Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Το «θαύμα» των ηλεκτρικών λεωφορείων και πώς πρέπει να βελτιωθούν οι νυχτερινές λεωφορειακές γραμμές

Share

    Ήταν Δεκέμβριος του 2022 όταν γράφαμε μέσα από αυτή την εβδομαδιαία στήλη πως είναι επιτακτική ανάγκη ο ΟΑΣΑ να προχωρήσει στην ίδρυση νέας νυχτερινής λεωφορειακής γραμμής η οποία θα εξυπηρετεί τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται η γραμμή 3 του Μετρό, μεταξύ αυτών και του άξονα της λεωφόρου Μεσογείων. Ενάμιση χρόνο μετά, αυτό γίνεται πραγματικότητα

    Μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία, ενώ ο στόλος των λεωφορείων της Αθήνας γερνούσε και το προσωπικό μειώνονταν, η ενίσχυση των νυχτερινών λεωφορειακών γραμμών σίγουρα δεν αποτελούσε την πρώτη προτεραιότητα για τον ΟΑΣΑ. Το ίδιο συνέβη εξάλλου και στα μέσα σταθερής τροχιάς όπου είδαμε τη μεταμεσονύχτια λειτουργία (τα Σαββατοκύριακα) να καταργείται ή να περιορίζεται. 

    Όσοι όμως έχει χρειαστεί να μετακινηθούν τις πρώτες πρωινές ώρες -για δουλειά ή ακόμα και για διασκέδαση- βλέπουν πως πολλοί επιβάτες εξυπηρετούνται από τα λεωφορεία αυτά. Παραμένουν επίκαιρες λοιπόν οι προτάσεις που κάναμε ενάμιση χρόνο πριν. Αφενός θα πρέπει να γίνει πύκνωση των νυχτερινών δρομολογίων (π.χ. ανά ημίωρο αντί ανά ώρα) και αφετέρου να συμπληρωθούν και με άλλες γραμμές που θα εξυπηρετούν επιπλέον περιοχές. Υπάρχει για παράδειγμα η παραλιακή ζώνη που ειδικά το καλοκαίρι συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η ίδρυση δύο νυχτερινών λεωφορειακών γραμμών οι οποίες θα κινούνται παράλληλα με τις γραμμές του Τραμ (από το Σύνταγμα ως τον Άλιμο και από τον Πειραιά ως τη Βούλα) ακούγεται σαν ένα αυτονόητο επόμενο βήμα. 

    Τέλος, πρέπει να μπει και τάξη στην αριθμοδότηση των νυχτερινών γραμμών, για παράδειγμα μέσω της χρήσης του προθέματος “Ν”, π.χ. Ν1, Ν2 κ.λπ.

    Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι εδώ: Πολλά μπορούν να ειπωθούν (και έχουν ειπωθεί) για τα χρόνια κατά τα οποία δεν προχώρησε καμία προμήθεια νέων λεωφορείων, αλλά και για τις γεμάτες προβλήματα διαγωνιστικές διαδικασίες που είδαμε να εξελίσσονται την τελευταία πενταετία μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να δούμε σήμερα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία να πραγματοποιούν δρομολόγια στους δρόμους της Αθήνας. Το σίγουρο είναι πως οι Κινέζοι της Yutong κατάφεραν να παραδώσουν τα λεωφορεία σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε “χρόνο ρεκόρ”) και χωρίς προβλήματα, ενώ σε αυτή την περίπτωση, η ΟΣΥ, ο ΟΑΣΑ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιλύσουν τις διάφορες εκκρεμότητες (για παράδειγμα, το ζήτημα που ανέκυψε με τους φορτιστές το οποίο δεν έχει λυθεί ακόμα οριστικά) και τα λεωφορεία να βγουν στους δρόμους.

    Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις και έχουν συνηθίσει να βλέπουν το ένα πρόβλημα να διαδέχεται το άλλο, πρόκειται σαφώς για ένα μικρό «θαύμα». Μακάρι να εξελιχθούν έτσι και οι υπόλοιπες προμήθειες από άλλους κατασκευαστές, εξάλλου μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια αναμένουμε εκατοντάδες επιπλέον νέα λεωφορεία. Για την ώρα, ας χαρούμε τα πρώτα καινούρια λεωφορεία (και μάλιστα ηλεκτρικά) που ξεκινούν δρομολόγια στην Αθήνα εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

    Άλλη μία συμμορία ληστών στο Μετρό: Εξαρθρώθηκε λίγο πριν το Πάσχα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες έχοντας ως ορμητήρια σταθμούς ΗΣΑΠ ή Μετρό του κέντρου της Αθήνας. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 7 αλλοδαποί, ηλικίας 17, 18, 21 και 22 ετών, μέλη της συμμορίας για ληστείες κατ’ επάγγελμα και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί ναρκωτικών, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται συνεργοί τους. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους, έχοντας ως ορμητήρια σταθμούς ΗΣΑΠ και Μετρό του κέντρου της Αθήνας, προσέγγιζαν συνήθως ανά δύο άτομα τα θύματα τους για να τους ληστέψουν. 

    Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τις περισσότερες φορές οι δράστες επανέρχονται αμέσως στη δράση τους κάθε φορά που αφήνονται ελεύθεροι…

    Ξανά προς εκμίσθωση καταστήματα στο Μετρό: Προς εκμίσθωση βγάζει και πάλι η ΣΤΑ.ΣΥ. 9 κενά καταστήματα που βρίσκονται σε χώρους σταθμών της γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας. Το εμβαδόν των καταστημάτων ποικίλει από 4,6 τ.μ. (στο σταθμό Μοσχάτο) έως και 100 τ.μ. (στο σταθμό Περισσός), ενώ η εκμίσθωση θα γίνει μέσω πλειοδοτικής ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Όσο για τις τιμές εκκίνησης, αυτές ανέρχονται από 650 ευρώ το μήνα (για το κατάστημα στο Μοσχάτο) μέχρι και 2.000 ευρώ το μήνα (για ένα φαρμακείο εμβαδού 76 τ.μ. στο σταθμό του Πειραιά).

    Επισκευές στο Μετρό Χολαργού: Ένα πρόβλημα που υφίσταται μάλλον από τα εγκαίνια του σταθμού του Μετρό στον Χολαργό (βρήκαμε αναφορές ήδη από το 2010) προσπαθεί να αποκαταστήσει η ΣΤΑ.ΣΥ. Πρόκειται για μία καθίζηση στο πεζοδρόμιο, πλησίον της εξόδου του σταθμού στο ρεύμα προς Αθήνα, η οποία προκλήθηκε από «θραύση της υπόβασης στο σκυρόδεμα». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 26.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και πέραν των εργασιών στον πεζόδρομο, περιλαμβάνει και εργασίες αποκατάστασης στον χώρο πρασίνου, μέρος του οποίου θα αποψιλωθεί λόγω των έργων.

    Το αίτημα για Μετρό στο Χαϊδάρι: Συνάντηση με το Διευθύνοντα Σύμβουλο και επιχειρησιακά στελέχη του ΟΑΣΑ πραγματοποίησε τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου συνοδευόμενος και από αντιδημάρχους. Το κύριο θέμα ήταν το αίτημα για κατασκευή σταθμού Μετρό που θα εξυπηρετεί το δήμο, αλλά και η ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών που ήδη λειτουργούν.

    Κι άλλοι οδηγοί προς Θεσσαλονίκη: Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών 6 ακόμα οδηγοί, οι 3 από την ΟΣΥ και άλλοι 3 από την ΣΤΑΣΥ, παίρνουν μετάθεση στον ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη. 

    Αποζημίωση προς ΚΤΕΛ για την κοινωνική πολιτική: Το ποσό των 11,77 εκατ. ευρώ πρόκειται να χορηγηθεί για την κάλυψη των μετακινήσεων με μειωμένο κόμιστρο Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), καθώς και πολύτεκνων οικογενειών στα ΚΤΕΛ (τόσο αστικά όσο και υπεραστικά), με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και της Υφυπουργού, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου. Χτες, ανακοινώθηκε επίσης πως θα δοθεί και επιχορήγηση ύψους 10,2 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένα έργα υποδομών και προμήθεια νέων λεωφορείων από επιχειρήσεις ΚΤΕΛ¨. 

    Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, θα καταβληθεί η 5η δόση της ετήσιας επιχορήγησης προς την ΟΣΥ, ύψους 12.630.333,33 ευρώ και η αντίστοιχη δόση προς την ΣΤΑΣΥ ύψους 4.820.583,33 ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών. 


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο


    Από τη Διαύγεια

    • Έγκριση καταβολής ποσού καταβολή ποσού 1.759.927,72 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον Φεβρουάριο 2024 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E. καθώς και 1.756.026,02 ευρώ με ΦΠΑ, για τον Μάρτιο.
    • Έγκριση καταβολής ποσού ύψους 465.345,17 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Φεβρουάριο 2024 προς την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤΤ»

    • Απόφαση Δ.Σ. για σύναψη Συμφωνητικών Συνεργασίας με το Ωδείο Αθηνών και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για 1+1 έτος. Εγκρίθηκε επίσης ανταποδοτική συνεργασία με την «Ανθοκομική Έκθεση» του Δήμου Κηφισιάς και υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ίδρυμα Ευγενίδου. Τέλος, θα υπογραφεί Σύμφωνο Συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο για ένα έτος. 

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα