Αιτήματα για νέες επεκτάσεις του Μετρό προς Νίκαια και Χαϊδάρι

Νίκος Ταχιάος

Νέα αιτήματα για επεκτάσεις του Μετρό προς περιοχές της Νίκαιας και του Χαϊδαρίου εκφράζονται τον τελευταίο καιρό από τις δημοτικές αρχές περιοχών όπου τα τελευταία χρόνια έχουν παραδοθεί επεκτάσεις του μέσου.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Μιχαήλ Σφακιανάκη και συνυπέγραψαν αίτημα προς την Ελληνικό Μετρό Α.Ε. για την επέκταση του Μετρό προς το Θεμιστόκλειο συγκρότημα του Πανεπιστημίου στην περιοχή της Νίκαιας. Πρόκειται για το παλιό «Σπίτι της Άρσης Βαρών» το οποίο κατασκευάστηκε εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για να στεγάσει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα.

Το αίτημα προς την Ελληνικό Μετρό έρχεται τριάμισι χρόνια μετά την παράδοση επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς τη Νίκαια, με το συγκεκριμένο σταθμό να βρίσκεται σε οδική απόσταση 2 χιλιομέτρων από το παράρτημα του Πανεπιστημίου.

Το σαφώς παλαιότερο αίτημα του Δήμου Χαϊδαρίου για επέκταση του Μετρό κατά μήκος της λεωφόρου Αθηνών εξέφρασε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Μιχάλης Σελέκος κατά τη συνάντησή του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικό Μετρό κ. Νίκο Κουρέτα στα γραφεία της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα.

Υποστηρίζοντας το πάγιο αίτημα των δημοτών του Χαϊδαρίου, ο κ. Σελέκος ανέφερε πως η κατασκευή σταθμού Μετρό στο Χαϊδάρι πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας, καθώς το Χαϊδάρι είναι ο “μοναδικός δήμος” στη Δυτική Αθήνα χωρίς Μετρό, παρ’ ότι στην επικράτειά του βρίσκονται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας (το Αττικόν), δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία και δύο στρατόπεδα, αλλά και χιλιάδες πολίτες που στερούνται καλής και σύγχρονης συγκοινωνίας (σ.σ. σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν και άλλοι δήμοι της Δυτικής Αθήνας χωρίς σταθμούς Μετρό, ενώ ο σταθμός Αγία Μαρίνα της γραμμής 3 βρίσκεται ακριβώς στα όριο του δήμου Χαϊδαρίου).

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου σημείωσε πως εάν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει τον κόσμο της περιοχής ώστε να διεκδικήσει τη δημιουργία Σταθμού Μετρό στο Χαϊδάρι.

Από τη μεριά του ο κ. Κουρέτας δήλωσε πως η επέκταση των γραμμών του Μετρό μελετάται από τον ΟΑΣΑ στα πλαίσια μια ευρύτερης κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία θα καθορίσει και τον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος. Πρόκειται για το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής, η κατάρτιση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να παραδοθεί εντός δύο ετών. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, ο ΟΑΣΑ έχει εξαγγείλει πως θα προχωρήσει σε πλήρη ανασχεδιασμό των μεταφορών στην πρωτεύουσα ενώ η Ελληνικό Μετρό θα καταρτίσει τον πρώτο πλήρη ανασχεδιασμό των μελλοντικών γραμμών Μετρό εδώ και σχεδόν μία εικοσαετία.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*