό Μετρό) για την επικοινωνιακή προβολή του υπό κατασκευή έργου της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε το Πρόγραμμα Επικοινωνιακής Προβολής και Παραγωγής Οπτικοακουστικού Υλικού για το έργο ενώ αναμένεται η κατάθεση του φακέλου προς έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει διάρκεια 5 ετών και όπως αναφέρεται, σκοπός είναι η ανάδειξη του έργου και του κοινωνικού προσώπου της Ελληνικό Μετρό, η καλλιέργεια και διατήρηση πνεύματος υποστήριξης για το έργο, η ενημέρωση του κοινού για την πρόοδο του έργου και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, ασφάλειας και σιγουριάς στο κοινό για την ολοκλήρωσή του. Ειδική αναφορά γίνεται και στο ότι πρέπει να τονιστεί η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αστική ανάπτυξη μέσω της χρηματοδότησης έργων Μετρό και Τραμ.

Το επικοινωνιακό πρόγραμμα αναμένεται να έχει 8 άξονες:

  1. Παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού: Βιντεοσκόπηση και καταγραφή της προόδου κατασκευής, της δοκιμαστικής λειτουργίας, επισκέψεων, εγκαινίων, εκδηλώσεων κ.λπ., δημιουργία εφαρμογών virtual και augmented reality (συνολικά θα δημιουργηθούν 10 video με τη θεματολογία αυτή, όπως αναφέρεται).
  2. Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής «Ψηφιακής Πύλης» στα εργοτάξια: Δημιουργία αναλογικής εφαρμογής με ενιαία οπτική ταυτότητα για τα εργοτάξια της γραμμής 4 με ενημερωτικά στοιχεία η οποία θα εμπλουτίζεται συνεχώς με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων επαυξημένης πραγματικότητας και με προοπτική για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος
  3. Πρόγραμμα Εργοτάξιο και Πολιτισμός: Δημιουργία εφήμερων έργων τέχνης και τοποθέτησή τους σε εργοτάξια σταθμών Μετρό, συνεργασία με start-up εταιρείες έρευνας και καινοτομίας για τη δημιουργία ενός scientific art urban project, εργοταξιακές περιφράξεις από street artists με υλικό το οποίο θα καθαρίζει τον αέρα της πόλης
  4. Πρόγραμμα Εργοτάξιο και Εκπαίδευση: Σχεδιασμός προγραμμάτων με πραγματικά στοιχεία, ντοκουμέντα, ευρύματα, τεχνολογικά υλικά και μηχανισμούς που αφορούν το έργο, διεξαγωγή ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Το Μετρό στην Πόλη μας» στο Palais Γαλατσίου.
  5. Πρόγραμμα Εργοτάξιο και Περιβάλλον: Χρήση φωτοκαταλυτικού υλικού το οποίο αποδομεί τους αέριους ρύπους και καταπολεμά βακτήρια και ιούς και το οποίου αναπτύχθηκε από την εταιρεία PCN Materials -τεχνοβλαστό του ΙΤΕ- ως graffiti spray στις περιφράξεις αμαξοστασίων.
  6. Διοργανώσεις Θεματικών Εκθέσεων: Επίσκεψη στον κόσμο της κατασκευής ενός έργου Μετρό με τη χρήση ντοκουμέντων, σχεδίων, τεκμηρίων μακετών και υλικών. Από το σχεδιασμό και την προμελέτη του έργου, στην κατασκευή έργων Πολιτικού Μηχανικού και Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων μέχρι τις αναπλάσεις και το μετασχηματισμό της πόλης.
  7. Διαφημιστικό πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής: Γνωστοποίηση του έργου της εταιρείας, διατήρηση θετικής εικόνας μεταξύ της εταιρείας και του κοινού μέσω διαφημίσεων σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο και έντυπα.
  8. Εταιρική ιστοσελίδα: Εμπλουτισμός του πληροφοριακού υλικού με βίντεο από εργασίες, περιήγηση 360°, βίντεο timelapse, εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, πληροφορίες για έργα Μετρό σε όλο τον κόσμο

Διαμάχη για τον «εκτροχιασμό» του χρονοδιαγράμματος

Μία διαμάχη χαμηλής προς το παρόν έντασης φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη κατά τους τελευταίους μήνες μεταξύ της κυβέρνησης και του αναδόχου του έργου, σχετικά με τις καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί στην υλοποίηση του μεγάλου έργου της γραμμής 4 του Μετρό.

Την περασμένη εβδομάδα, εκφράστηκαν παράπονα από την κατασκευάστρια κοινοπραξία (ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom), πως μόλις πέντε από τα 15 εργοτάξια του έργου έχουν παραδοθεί στον ανάδοχο προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ στα υπόλοιπα εκκρεμεί η ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών που είναι μέρος διαφορετικής εργολαβίας. Η κατάσταση είναι χειρότερη σαφώς για τα εργοτάξια σε Πάρκο Ριζάρη (όπου εκκρεμεί η υλοποίηση νέας περιβαλλοντικής μελέτης) και Εξάρχεια (όπου εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ κατά των εργασιών).

Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν είχε υποστηριχτεί πως η πραγματοποίηση των πρόδρομων και των κύριων εργασιών με διαφορετικές εργολαβίες θα οδηγήσει σε γρηγορότερη πρόοδο των εργασιών κάτι που φαίνεται πως δεν επαληθεύεται στην πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή δεν έχει επισήμως αναθεωρηθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο προβλέπει παράδοση της γραμμής το καλοκαίρι του 2029, αν και ταυτόχρονα έχει γίνει γνωστό πως έχει καταγραφεί καθυστέρηση άνω του ενός έτους. Ο κύριος λόγος είναι η καθυστέρηση έναρξης των εργασιών του δεύτερου μετροπόντικα (πλέον αναμένεται από μέρα σε μέρα) που με τη σειρά της προκλήθηκε από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των πρόδρομων εργασιών στο Άλσος Βεΐκου.

Μέχρι και σήμερα, ελλείψει επίσημης απόφασης της Ελληνικό Μετρό για αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο ανάδοχος του έργου οφείλει να το παραδώσει με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή το καλοκαίρι του 2029.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ταχιάος ανέφερε πως ο ανάδοχος έχει ήδη (!) πληρωθεί με πριμ έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου ύψους 57,7 εκατ ευρώ μέσω νομοθετικής ρύθμισης για την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή η κοινοπραξία έχει καταθέσει στην Ελληνικό Μετρό σημαντικό αριθμό αιτημάτων πρόσθετης αποζημίωσης λόγω καθυστερήσεων τα οποία προς το παρόν έχουν απορριφθεί.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*