Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024

Κάθε μέρα και άλλο πρόβλημα στο σιδηρόδρομο, νέα πρόστιμα από τη ΡΑΣ σε ΟΣΕ και Hellenic Train

Share

    Όσο και αν θέλει κανείς να είναι αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού σιδηρόδρομου, εμπνεόμενος και από την αισιοδοξία του Υπουργείου Υποδομών που ετοιμάζει την επερχόμενη σιδηροδρομική μεταρρύθμιση (τύπου «άλλαξε ο Μανωλιός…»), τα καθημερινά συμβάντα στο δίκτυο δεν αφήνουν χώρο για κάτι τέτοιο. Μόνο το τελευταίο 6ήμερο, είδαν το φως της δημοσιότητας τουλάχιστον 5 περιστατικά (άλλα σοβαρά και άλλα απλώς ταλαιπωρίας) κυρίως στην σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη όπου πλέον συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας:

    Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, τρένο που πραγματοποιούσε το προαστιακό δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα ακινητοποιήθηκε στην περιοχή της Σίνδου λόγω μηχανικής βλάβης, με τους επιβάτες να καταγγέλλουν πως το τρένο ήταν παλιό και σε κακή κατάσταση.

    Την ίδια μέρα, η αμαξοστοιχία IC51 από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα ακινητοποιήθηκε στην Θήβα λόγω προβλήματος ηλεκτροδότησης. Για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας επιστρατεύθηκε εφεδρική μηχανή diesel που ρυμούλκησε την αμαξοστοιχία ως την Οινόη, όπου οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε συρμό του Προαστιακού προς Αθήνα. Σε ανακοίνωσή της, η Hellenic Train σημείωσε πως οι επιβάτες είχαν ενημέρωση από το προσωπικό της αμαξοστοιχίας ενώ τους δόθηκαν σνακ και νερά. Επιπλέον, οι επιβάτες δικαιούνται αποζημίωσης ύψους 50% της αξίας του εισιτηρίου τους. Τέλος, η εταιρεία ανέφερε πως από την επόμενη μέρα θα χρησιμοποιηθούν συμβατικές επιβατάμαξες για το δρομολόγιο αντί για τα τρένα ETR.

    Ταλαιπωρίας συνέχεια την Κυριακή 24 Νοεμβρίου για τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC55 από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, με το τρένο να ακινητοποιείται 20 λεπτά μετά την αναχώρησή του στις 2 το μεσημέρι. Λίγο πριν τις 10 το βράδυ (!) η Hellenic Train ανακοίνωσε πως το τρένο είχε παρουσιάσει βλάβη στον σταθμό Αιγίνιο με τους επιβάτες να επιστρέφουν με άλλο τρένο στο Πλατύ, από όπου ξεκίνησαν και πάλι προς την Αθήνα. Η εταιρεία ανέφερε επίσης πως υπήρξε μέριμνα για την άμεση αποζημίωση των επιβατών.

    Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, συνέβη το σοβαρότερο μάλλον συμβάν στην Πιερία, όταν συρμός του Προαστιακού προς Λάρισα ακινητοποιήθηκε στο σταθμό του Κορινού με τα αμέσως προηγούμενα φωτοσήματα να είναι πράσινα αντί για κόκκινα σύμφωνα με καταγγελία μηχανοδηγών. Αυτό είχε ως συνέπεια, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, να υπάρξει κίνδυνος για την αμαξοστοιχία Intericty 57 προς Αθήνα που ακολουθούσε, αφού οι μηχανοδηγοί αντιλήφθηκαν από μόνοι τους μέσου του ασυρμάτου πως υπάρχει προπορευόμενος σταθμευμένος συρμός. Ο ΟΣΕ απάντησε πως διεξάγει έρευνα, ούτε επιβεβαιώνοντας ούτε και διαψεύδοντας την σοβαρότητα του περιστατικού. Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την επίσημη πληροφόρηση για το τι ακριβώς συνέβη.

    Τέλος, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας νωρίς το πρωί μετά από ατύχημα με μηχανή η οποία έπεσε πάνω στις μπάρες διάβασης στην Αγιου Μελετίου. Σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων, η τροχαία (τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται ένα χιλιόμετρο μακριά) έφτασε στο σημείο μία ώρα μετά το ατύχημα για να λάβει καταθέσεις και να ρυθμίσει την κυκλοφορία.

    Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε πως προχωρά σε αυτεπάγγελτο έλεγχο για το συμβάν της 9ης Οκτωβρίου όταν αμαξοστοιχία του Προαστιακού οδηγήθηκε σε λάθος γραμμή (προς τη σήραγγα του Μετρό) πριν από το σταθμό Δουκ. Πλακεντίας.

    * * *

    Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του ΟΣΕ στο τμήμα Ορεστιάδα – Ορμένιο στον Έβρο προκειμένου αυτό στη συνέχεια να δοθεί στην κυκλοφορία για επιβατικά δρομολόγια, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης. Όσον αφορά το ενδεχόμενο πύκνωσης των δρομολογίων στον Έβρο, προκειμένου να αυξηθεί η επιβατική κίνηση, ο κ. Τερεζάκης ανέφερε πως αναζητείται σε συνεργασία με την Hellenic Train τρόπος να γίνει αυτό, αλλά είναι δύσκολο καθώς κινούνται και πολλά στρατιωτικά τρένα. Τέλος, για τη σύνδεση Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης ανέφερε πως αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στο 2025, μετά την ολοκλήρωση έργων μεταξύ Δράμας – Ξάνθης.

