Διαγωνισμός για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης – Σε εξέλιξη οι προσλήψεις προσωπικού

φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για το γραφικό σχεδιασμό του λογότυπου που θα χρησιμοποιεί το Μετρό Θεσσαλονίκης προχώρησε η Ελληνικό Μετρό.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, το λογότυπο του δεύτερου δικτύου Μετρό της χώρας μας θα πρέπει να συνάδει ως προς τα χαρακτηριστικά με το αντίστοιχο του δικτύου Μετρό της Αθήνας ώστε να τοποθετείται σε στύλους στις εισόδους των σταθμών, όμοιους με αυτούς του Μετρό της Αθήνας. Επιπλέον, το λογότυπο πρέπει να είναι εύληπτο, να έχει διακριτό και πρωτότυπο χαρακτήρα και να προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού.

Η επιτροπή του διαγωνισμού θα απονείμει τρία βραβεία στις τρεις πρώτες προτάσεις μετά την αξιολόγησή τους: το πρώτο βραβείο θα είναι ύψους 8.000 ευρώ, το δεύτερο 4.000 ευρώ και το τρίτο 2.000 ευρώ (σε περίπτωση εταιρειών ή επαγγελματιών η Ελληνικό Μετρό θα καταβάλει επιπλέον και το ΦΠΑ). Όπως διευκρινίζεται πάντως, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να είναι επαγγελματίες γραφίστες ή άλλες σχετικές ειδικότητες ή φοιτητές στους κλάδους αυτούς.

Σε εξέλιξη οι προσλήψεις για τη λειτουργία του Μετρό

Σε εξέλιξη εν τω μεταξύ βρίσκονται αυτό το διάστημα οι προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης από την κοινοπραξία THEMA (Thessaloniki Metro Automatic) που έχει αναλάβει τη λειτουργία του μέσου για περίοδο 11 ετών.

Ήδη έχουν καλυφθεί αρκετές διευθυντικές θέσεις στην εταιρεία, ενώ ανάμεσα σε αυτές οι οποίες παραμένουν κενές περιλαμβάνεται και η θέση του Διευθυντή Λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου του Μετρό, ο οποίος θα έχει τη συνολική ευθύνη για την αυτόματη λειτουργία του μέσου. Πριν από λίγες μέρες η Ιταλογαλλική κοινοπραξία συμμετείχε και στην εκδήλωση «Μέρες καριέρας» που οργάνωσε η ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους για τις προσφερόμενες θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει σημαντική πίεση χρόνου αφού, μετά τη στελέχωση της εταιρείας, θα πρέπει να γίνει άμεσα η εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να είναι σε θέση να συμμετάσχει στη δοκιμαστική λειτουργία του δικτύου πριν τα εγκαίνια του Μετρό τα οποία, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σε πρώτη φάση, θα λειτουργήσει η βασικής Γραμμής που ξεκινά από τη βορειοδυτική πλευρά της πόλης με τον Σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», ο οποίος βρίσκεται εμπρός από τον Σταθμό του ΟΣΕ και συνεχίζει έως τον τερματικό Σταθμό «Νέα Ελβετία» στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, καταλήγοντας στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας όπου βρίσκεται και το κέντρο ελέγχου του δικτύου.

Οι 13 σταθμοί του βασικού Έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Συντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία.

Λίγους μήνες αργότερα, εντός του 2025 αναμένεται να λειτουργήσει και η επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά που περιλαμβάνει τους σταθμούς Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα.

Στην πλήρη ανάπτυξή του το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να διακινεί με τη διέλευση από τους σταθμούς ανά 90 δευτερόλεπτα (ενάμιση λεπτό) 33 αυτόματων συρμών, 18.000 επιβάτες ανά ώρα και ανά κατεύθυνση.

Η κοινοπραξία THEMA δημιουργήθηκε από την ιταλική εταιρεία ATM που πέρα από το Μετρό του Μιλάνου έχει αναλάβει και τη λειτουργία του αυτόματου Μετρό της Κοπεγχάγης στα πρότυπα του οποίου θα λειτουργεί και το Μετρό Θεσσαλονίκης, και τη γαλλική εταιρεία EGIS η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη και τη λειτουργία δεκάδων έργων Μετρό, σιδηροδρόμου, αεροδρομίων κ.ά. σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και του πρώτου αυτοματοποιημένου δικτύου Μετρό στον κόσμο στη Λυών.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*