Παλιά σιδηροδρομικά συμβάντα ερευνά η ΡΑΣ, διαμάχη για τον Οδοντωτό και απειλή «πάγου» για τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα

ΥΠ.ΥΠ.ΜΕ

Στις 25 Αυγούστου του 2021 δύο βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας της Hellenic Train που μετέφερε καύσιμα για τον Ελληνικό Στρατό μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης εκτροχιάστηκαν κοντά στη Λευκοθέα Σερρών με αποτέλεσμα η γραμμή να κλείσει για αρκετές ημέρες. Τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα για το συμβάν, ενώ τον Μάρτιο του 2022 η Μονάδα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων της αρχής εισηγήθηκε προς την ολομέλεια πως η Hellenic Train είχε πραγματοποιήσει συγκεκριμένες παραβάσεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας σχετικά με το όριο ταχύτητας και τη στελέχωση των τρένων αλλά και τις διαδικασίες εκπαίδευσης και πιστοποίησης των μηχανοδηγών και στελέχωσης των τρένων.

Ακολούθησαν δύο έτη χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια μέχρι την περασμένη εβδομάδα (δύο χρόνια μετά την εισήγηση) όταν η ολομέλεια της Ρ.Α.Σ. κάλεσε και επισήμως την Hellenic Train σε ακρόαση σχετικά με τις παραπάνω παραβάσεις, ενώ παράλληλα της επέβαλλε σύσταση για συμμόρφωση με τη νομοθεσία (συγκεκριμένα για την πιστοποίηση των μηχανοδηγών), με απειλή προστίμου σε περίπτωση υποτροπής.

Αυτό που είχε προηγηθεί βεβαίως ήταν η σύσκεψη πριν από λίγο καιρό στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Έτσι, δεν θα είναι περίεργο αν ακολουθήσουν και επιπλέον ενέργειες για τη διερεύνηση εκκρεμών συμβάντων από το παρελθόν, ακόμα και χρόνια πριν το δυστύχημα των Τεμπών.

* * *

Άγνωστο παραμένει το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία το οποίο καταστράφηκε από την κακοκαιρία Daniel. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις, οι διαγωνισμοί υποτίθεται πως πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και οι εργασίες θα πραγματοποιούνται ως τα τέλη του 2025. Εν τω μεταξύ, περισσότερα ερωτηματικά προκαλούν δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας πριν λίγες μέρες, υποστηρίζοντας πως τα οδικά έργα στη Φθιώτιδα θα ολοκληρωθούν «σε δύο με τρία χρόνια», δηλαδή ως το 2027.

* * *

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να μπουν και επισήμως «στον πάγο» οι επεκτάσεις του προαστιακού της Αθήνας προς τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας λόγω της δυσκολίας στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα δύο έργα (μέρος μίας ομάδας 6 έργων της ΕΡΓΟΣΕ) που αναμένουμε να κατασκευαστούν μέσω του «ανταγωνιστικού διαλόγου» αφού προτεραιότητα θα λάβουν τα έργα στη Θεσσαλία. Το έργο της υπογειοποίησης των γραμμών στην Πάτρα πάντως φαίνεται πως θα έχει καλύτερη τύχη, αν λάβει χρηματοδότηση από το CEF-2.

* * *

Δικαστική διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Αχαΐα σχετικά με το ενδεχόμενο να διακοπούν προσωρινά τα δρομολόγια του Οδοντωτού σιδηρόδρομου λόγω επικινδυνότητας της διαδρομής έως ότου πραγματοποιηθούν εργασίες που θα αποτρέψουν επιπλέον κατολισθήσεις.