    * * *

    Απόφαση για επιβολή προστίμου από 20.000 ευρώ πρόστιμο σε ΟΣΕ και Hellenic Train εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, με αφορμή την μη υπογραφή συμβάσεων μεταξύ των δύο φορέων για πρόσβαση στο δίκτυο κατά τα έτη 2020 και 2021. Το πρόστιμο επιβλήθηκε λόγω παράβασης προηγούμενης απόφαση με την οποία τα δύο μέρη καλούνταν να μπουν σε διαπραγματεύσεις για επίλυση των οικονομικών διαφορών τους και υπογραφή των συμβάσεων.

    Η ΡΑΣ επιπλέον επέβαλε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ στον ΟΣΕ λόγω μη δημοσίευσης δήλωσης δικτύου για το 2024 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

    * * *

    Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η σκοπιμότητα απόφασης της συνεδρίασης του συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) μετά από επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης μέσω της οποίας οι συνδικαλιστές αντιδρούν στην πραγματοποίηση δρομολογίων σε τμήμα του δικτύου της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη όπου η Ρυθμιστική Αρχή Μεταφορών έχει αποσύρει την πιστοποίηση ασφαλείας για τυπικούς λόγους ήδη από τον περασμένο Ιούνιο. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αν και αναφέρει πως «δεν είναι αρχή ασφαλείας και έχει αρμοδιότητα να διερευνά ατυχήματα αλλά και να εκδίδει συστάσεις ασφαλείας για όσα ανακαλύπτει κατά τη διερεύνηση ατυχημάτων και συμβάντων» προσθέτει στην απόφασή του πως «είναι αυτονόητο και προφανές ότι η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών θα πρέπει να γίνεται μόνο στα τμήματα  για τα οποία έχει δοθεί από την αρμόδια αρχή (ΡΑΣ) η σχετική έγκριση ασφαλείας». Αυτά χωρίς προφανώς να ακούσει κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη ή να έχει δικαιοδοσία να πράξει το οτιδήποτε επ’ αυτού.

    Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο όταν είχε ανακύψει το συγκεκριμένο ζήτημα, ο ΟΣΕ είχε απαντήσει πως η απόρριψη της έγκρισης ασφάλειας αποτελεί μία τυπική διαδικασία βάση ευρωπαϊκών κανονισμών και όχι κάποιο μείζον θέμα ασφάλειας, εφόσον τα συγκεκριμένα τμήματα έχουν καταστραφεί μετά τις περυσινές θεομηνίες.

    * * *

    Λίγο πριν πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομοθετική μεταρρύθμιση, η ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε σε μπαράζ αναθέσεων μελετών για τη μελλοντική αξιοποίηση σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων, σε λειτουργία ή μη. Πρόκειται βεβαίως για επενδύσεις οι οποίες εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε διαβάσει -και γράψει- και άλλες φορές για αυτές, με τις διαδικασίες όμως να εξελίσσονται πολύ αργά. Μεταξύ των εγκαταστάσεων αυτών, ο σιδηροδρομικός σταθμός του Πειραιά, ο παλιός Σταθμός Πελοποννήσου στο κέντρο και το αμαξοστάσιο της Λεύκας κ.ά.

    * * *

    Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση βαζει τέλος στα σενάρια για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στην Κρήτη, με τον υφυπουργό Υποδομών κ. Ταχιά να αναφέρει από το βήμα της Βουλής πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τρένο στην Κρήτη στα ευρωπαϊκά δίκτυα, δεδομένου ότι ο κανονισμός 1679/2024 για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, το οποίο αναπτύσσεται βαθμιαία σε τρία στάδια έως το 2050, δεν προβλέπει σιδηροδρομικές υποδομές στο νησί. «Ποιο είναι το timing; Ότι κάνουμε το αεροδρόμιο. Το ότι κάνουμε το αεροδρόμιο τι σημαίνει; Σημαίνει ότι ξαφνικά φύτρωσαν λεφτόδεντρα εκεί που κάναμε τις απαλλοτριώσεις για το αεροδρόμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. Οι αιτιάσεις πάντως του κ. Ταχιάου δεν αναιρούν το γεγονός πως η σημερινή κυβέρνηση ουδέποτε δέχθηκε ακόμα και να μελετήσει το ενδεχόμενο δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής στην μεγαλόνησο. Πώς λοιπόν να προβλευθεί ένα εργο το οποίο δεν έχουμε προωθήσει;

    * * *

    Μεγάλη Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο για την εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων // Ιαπωνική κοινοπραξία αναλαμβάνει τη λειτουργία της γραμμής Elizabeth // Ουκρανία – Ουγγαρία: Από τις 15 Δεκεμβρίου ξεκινούν δρομολόγια μεταξύ Κιέβου – Βουδαπέστης // Αυστραλία: Ζητούνται επενδύσεις ύψους 155 δις δολαρίων προκειμένου να ενοποιηθούν οι κανονισμοί λειτουργίας στα 29 διαφορετικά σιδηροδρομικά δίκτυα της χώρας

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα