Η ΡΑΣ δεν έδωσε στον ΟΣΕ έγκριση ασφάλειας για συγκεκριμένες γραμμές – Τι απαντά ο οργανισμός

Φωτογραφία: ΟΣΕ

Την απόρριψη της αίτησης επικαιροποίησης της Έγκρισης Ασφάλειας του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος ως προς συγκεκριμένα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής, τα οποία έχουν υποστεί καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα DANIEL και ELIAS, ανακοίνωση η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

Ειδικότερα, όπως καταγράφεται στην απόφαση της Ολομέλειας στα σιδηροδρομικά τμήματα  που επλήγησαν από τις δύο θεομηνίες, υπήρξαν ουσιώδεις μεταβολές λόγω των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν  στα υποσυστήματα υποδομής, του παρατρόχιου ελέγχου-χειρισμού και της σηματοδότησης

Συγκεκριμένα τα  ανενεργά τμήματα τα οποία η Ολομέλεια της  Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων αποφάσισε να αφαιρεθούν από την επικαιροποιημένη έγκριση ασφαλείας του Διαχειριστή Υποδομής είναι τα εξής:

  • Τα πληγέντα  τμήματα από τις θεομηνίες DANIEL και ELIAS της σιδηροδρομικής υποδομής «Λάρισα – Βόλος», «Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα» και του κλάδου ανόδου «Άγιος Στέφανος Ξ. – Δομοκός – Παλαιοφάρσαλος – Μεζούρλος»
  • Το τμήμα της σιδηροδρομικής υποδομής «Έδεσσα – Φλώρινα», το οποίο είναι ανενεργό λόγω προβλημάτων επικοινωνίας

Τέλος, στην απόφαση της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων υπογραμμίζεται, ότι στο πληγέν τμήμα «Άγιος Στέφανος Ξ. – Δομοκός – Παλαιοφάρσαλος – Μεζούρλος» στο οποίο η κυκλοφορία πραγματοποιείται σε μονή γραμμή (καθόδου), ενώ η γραμμή ανόδου δεν λειτουργεί, απαιτείται η υποβολή αναλυτικού σχεδίου δράσης από τον Διαχειριστή Υποδομής προς της ΡΑΣ, ώστε να προστεθούν αναλυτικά και τεκμηριωμένα, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ 1078/2012, τα υφιστάμενα και τυχόν απαιτούμενα επιπλέον μέτρα που λαμβάνει ο Διαχειριστής Υποδομής, για την ασφαλή λειτουργία της κυκλοφορίας στο εν λόγω τμήμα υποδομής, έως την οριστική αποκατάσταση της υποδομής και στους δύο κλάδους όπως επίσης και τη λειτουργία της σηματοδότησης.

Αντιπαράθεση για την απόφαση της ΡΑΣ

Την αντίδραση του ΟΣΕ προκάλεσαν δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση της ΡΑΣ, που ήρθε λίγο μετά την αποστολή εξωδίκων από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης αναφορικά με άλυτα προβλήματα ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Πρόκειται για πράξη η οποία σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του ΟΣΕ και της Hellenic Train, πλήττει την αξιοπιστία του ελληνικού σιδηρόδρομου.

Με νέα ανακοίνωσή του, ο ΟΣΕ αναφέρει πως η απόρριψη της έγκρισης ασφάλειας αποτελεί μία τυπική διαδικασία βάση ευρωπαϊκών κανονισμών και όχι κάποιο μείζον θέμα ασφάλειας, εφόσον τα συγκεκριμένα τμήματα έχουν καταστραφεί μετά τις περυσινές θεομηνίες, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για την ανάδειξη του ζητήματος.

Η απάντηση του ΟΣΕ:

Ο ΟΣΕ, αναφερόμενος στην επιστολή 2252/20-6-2024 της ΡΑΣ, με θέμα την Επικαιροποίηση Έγκρισης Ασφάλειας του Διαχειριστή Υποδομής και τη δημοσιότητα που ορισμένοι προσπάθησαν να επιβάλουν για μια καθόλα τυπική διαδικασία που αφορά την αφαίρεση από το Πιστοποιητικό, συγκεκριμένων ανενεργών τμημάτων της σιδηροδρομικής υποδομής που έχουν καταστραφεί από την θεομηνία DANIEL, επισημαίνει τα ακόλουθα:

  1. Είναι απορίας άξιο το όψιμο ενδιαφέρον κύκλων της αντιπολίτευσης να αναδείξουν ως μείζον θέμα ασφαλείας μία τυπική διαδικασία που αμφότεροι ΟΣΕ και ΡΑΣ είχαν υποχρέωση σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς να υλοποιήσουν.
  2. Αναρωτιέται ο λογικά σκεπτόμενος πολίτης αν ήταν ποτέ δυνατόν ο ΟΣΕ αλλά και η ΡΑΣ να εξακολουθούν να περιλαμβάνουν στο ενεργό σιδηροδρομικό δίκτυο τμήματα κατεστραμμένα από μια θεομηνία, τα οποία ήδη έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα οριστικής αποκατάστασης.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, από την απόφαση της ΡΑΣ ποιά τμήματα του δικτύου κλείνουν; Μήπως εκείνα που ο ΟΣΕ, δεδομένων των συνθηκών της υποδομής και με κύριο γνώμονα την ασφάλεια σύμφωνα και με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, δεν λειτουργεί εδώ και μήνες;

Στον ΟΣΕ ανταπάντησε ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης κάνοντας λόγο για «πανικό» της διοίκησης του ΟΣΕ μετά την απόφαση της ΡΑΣ, συνδέοντας προηγούμενες παραλήψεις σε θέματα ασφαλείας με το «έγκλημα των Τεμπών»:

«Η Διοίκηση του Ο.Σ.Ε., προφανώς κατ’ εντολή της Κυβέρνησης ΝΔ, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μετά το άκρως επιβαρυντικό πόρισμα της Ρ.Α.Σ. εναντίον της. Προφανώς βρίσκεται σε πανικό.

Αντί να κάνει λόγο για «όψιμο ενδιαφέρον» στις καταγγελίες των εργαζομένων και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κι αντί να προσπαθεί να υποβιβάσει σε απλή «τυπική διαδικασία» το συγκριμένο πόρισμα, ας αναλογιστεί το εξής απλό: Αν είχαν ακούσει ανάλογες καταγγελίες προηγούμενων ετών κι αν είχαν ακολουθήσει κατά γράμμα όλες τις «τυπικές διαδικασίες», θα είχε συντελεστεί το έγκλημα των Τεμπών;».

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*