Αναξιόπιστα τα δρομολόγια των Τρόλεϊ και οι προβληματικές συγκοινωνίες στην Ανατολική Αττική

Φωτογραφία: ΟΣΥ

Η κυκλοφορία των ηλεκτρικών λεωφορείων που εντάχθηκαν στο στόλο της ΟΣΥ προφανώς και είναι μία πολύ θετική είδηση, ωστόσο ίσως αποδειχθεί σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Ο κύριος λόγος είναι πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των λεωφορείων και όχι η αύξηση του στόλου και ενίσχυση των δρομολογίων (που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ δύσκολη από τη στιγμή που το προσωπικό δεν αυξάνεται αλλά μειώνεται).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι «παππούδες» των ηλεκτρικών λεωφορείων, τα μεγάλης ηλικίας τρόλεϊ που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας. Αν και το υπουργείο έχει σχέδιο για βελτίωση της κατάστασης με ορίζοντα λίγων ετών, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα είναι σε σημαντικό βαθμό προβληματική.

Δείτε για παράδειγμα τα δρομολόγια της γραμμής Τρόλεϊ 10 (Χαλάνδρι – Τζιτζιφιές) την περασμένη Τετάρτη. Ενώ όπως προβλέπεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας πρέπει να πραγματοποιούνται 3-4 δρομολόγια ανά ώρα, στην πραγματικότητα τα δρομολόγια «κατέρρευσαν» μετά τις 9:30 το πρωί. Μεταξύ μάλιστα των ωρών 10:50 και 12:40 δεν είχε προγραμματιστεί καμία αναχώρηση από το Χαλάνδρι (επί σχεδόν δύο ώρες!), ενώ μεταξύ 13:00 – 17:00 προγραμματίστηκαν 7 αναχωρήσεις, αντί για 15 όπως προβλέπεται από τα επίσημα δρομολόγια.

Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε πως η γραμμή 10 μετατράπηκε σε γραμμή “part time” την περασμένη Τετάρτη. Αλλά και τις επόμενες μέρες η κατάσταση ήταν δύσκολη με τα μισά περίπου δρομολόγια από τα προβλεπόμενα να προγραμματίζονται τόσο για την Πέμπτη όσο και για σήμερα Παρασκευή.

Ειδικότερα χτες Πέμπτη, από τις 19 γραμμές Τρόλεϊ της Αθήνας, στις 18 είχαν προγραμματιστεί λιγότερα δρομολόγια σε σχέση με αυτά του επίσημου προγράμματος. Η μόνη γραμμή χωρίς περικοπές δρομολογίων ήταν η γραμμή 24 (Πετρούπολη – Ίλιον – Αγ. Αντώνιος).

Ενίσχυση των συγκοινωνιών με προσωπικό: Τη θετική εισήγησή του έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑ.ΣΥ. για την ενδεχόμενη επιστροφή στην εταιρεία έως και 38 εργαζόμενων οι οποίοι είχαν υπάρξει υπάλληλοι της ΑΜΕΛ ΑΕ (η προηγούμενη εταιρεία λειτουργίας του Μετρό) για να πάρουν στη συνέχεια μετάταξη σε άλλους φορείς. Οι συγκεκριμένοι 38 εργαζόμενοι (η πλειοψηφία των οποίων είχαν θέσεις γραφείου με τους υπόλοιπους να είναι τεχνίτες και εκδότες εισιτηρίων) είχαν αρνηθεί να επιστρέψουν στη ΣΤΑΣΥ το 2015 μαζί με άλλους 206 μεταταχθέντες εργαζόμενους, επομένως δεν είναι γνωστό αν και πόσοι από αυτούς θα λάβουν αντίθετη απόφαση τώρα.

Την ίδια στιγμή, σε θέσεις οδηγών συρμών στη γραμμή 3 του Μετρό τοποθετήθηκαν από την ΣΤΑ.ΣΥ. 6 νέοι εργαζόμενοι, από τους επιλαχόντες της προκήρυξης 1/2020, τέσσερα δηλαδή χρόνια αργότερα. Από την αντίστοιχη προκήρυξη της ΟΣΥ (1/2020) προσλήφθηκαν επίσης 4 οδηγοί λεωφορείων.

Εν τω μεταξύ, μετά την ΣΤΑΣΥ, και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥ έλαβε απόφαση για ένταξη της εταιρείας στο ειδικό πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για απασχόληση 214 ανέργων, πρώην εργαζομένων της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγία Α.Ε. Το πρόγραμμα απασχόλησης θα έχει διάρκεια 12 μηνών, με δικαίωμα παράτασης για 12 μήνες επιπλέον.

Τέλος, η ΟΣΥ στέλνει άλλους δύο οδηγούς της με μετάθεση στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εργαστούν στον ΟΑΣΘ. Κάτι που πρέπει να θυμόμαστε την επόμενη φορά που υπάρξουν παράπονα για έλλειψη προσωπικού…

Τα λεωφορεία της Ανατολικής Αττικής: Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Χριστοδουλάκης και Απ. Πάνας σχετικά με τις συγκοινωνίες στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Οι βουλευτές μεταφέρουν τις απόψεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου για την προβληματική συνεργασία με τα ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια αστικά δρομολόγια στην περιοχή εξαιτίας της κακής κατάστασης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, ενώ με αφορμή την πραγματοποίηση του νέου διαγωνισμού για την περαιτέρω 8ετή παραχώρηση των γραμμών στις περιοχές αυτές, οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση για την πορεία του διαγωνισμού και τον εκτιμώμενο χρόνο έναρξης κυκλοφορίας των 211 καινούριων λεωφορείων του αναδόχου. Επίσης, ρωτούν για τον σχεδιασμό για τις συγκοινωνίες στην Ανατολική Αττική, αλλά και πληροφορίες για το δεύτερο διαγωνισμό προμήθειας λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για την καθαριότητα των λεωφορείων: Άδοξο τέλος είχε ο διαγωνισμός της ΟΣΥ για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαρισμού όλων των οχημάτων (τρόλεϊ, λεωφορείων, υποστηρικτικών βοηθητικών οχημάτων) καθώς και όλων των εγκαταστάσεων (κτιριακές εγκαταστάσεις και βοηθητικοί χώροι) της Ο.ΣΥ. Α.Ε. με προϋπολογισμό που άγγιζε τις 6.559.152,96 ευρώ πλέον του ΦΠΑ. Η εταιρεία αποφάσισε τη ματαίωσή του, καθώς λόγω της αύξησης του αριθμού των λεωφορείων της εταιρείας που αναμένεται κατά τα έτη 2024-2025 αλλά και των κτηριακών της εγκαταστάσεων. Ο διαγωνισμός αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί μετά την κατάρτιση νέων τεχνικών προδιαγραφών.

Για φιλανθρωπικό σκοπό: Σε Ποδοσφαιρικό Τουρνουά που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή στο γήπεδο του Αχαρναϊκού με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για την υποστήριξη της μάχης που δίνει η 10χρονη Αγγελική – Νεκταρία, η οποία έχει διαγνωσθεί με σπάνια ασθένεια, παρευρέθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ) με τη συμμετοχή της Ποδοσφαιρικής Ομάδας Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, του ΠΣΑΤ και των Παλαιμάχων Αχαρναϊκού.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση από το Δ.Σ. για συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*