Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το σύνολο των ηλεκτρικών λεωφορείων

Αλέξανδρος Λιάρος

Την κυκλοφορία του συνόλου των στόλων ηλεκτρικών λεωφορείων της Yutong στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν σήμερα η ΟΣΥ και ο ΟΑΣΘ.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο φορείς, το 100% των οχημάτων έχουν ενταχθεί στο στόλο, δηλαδή 140 λεωφορεία στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη.

Στη συμπρωτεύουσα τα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν ως επί το πλείστον σε 11 λεωφορειακές γραμμές, ενώ στην Αθήνα έχουν δρομολογηθεί σε σημαντικό αριθμό γραμμών, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.

Όπως αναφέρει η ΟΣΥ, η κυκλοφορία των ηλεκτρικών λεωφορείων αποτελεί σημαντική ενίσχυση-ανανέωση των οχημάτων των Οδικών Συγκοινωνιών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025 και αποτελεί το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της πράσινης αστικής κινητικότητας.

Επόμενο βήμα για την Αθήνα αναμένεται να είναι η προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων midi (8,6 μέτρων) μέσω leasing, με το σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα οχήματα αυτά θα έχουν αυτονομία 180 χλμ. και λόγω του μικρού μεγέθους τους θα μπορούν να δρομολογηθούν σε γραμμές στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον, ως το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται η προκήρυξη του επόμενου μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια 700 ηλεκτρικών λεωφορείων και τρόλεϊ για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός αναμένεται να περιλαμβάνει 380 ηλεκτρικά λεωφορεία βραδείας φόρτισης, 145 ταχείας φόρτισης και 175 τρόλεϊ. Τα 150 περίπου από τα λεωφορεία αυτά θα ενταχθούν στο στόλο του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη ενώ τα υπόλοιπα στο στόλο της ΟΣΥ στην Αθήνα.

Παράλληλα, προσεχώς αναμένονται και νέα λεωφορεία diesel και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, 300 νέα λεωφορεία diesel θα δρομολογηθούν από τον ανάδοχο του διαγωνισμού για την παροχή συγκοινωνιακού έργου στην Ανατολική και Δυτική Αθήνα για περίοδο 8 ετών. Επιπλέον, μέσα στους επόμενους μήνες και ως το τέλος του 2025 αναμένεται η σταδιακή παράδοση 300 λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), 100 εξ’ αυτών 18 μέτρων και τα υπόλοιπα 12 μέτρων, από τις εταιρείες Iveco και Industria Italiana Autobus αντίστοιχα.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*