Χωρίς τηλεδιοίκηση μέχρι νεοτέρας ο Προαστιακός της Αθήνας και μία αξιοζήλευτη σιδηροδρομικά χώρα των Βαλκανίων

ΕΡΓΟΣΕ

Στη Σερβία βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας όπου συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, Goran Vesic. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διμερής συνεργασία στο σιδηρόδρομο και συγκεκριμένα η σιδηροδρομική σύνδεση «Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι – Κεντρική Ευρώπη». Οι δύο υπουργοί μάλιστα ταξίδεψαν στο Νόβι Σαντ στη βόρεια Σερβία, με το τρένο υψηλών ταχυτήτων SOKO.

Το τρένο υψηλών ταχυτήτων της Σερβίας έχει αναφερθεί ως το «καλύτερο τρένο των Βαλκανίων» με το δρομολόγιο Βελιγράδι – Νόβι Σαντ να ξεκινά από το 2022 συνδέοντας τις δύό πόλεις μέσα σε 36 λεπτά, για μία απόσταση αντίστοιχη της διαδρομής Αθήνα – Κόρινθος. Για το δρομολόγιο χρησιμοποιούνται τρία καινούρια τρένα Stadler KISS και όχι μετασκευασμένα παλιά τρένα όπως αυτά που έφερε η Hellenic Train στην Ελλάδα. Ο δε κεντρικός σιδηροδρομικός του Βελιγραδίου μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Αεροδρόμιο της Αθήνας και σε καμία περίπτωση με το σταθμό Λαρίσης. Όπως καταλαβαίνουμε, οι χώρες των Βαλκανίων έχουν ξεκινήσει να ξεπερνούν την Ελλάδα και στο σιδηρόδρομο.

Μιας και στον ελληνικό τύπο δεν είδαμε να δημοσιεύονται σχετικές φωτογραφίες από το ταξίδι του κ. Σταϊκούρα, να αυτές που δημοσίευσε ο Σέρβος ομόλογός του.

* * *

Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου σε δρομολόγια IC αλλά και του Προαστιακού Λάρισα – Θεσσαλονίκη λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών στο ύψος της Ραψάνης.

* * *

Συνεχίζονται οι επαφές και συναντήσεις στη δυτική Αττική σχετικά με το έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής. Χτες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση στο δημαρχείο Μεγάρων με τη συμμετοχή του CEO του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη και του συγκοινωνιολόγου κ. Νάθενα.

* * *

Χωρίς τηλεδιοίκηση εξακολουθεί να παραμένει σημαντικό κομμάτι του δικτύου του Προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας, ένα χρόνο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και συγκεκριμένα τα τμήματα Πειραιάς – Άγιοι Ανάργυροι και Άνω Λιόσια – Κιάτο. Σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη, πριν από ένα μήνα υπεβλήθη αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση του έργου ανάταξης των συστημάτων αυτών στη γραμμή του Κιάτου

* * *

Θράκη: Διαμαρτυρίες για την κακή κατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών, δέσμευση αποκατάστασης εντός δύο ετών από το υπουργείο, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη // Αλεξανδρούπολη: Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες αποκατάστασης των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που θα λειτουργήσουν ως πολιτιστικός χώρος

* * *

Με απόφαση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την «Υποβοήθηση του ΟΣΕ στην ωρίμανση της δημοπράτησης του έργου: Αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου μετά τις Θεομηνίες «Daniel» και «Elias», αντί ποσού 91.630 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Οδικώς μεταφέρονται στη Λάρισα βαγόνια τρένου τα οποία έμειναν αποκλεισμένα στο Βόλο μετά τις καταστροφές που υπέστησαν οι γραμμές λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

* * *

Στη γραμμή της αφετηρίας βρίσκεται η εργολαβία συντήρησης και ανάταξης της σιδηροδρομικής γραμμής του Προαστιακού της Πάτρας, με την οποία θα βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας του τρένου και θα επιτραπεί η αύξηση της ταχύτητας των δρομολογίων.

* * *

Δεν συντρέχει λόγος μη κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών της Hellenic Train στη Θράκη απάντησε ο ΟΣΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής κ. Χήτας της Ελληνικής Λύσης σχετικά με τις καταγγελίες για μη λειτουργία και φύλαξη δεκάδων αυτόματων ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων στις γραμμές Θεσσαλονίκης – Σέρρες, Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση τευχών δημοπράτησης για την εγκατάσταση νέων αυτόματων διαβάσεων στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, ενώ και στις υπόλοιπες γραμμές γίνονται ενέργειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Η Hellenic Train στη δική της απάντηση αναφέρει πως τα δρομολόγια δεν μπορούν να γίνουν καθώς πάνω από 10 αυτόματες διαβάσεις είναι εκτός λειτουργίας.

Η Hellenic Train απάντησε και σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με τις συνέπειες που δημιουργούνται από την εφαρμογή των από 16/12/2023 νέων δρομολογίων στην προαστιακή γραμμή Θεσσαλονίκης – Λάρισας. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι παρατηρήσεις και προτάσεις των επιβατών καταγράφονται ώστε να επέλθουν βελτιώσεις σε συνεργασία με τον ΟΣΕ μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον προγραμματισμό δρομολογίων και επιλογή προσωπικού στον ΟΣΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού απάντησε πως όλες οι προσλήψεις γίνονται με αξιοκρατία και πως η ακραία έλλειψη προσωπικού στις ειδικότητες των σταθμαρχών και κλειδούχων αναγκάζει την εταιρεία να απευθύνεται σε εξωτερικούς συνεργάτες για την κάλυψη των θέσεων αυτών. Η Hellenic Train με τη σειρά της απάντησε πως τα δρομολόγια Δυτικής Μακεδονίας,
δηλαδή Θεσσαλονίκη – Έδεσσα – Φλώρινα αυτή τη στιγμή είναι δυνατόν να εκτελεσθούν με βάση τις
σημερινές δυνατότητες της υποδομής μέχρι την Έδεσσα και από εκεί και πέρα με λεωφορεία.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ταχιάος απάντησε στην ολομέλεια της Βουλής σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Κουκουλόπουλου σχετικά με το μη προγραμματισμό σιδηροδρομικών έργων στη Δυτική Μακεδονία. Ο υφυπουργός επικαλέστηκε την κατάσταση της οικονομίας λόγω του τρίτου μνημονίου, την ανάγκη προτεραιοποίησης των σιδηροδρομικών έργων στη Θεσσαλία, καθώς και στο ότι η Δυτική Μακεδονία δεν εξαρτάται από το τρένο τη στιγμή που λειτουργεί η Εγνατία Οδός, για να καταλήξει στο ότι η ανάσυρση συγκεκριμένων σιδηροδρομικών έργων από το παρελθόν δεν βοηθά. Στη δευτερολογία του, ο κ. Ταχιάος υποστήριξε πως οι συντηρήσεις πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τις νέες γραμμές και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί σιδηροδρομικά έργα κατά προτεραιότητα.

* * *

Κόρινθος: Υπολείμματα σιδηροδρομικής γέφυρας που ανατίναξαν οι Γερμανοί το 1944 βρέθηκαν στη διώρυγα της Κορίνθου

* * *

Με απόφαση της ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων εγκρίθηκαν οι καταστάσεις αποτελεσμάτων των εξετάσεων του Ιανουαρίου για την απόκτηση άδειας μηχανοδηγού. Οι επιτυχόντες ήταν 55 σε σύνολο 56 εξεταζόμενων.

* * *

Τα συστήματα τεχνολογίας σαφώς και θα συνέβαλλαν στην αύξηση της ασφάλειας, αλλά δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι θα απέτρεπαν το δυστύχημα, γιατί και τα συστήματα αυτά άνθρωποι τα χειρίζονται, τόνισε ο Κ. Αχ. Καραμανλής στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη τραγωδία των Τεμπών // Στις πολλές και αβάσιμες καταγγελίες που ουσιαστικά πάγωσαν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της σύμβασης 717 και κατ’ επέκταση της τηλεδιοίκησης, αναφέρθηκε στην κατάθεσή του ο Χρήστος Βίνης, πρώην διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ // Όλες οι παρατάσεις της σύμβασης 717 ήταν «νόμιμες και αιτιολογημένες» είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών ΕΡΓΟΣΕ, Γ. Λασπονίκος // Αρνείται να υπογράψει την κατάθεσή του ο CEO της Hellenic Train // Βουλευτές της επιτροπής ανέφεραν ότι έχουν λάβει απειλητικά μηνύματα για τους ίδιους και τους οικείους τους

Νέο αίτημα αποφυλάκισης και σοβαρές καταγγελίες από τον πρώην προϊστάμενο του τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας του ΟΣΕ

Μια σύμβαση, 11 παρατάσεις, 57 νεκροί – Στο στόχαστρο του εφέτη ανακριτή στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ για τη σύμβαση 717 // Δίωξη και σε 16ο υπάλληλο της ΕΡΓΟΣΕ // Κατηγορηματικά διαψεύδουν η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δημοσιεύματα του Τύπου, που κάνουν λόγο για πλημμέλειες και παραλείψεις για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

* * *

Ευρώπη: Πώς η κλοπή χαλκού επηρεάζει τους επιβάτες σε όλη την Ευρώπη // Ηνωμένο Βασίλειο: Νέα τρένα για τον προαστιακό σιδηρόδρομο του Μπέρμιγχαμ // Ουκρανία: Οι δυνάμεις κατοχής στο Ντονέτσκ σύνδεσαν 2.000 βαγόνια σχηματίζοντας ένα τρένο μήκους 30 χλμ. // ΗΠΑ: Τα ποδήλατα θα επιτρέπονται σε όλα τα προαστιακά δρομολόγια της Metra στην περιοχή του Σικάγο

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*