Ζέστη, συνωστισμός και αραιά δρομολόγια: Μπορεί να αποφευχθεί η ταλαιπωρία στο Μετρό το φετινό καλοκαίρι;

Alexandros Michailidis/Shutterstock.com

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα δρομολόγια αραιώνουν και οι επιβάτες, πολλοί εκ των οποίων τουρίστες και επισκέπτες στην Αθήνα, χρειάζεται να περιμένουν περισσότερο για να μετακινηθούν σε γεμάτους συρμούς, με κάποιους να μη διαθέτουν κλιματισμό. Όλοι πλέον γνωρίζουν πως το καλοκαίρι είναι διαχρονικά η χειρότερη εποχή για να μετακινηθεί κανείς με το Μετρό (αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέσα).

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από την ΣΤΑ.ΣΥ. προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες, κυρίως μέσω της προμήθειας ανταλλακτικών και ανάταξης συρμών οι οποίοι παρέμεναν ακινητοποιημένοι μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η αποεπένδυση στις συγκοινωνίες της Αθήνας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 15 χρόνια ρίχνει ακόμα τη σκιά της στο μέσο που μπορεί να μην έφτασε ποτέ στην κατάσταση των αστικών λεωφορείων, εξακολουθεί ωστόσο να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Μία από την κυριότερες εκκρεμότητες που παραμένει επίκαιρη είναι η προμήθεια επιπλέον συρμών, αφού η τρίτη και τελευταία γενιά συρμών αποκτήθηκε πριν από μία δεκαετία. Η κατάσταση είναι σαφώς πιο κρίσιμη όσον αφορά τα δρομολόγια της γραμμής 3 προς και από το Αεροδρόμιο εκεί όπου τα τελευταία 20 χρόνια κινούνται μόλις 7 διρευματικοί συρμοί (οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν τόσο στο υπόγειο τμήμα του Μετρό όσο και στο υπέργειο του ΟΣΕ λόγω των διαφορετικών συστημάτων ηλεκτροκίνησης). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι οριακή, ειδικά μετά την παράδοση της επέκτασης της επέκταση ως τον Πειραιά, κάτι που είχε και ως συνέπεια τα δρομολόγια αυτά να πραγματοποιούνται πλέον ανά 36′ από 30′ προηγουμένως.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εξαγγείλει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την προμήθεια 7 επιπλέον διρευματικών συρμών -κάτι που θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα- αλλά και επιπλέον 8 νέων συρμών για τις γραμμές 2 και 3) χωρίς όμως αυτό μέχρι στιγμής να έχει προχωρήσει. (Μεταξύ άλλων, είχε εξεταστεί η προμήθεια να γίνει στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον, αλλά και το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε).

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει η ΣΤΑ.ΣΥ. για να δοθεί λύση στο πρόβλημα συνωστισμού που αντιμετωπίζουν κάθε καλοκαίρι τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο (στα οποία προφανώς επιβιβάζονται και επιβάτες προς όλους τους ενδιάμεσους προορισμούς) είναι να καταφύγει από φέτος σε περικοπή της διαδρομής των δρομολογίων αυτών, μία τακτική η οποία είχε δοκιμαστεί με αρνητικά αποτελέσματα το 2018.

Τότε, υπό την πίεση των προβλημάτων διαθεσιμότητας συρμών, η ΣΤΑ.ΣΥ. αποφάσισε τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο να φτάνουν μόνο μέχρι τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Έτσι, οι επιβάτες που έχουν ως προορισμό ή αφετηρία κάποιον από τους υπόγειους σταθμούς του Μετρό, έπρεπε να μετεπιβιβαστούν υποχρεωτικά σε άλλο συρμό στον σταθμό αυτό. Τα προβλήματα των νέων δρομολογίων εμφανίστηκαν από την πρώτη μέρα, με τους επιβάτες να ταλαιπωρούνται εξαιτίας της υποχρεωτικής μετεπιβίβασης αλλά και της έλλειψης ενημέρωσης. Τελικά, μόλις μία εβδομάδα αργότερα, η ΣΤΑ.ΣΥ. επανάφερε τα αρχικά δρομολόγια μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αν και η ΣΤΑ.ΣΥ. δεν έχει ακόμα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το τι θα ισχύει φέτος, προκρίνεται η χρήση κάποιου από τους σταθμούς που διαθέτουν κεντρική αποβάθρα ως τερματικού των δρομολογίων του Αεροδρομίου (όπως η Εθνική Άμυνα ή το Μοναστηράκι), προκειμένου οι επιβάτες να μετεπιβιβάζονται πιο εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση τα δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο θα μπορούν να έχουν συχνότητα ακόμα και ανά 20′ προσφέροντας συχνότερες μετακινήσεις σε σχέση με τον Προαστιακό, αλλά χωρίς την πολυδιαφημισμένη απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου με το λιμάνι του Πειραιά.

Προκειμένου πάντως να μεταβληθούν τα δρομολόγια του Μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο θα απαιτηθεί η έκδοση σχετικής απόφασης από τον ΟΣΕ ώστε να εξασφαλιστεί πως θα μπορούν παράλληλα να πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα αυτό. Δεδομένου πάντως του ότι οι καθυστερήσεις συρμών του Προαστιακού δεν είναι ασυνήθιστες (μέρος της διαδρομής των συρμών του Προαστιακού γίνεται και σε τμήματα χωρίς τηλεδιοίκηση), δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Αναμονή για τον κλιματισμό στους συρμούς

Εύκολες λύσεις φαίνεται πως δεν υπάρχουν ούτε για την εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού στους συρμούς της πρώτης γενιάς των γραμμών 2 και 3 του Μετρό (4 εκ των οποίων κυκλοφορούν ενισχυτικά και στη γραμμή 1) οι οποίοι μπήκαν στην κυκλοφορία από το 2000 χωρίς να έχουν στις προδιαγραφές τους τον κλιματισμό.

Αν και διαχρονικά οι διοικήσεις της ΣΤΑ.ΣΥ. επέμεναν πως δεν υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης κλιματισμού στους συρμούς αυτούς, η σημερινή διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να διερευνήσει περαιτέρω το ενδεχόμενο αυτό, ειδικά καθώς οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Απριλίου, θα βρίσκεται στα χέρια της διοίκησης η προτεινομένη λύση προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την ωρίμανση του έργου. Σε κάθε περίπτωση, το φετινό καλοκαίρι οι συρμοί πρώτης γενιάς του Μετρό δεν θα διαθέτουν κλιματισμό, με την ΣΤΑ.ΣΥ. να προσπαθεί να μην τους χρησιμοποιεί τις ώρες αιχμής των πιο ζεστών ημερών, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.

Από το καλοκαίρι του 2025 εν τω μεταξύ αναμένεται αισθητή βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης στη γραμμή 1 του Μετρό καθώς από τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς (εφόσον οι εργασίες δεν καθυστερήσουν περαιτέρω) θα ξεκινήσει η σταδιακή  παραλαβή των 14 ανακατασκευασμένων συρμών της γραμμής οι οποίοι κυκλοφορούν ήδη από τη δεκαετία του 1980, με τη συντήρηση των συστημάτων κλιματισμού να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των εργασιών.

Αν και στους συρμούς της γραμμής έχουν τοποθετηθεί συστήματα κλιματισμού εδώ και μία εικοσαετία, οι βλάβες είναι συχνές λόγω της παλαιότητάς τους ενώ η απόδοση των συστημάτων μειώνεται εξαιτίας των ανοικτών παραθύρων αλλά και των στάσεων. Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται και η ανακατασκευή των νεότερων συρμών της γραμμής, χωρίς πάντως να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*