Δήμος Σπατών – Αρτέμιδας: Ψήφισμα για τα προβλήματα των λεωφορείων των ΚΤΕΛ στην Ανατολική Αττική

ΚΤΕΛ Σαλαμίνας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους με τα αστικά λεωφορεία είναι το θέμα ψηφίσματος το οποίο πέρασε πριν λίγες μέρες από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπατών – Αρτέμιδας.

Πρόκειται για τέσσερις κεντρικές (304, 305, 319, 316) και δύο τοπικές (326, 323) λεωφορειακές γραμμές, η λειτουργία των οποίων παραχωρήθηκε το 2020 από τον ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ Αττικής. Τα δρομολόγια στις γραμμές αυτές πρόκειται να συνεχίσουν να εκτελούνται από λεωφορεία ιδιωτών με υπογραφή νέας 8ετούς σύμβασης παραχώρησης γραμμών, με το σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες με τις παραπάνω γραμμές έχουν να κάνουν με τα οχήματα που έχουν δρομολογήσει τα ΚΤΕΛ, αλλά και με τη μη αξιοπιστία των δρομολογίων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα, τα λεωφορεία «βρίσκονται σε άθλια κατάσταση ή είναι ακατάλληλα» αφού η συντήρηση είναι πλημμελής, με αποτέλεσμα οι βλάβες να είναι καθημερινό φαινόμενο κάτι που οδηγεί σε ακινητοποιήσεις λεωφορείων. Επιπλέον,«η κατάσταση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των οχημάτων παραπέμπει σε εικόνα διάλυσης» με σπασμένες πόρτες και εξοπλισμό εντός των λεωφορείων με αποτέλεσμα να επικρατούν επικίνδυνες συνθήκες μετακίνησης για τους επιβάτες.

Αναφορά γίνεται και στις κακές συνθήκες καθαριότητας των λεωφορείων αλλά και στο γεγονός πως πολλά από τα οχήματα που χρησιμοποιούν τα ΚΤΕΛ δεν είναι προσβάσιμα από τα ΑμεΑ.

Σημαντικό πρόβλημα για τους δημότες είναι και οι συχνές καθυστερήσεις στα δρομολόγια, οι οποίες ειδικά κατά τις απογευματινές ώρες μπορούν να φτάσουν ακόμα και τη μία ώρα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό βλαβών και στην μη αντικατάσταση οχημάτων σε περίπτωση απόσυρσής τους.

Μέσω του ψηφίσματος, το οποίο απευθύνεται προς τον ΟΑΣΑ, την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ζητείται να ληφθούν μέτρα ώστε να επιβλέπεται τόσο η σωστή συντήρηση των λεωφορείων που δρομολογούν τα ΚΤΕΛ, όσο και η εκτέλεση των δρομολογίων με την τοποθέτηση σταθμάρχη της ΟΣΥ.

Επιπλέον, ζητείται η πύκνωση των δρομολογίων και η χρήση αρθρωτών οχημάτων σε ώρες αιχμής, η αντικατάσταση οχημάτων σε περίπτωση βλάβης, η εγκατάσταση οθονών τηλεματικής σε όλες τις στάσεις του δήμου, ο επανασχεδιασμός των λεωφορειακών γραμμών και η χρήση αστικού κομίστρου σε όλες τις γραμμές, και, τέλος, η ανάληψη του μεταφορικού έργου στο δήμο από την ΟΣΥ.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*