Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση 300 καινούριων λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας

Jose HERNANDEZ Camera 51/Shutterstock.com

Ξεκίνησε λίγο πριν από το Πάσχα ο νέος διαγωνισμός της ΟΣΥ για την εκμίσθωση 300 επιπλέον λεωφορείων μέσω leasing για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Πρόκειται για το δεύτερο διαγωνισμό εκμίσθωσης λεωφορείων, αφού την τελευταία τριετία στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν 293 μεταχειρισμένα λεωφορεία βάση σύμβασης leasing, η οποία, μετά από παράταση ενός έτους αναμένεται να λήξει το 2025.

Η κυριότερη διαφορά της νέας σύμβασης leasing με αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πως τα οχήματα που θα προμηθευτεί η ΟΣΥ θα είναι καινούρια και όχι μεταχειρισμένα και θα παραμείνουν στο στόλο της εταιρείας για μία τουλάχιστον δεκαετία. Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 201.600.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ περιλαμβάνει:

  • 100 πετρελαιοκίνητα αρθρωτά λεωφορεία κατηγορίας EURO VI,
  • 100 πετρελαιοκίνητα κανονικά λεωφορεία κατηγορίας EURO VI και
  • 100 απλά ηλεκτρικά λεωφορεία Midi 8.6 ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ

Η ανώτατη τιμή του μηνιαίου μισθώματος ανά όχημα δεν θα ξεπερνά τα 6.000 ευρώ για τα πετρελαιοκίνητα αρθρωτά λεωφορεία, τα 5.300 ευρώ για τα πετρελαιοκίνητα κανονικά λεωφορεία και τα 5.500 ευρώ για τα ηλεκτρικά Midi λεωφορεία ενώ οι τιμές θα μείνουν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια της 10ετούς εκμίσθωσης (με δικαίωμα προαίρεσης για ένα ακόμα έτος).

Προβλέπεται επίσης και δικαίωμα εξαγοράς των οχημάτων μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης leasing με ανώτατο τίμημα τα 15.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά αρθρωτό λεωφορείο, 10.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά κανονικό λεωφορείο και 12.000 ανά λεωφορείο midi. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που είναι ρεαλιστικό καθώς η ΟΣΥ ήδη προσανατολίζεται προς το να κάνει χρήση του δικαιώματος εξαγοράς των 293 μεταχειρισμένων λεωφορείων που κυκλοφορούν εδώ και μία τριετία στην Αθήνα αφού η τιμή τους κρίνεται συμφέρουσα.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των λεωφορείων, η παράδοση του συνόλου των οχημάτων θα γίνει εντός 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο ένα 30% αυτών πρέπει να παραδοθεί εντός 3 μηνών, ενώ ένα 20% ακόμα εντός 4 μηνών και ένα 25% εντός 5 μηνών. Η προθεσμία υποβολής προσφορών (μετά από μία παράταση που ήδη δόθηκε) θα λήξει στις 6 Ιουνίου, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 10 Ιουνίου.

Όπως προβλέπεται στους όρους του διαγωνισμού, ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει διαθέσιμο καθημερινά το 90% των οχημάτων και ένα 5% ακόμα θα βρίσκεται σε εφεδρεία. Επιπλέον, με δικές του δαπάνες θα προχωρήσει στην εγκατάσταση του εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής. Όσον αφορά τη συντήρηση, αυτή θα γίνεται κυρίως από την ΟΣΥ, με δαπάνη και υπό την επίβλεψη του αναδόχου.

Η ΟΣΥ κατέφυγε στην επιλογή της εκμίσθωσης 200 λεωφορείων diesel αντί για λεωφορεία φυσικού αερίου καθώς δεν διαθέτει επαρκείς εγκαταστάσεις εφοδιασμού με φυσικό αέριο πέραν από αυτές σε δύο αμαξοστάσια τα οποία θα φιλοξενήσουν και επιπλέον λεωφορεία φυσικού αερίου μέσω του μεγάλου διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις υποδομές για ηλεκτρικά λεωφορεία που προς το παρόν ετοιμάζονται για να εξυπηρετήσουν τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία θα ξεκινήσουν δρομολόγια μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Παράταση στη σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ

Και νέα παράταση δόθηκε εν τω μεταξύ από τα τέλη Απριλίου στη σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ (συγκεκριμένα της εταιρείας ΚΤΕΛ Κορίνθου) στη σύμβαση για πραγματοποίηση αστικών δρομολογίων σε γραμμές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Η σύμβαση αυτή θα έχει ισχύ (το αργότερο) μέχρι και το τέλος του 2024, ενώ αναμένεται να λυθεί όταν υπογραφεί η σύμβαση για την 8ετή σύμβαση παραχώρησης της εκτέλεσης δρομολογίων στις ίδιες γραμμές από τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΣΑ, προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού αυτού είναι ο μοναδικός συμμετέχοντας στη διαδικασία: ένα σχήμα με τη συμμετοχή 6 εταιρειών ΚΤΕΛ (Αργολίδας, Θηβών, Κορινθίας, Μαγνησίας, Σαλαμίνας, Χανίων-Ρεθύμνου) και 2 τουριστικών γραφείων (Smile Αcadimos και Maroulis Travel)

Η εταιρεία αυτή θα αναλάβει δρομολόγια στις παρακάτω γραμμές οι οποίες τα τελευταία χρόνια εξυπηρετούνται ήδη από λεωφορεία των ΚΤΕΛ:

  • 25 γραμμές της Ανατολικής Αττικής. Τις τυπικές καθημερινές μέρες θα πραγματοποιούνται 1.188 δρομολόγια από 96 οχήματα, 30 εκ των οποίων αρθρωτά και 5 midi.
  • 38 γραμμές της Δυτικής Αττικής. Τις τυπικές καθημερινές μέρες θα πραγματοποιούνται 1.757 δρομολόγια από 115 οχήματα, 3 εκ των οποίων midi.

Ο νέος ανάδοχος του έργου έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να είναι σε ετοιμότητα για τη δρομολόγηση 211 καινούριων λεωφορείων diesel (από την εταιρεία MAN) στις γραμμές αυτές, το συντομότερο δυνατό μετά την υπογραφή της σύμβασης που αναμένεται ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*