* * *

Σε άλλο επίπεδο πέρασε η πολιτική διαμάχη για το δυστύχημα των Τεμπών μετά το δημοσίευμα του Βήματος το οποίο έκανε λόγο για μονταρισμένα ηχητικά αποσπάσματα από τις συνομιλίες του σταθμάρχη της Λάρισας τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα προκειμένου να υποστηριχθεί η ενοχή του σταθμάρχη από την πλευρά της κυβέρνησης. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν πως η αστυνομία και η δικαιοσύνη έχουν στην κατοχή τους το σύνολο των αμοντάριστων συνομιλιών, ενώ οι δημοσιογράφοι είχαν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ακούγεται στις δημοσιευμένες συνομιλίες ήδη από τις πρώτες μέρες. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιμένει πως το «ανθρώπινο λάθος» δεν αμφισβητείται αφού υπάρχει σχετική ομολογία του κατηγορούμενου σταθμάρχη. Ως «ανταπάντηση» η αντιπολίτευση -με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- προχώρησε σε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση η οποία συζητείται με υψηλούς τόνους στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης που εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς της Hellenic Train, εξέδωσε αρχικά ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «αποδεικνύεται ότι από την πρώτη ημέρα υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης και διάχυσης των ευθυνών ακόμα και σε όσους δεν ζουν για  να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, για  όσα ακούστηκαν από χείλη που δεν ντράπηκαν να κατηγορήσουν τον νεκρό συνάδελφο μας Κουτσούμπα Γιώργο για δήθεν σοβαρά προβλήματα υγείας». Προχτές, η Π.Ε.Π.Ε. προχώρησε στην αποστολή εξωδίκου προς τον ΟΣΕ, μέσω του οποίου ζητά να ενημερωθεί αν ο μεταβατικός Διευθύνων Σύμβουλος κ. Τερεζάκης προχώρησε μόνος του, χωρίς την παρουσία αστυνομικού, στην παραλαβή των ηχητικών αρχείων από τη Λάρισα, για ποιο λόγο το κράτησε για δύο μέρες πριν το παραδώσει στην αστυνομία, σε ποιους κοινοποίησε τα ηχητικά, πώς αυτά διέρρευσαν στα ΜΜΕ και αν διεξήχθη έρευνα για τη διαρροή τους.

Από τον ΟΣΕ και τον κ. Τερεζάκη μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση.

* * *

Ζήτημα δημιουργήθηκε με την αποχώρηση του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) μόλις ένα εξάμηνο μετά την τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση. Από την κυβέρνηση αναφέρεται πως η αποχώρηση έγινε για προσωπικούς λόγους και ότι υπεύθυνος για το σιδηροδρομικό τομέα είναι ο αναπληρωτής Πρόεδρος. Η αλήθεια πάντως είναι πως ο οργανισμός μόλις πρόσφατα στελεχώθηκε με τρεις ερευνητές σιδηροδρομικών ατυχημάτων και έτσι μέχρι στιγμής δεν έχει επιδείξει καμία ενέργεια στο συγκεκριμένο τομέα, τη στιγμή που η πρώτη διερεύνηση θα αφορά το δυστύχημα των Τεμπών.

* * *

Αποφυλακίστηκε ο προϊστάμενος του σταθμάρχη της Λάρισας με καταβολή εγγύησης 20.000 ευρώ. // Τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση της σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ αφέθηκαν ελεύθεροι με βασικό όρο την καταβολή εγγυήσεων-μαμούθ ύψους 500.000, 600.000 και 700.000 ευρώ // Με ανακοίνωσή της ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΡΓΑ ΟΣΕ κάνει λόγο για «όργιο στρέβλωσης και παραπληροφόρησης» με αφορμή την αποφυλάκιση δύο στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ και υποστηρίζει πως οι εργαζόμενοι της εταιρείας καλούνται πλέον να εργαστούν μέσα σε ένα «καθεστώς τρομοκρατίας» όσον αφορά τη διαχείριση των σιδηροδρομικών έργων // Με νεότερη ανακοίνωση χτες, ο σύλλογος των εργαζομένων αναφέρει πως οι προφυλακισθέντες έλαβαν προθεσμία 15 ημερών για να καταβάλλουν τις εγγυήσεις τους, πράγμα που σημαίνει πως το πιο πιθανό είναι πως θα οδηγηθούν και πάλι στη φυλακή.

Με κοινή τους ανακοίνωση της περασμένη εβδομάδα, σωματεία εργαζομένων στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ ζήτησαν από την κυβέρνηση την χορήγηση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του σιδηροδρόμου («νέος ΟΣΕ») καθώς και έγγραφα για τον στρατηγικό σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, τους στόχους κ.λπ. του νέου φορέα.

* * *

Νορβηγία: Εκτροχιάστηκε εμπορευματική αμαξοστοιχία // Ελβετία: Οι Ελβετικοί σιδηρόδρομοι και η Alstom πραγματοποιούν δοκιμές για τηλεκατευθυνόμενο τρένο // Διάστημα: Η NASA μελετά τη μελλοντική κατασκευή σιδηρόδρομου στην επιφάνεια της Σελήνης

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*