Απετράπη σύγκρουση τρένων στις Αχαρνές μέσω της τηλεδιοίκησης – Διερεύνηση από τη ΡΑΣ για το σοβαρό συμβάν

Alexandros Michailidis/Shutterstock.com

Ένα συμβάν παραβίασης κόκκινου φωτοσήματος από συρμό του Προαστιακού στην περιοχή των Αχαρνών τον περασμένο Δεκέμβριο εξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το συμβάν σημειώθηκε στις 12:19 το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 και σε αυτό ενεπλάκησαν η αμαξοστοιχία 1313 του Προαστιακού που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο – Πειραιάς και η αμαξοστοιχία 51 (Ασημένιο Βέλος), η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων στο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας του ΣΚΑ τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, η αμαξοστοιχία του Προαστιακού παραβίασε ερυθρό σηματοδότη αλλά μετά από παρέμβαση της τηλεδιοίκησης σταμάτησε εγκαίρως, πριν μπει στην ίδια γραμμή με άλλο τρένο. Όπως αναφέρεται, ο υπεύθυνος της τηλεδιοίκησης «ούρλιαζε στον ασύρματο» προκειμένου τα τρένα να σταματήσουν την πορεία τους.

Επιπλέον, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στην καμπίνα μηχανοδήγησης επέβαινε παρατύπως και μαθητευόμενος μηχανοδηγός, χωρίς ο κανονικός μηχανοδηγός να έχει την ιδιότητα του εκπαιδευτή. Ο μηχανοδηγός ισχυρίστηκε ότι έγινε «υπέρβαση σήματος», δηλαδή δεν ακινητοποιήθηκε εγκαίρως το τρένο στο ερυθρό φωτόσημο, λόγω ολίσθησης των γραμμών-τροχών.

Το συμβάν δηλώθηκε λόγω της σοβαρότητάς του από τον ΟΣΕ στην ΡΑΣ, η οποία κάλεσε τις εμπλεκόμενες εταιρείες (ΟΣΕ και Hellenic Train) να παράσχουν στοιχεία για την εξαγωγή πορίσματος. Ο ΟΣΕ, σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού έχει αποστείλει ήδη το δικό του πόρισμα τόσο στη ΡΑΣ όσο και στο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ενώ το ίδιο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να πράξει και η Hellenic Train μέχρι και αύριο.

Το συμβάν επιβεβαίωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1 και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος ανέφερε ότι αναμένεται το πόρισμα της ΡΑΣ προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα.

Σε δικές του δηλώσεις στην ΕΡΤ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης, υποβάθμισε την σοβαρότητα του περιστατικού, τονίζοντας «όταν υπάρχει παραβίαση ερυθρού σηματοδότη δεν σημαίνει ότι στα επόμενα 20-30 μέτρα είναι το σημείο στο οποίο μπορεί να γίνει μία πιθανή πρόσκρουση των τρένων. Υπάρχει αυτό που λέμε ένα μήκος επικάλυψης, το οποίο δίνει την ασφάλεια για γρήγορη αντίδραση και στους μηχανοδηγούς και στους τηλεδιοικητές», ενώ πρόσθεσε πως οι ταχύτητες που αναπτύσουν τα τρένα στο συγκεκριμένο σημείο είναι μικρές.

Όσον αφορά την παραβίαση του φωτοσήματος από το μηχανοδηγό, ο κ. Τερεζάκης ανέφερε: «Χωρίς να ξέρω ακριβώς το τι θα πει ο μηχανοδηγός, είμαι σίγουρος σχεδόν, από την εμπειρία που υπάρχει, ότι ο μηχανοδηγός αντελήφθη το κόκκινο, πιθανότατα το αντελήφθη λίγο αργότερα από τον χρόνο που είχε για να φρενάρει και έκανε υπέρβαση του φωτοσήματος».

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*