Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιουλίου 2019

Από το Νοέμβριο του 2017, όλα άλλαξαν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας: τα παλιά χάρτινα εισιτήρια και κάρτες καταργήθηκαν και ξεκίνησε η λειτουργία του του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Σε αυτή τη σελίδα θα κάνουμε μία «εισαγωγή» στο σύστημα αναφέροντας, όσο γίνεται πιο συνοπτικά, τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε επιβάτης στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

Τρεις είναι οι νέοι τύποι του «ηλεκτρονικού εισιτηρίου»:


Πριν δούμε τι ακριβώς είναι το καθένα και πως μπορείτε να το αποκτήσετε, ας απαντήσουμε στο σημαντικότερο ερώτημα…

Ποιο τύπο ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρέπει να αγοράσω;

Η αξία των προϊόντων κομίστρου (εισιτηρίων) είναι η ίδια, όποιο τύπο ηλεκτρονικού εισιτηρίου και να αποκτήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές που έχουν να κάνουν με το ποιο προϊόν κομίστρου μπορείς να αγοράσεις (π.χ. κάρτες 30 ημερών και πάνω μόνο με προσωποποιημένη Ath.ena Card) ή το τον τρόπο λειτουργίας (π.χ. για να επαναφορτιστεί ένα Ath.ena Ticket πρέπει να είναι άδειο).

Άρα το ποιον τύπο ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα αποκτήσεις, εξαρτάται από τις ανάγκες σου.

Αν…

✓  Χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθημερινά ή πολύ συχνά
 Είσαι δικαιούχος μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακίνησης (πληρώνεις μισό εισιτήριο ή μετακινείσαι δωρεάν)
 Δεν χρησιμοποιείς τις συγκοινωνίες πολύ συχνά αλλά θέλεις να έχεις τη δυνατότητα να αντικαταστήσεις το εισιτήριό σου σε περίπτωση που χαθεί

Τότε, χρειάζεσαι την προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card


Αν…

  Χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λιγότερο συχνά (π.χ. μία-δύο φορές τη βδομάδα ή το μήνα)
  Δεν θέλεις να δώσεις τα στοιχεία σου για να αποκτήσεις προσωποποιημένη Ath.ena Card

Τότε μπορείς να αποκτήσεις την ανώνυμη Ath.ena Card


Aν…

  Χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σπάνια και ευκαιριακά
  Είσαι επισκέπτης στην Αθήνα και θα κάνεις λίγες μόνο διαδρομές

Τότε το πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket είναι η πιο γρήγορη και συμφέρουσα επιλογή


Και τώρα ας δούμε έναν έναν τους τρεις νέους τύπους εισιτηρίων:

Η προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card με λίγα λόγια:

 • Πλαστική κάρτα σε μέγεθος πιστωτικής. Έχει πάνω της τα στοιχεία και τη φωτογραφία του κατόχου.
 • Μπορεί να εκδοθεί κενή χρηματικού ποσού (δωρεάν) ή «φορτισμένη» με οποιοδήποτε προϊόν κομίστρου ή χρηματικό ποσό .
 • Μπορεί να επαναφορτιστεί με όποιο προϊόν κομίστρου θέλει ο κάτοχός της, ακόμα και με ένα απλό εισιτήριο 90 λεπτών για όλα τα μέσα μέχρι και ένα εισιτήριο για 360 ημέρες. Αγορά και επαναφόρτιση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του μήνα και όχι μόνο τις πρώτες και τελευταίες μέρες.
 • Επαναφόρτιση σε εκδοτήριο, αυτόματο μηχάνημα ή online.
 • Η ισχύς του προϊόντος με το οποίο έχει φορτιστεί η κάρτα ξεκινά με την πρώτη επικύρωση (π.χ. το εισιτήριο 30 ημερών ισχύει από την πρώτη επικύρωση και όχι την 1η του μήνα).
 • Αν δικαιούστε δωρεάν μετακίνηση ή μειωμένο εισιτήριο η κάρτα αυτή είναι η μόνη επιλογή.
 • Αν χαθεί, μπορεί να αντικατασταθεί (Απαραίτητο να θυμάστε το 8ψήφιο PIN. Κόστος επανέκδοσης 2 ευρώ).

Δικαιολογητικά για έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card: Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, έγγραφο που να αναγράφει τον αριθμό ΑΜΚΑ (αν είστε Έλληνας πολίτης), και τέλος, αν είστε δικαιούχος μειωμένου κομίστρου, το αντίστοιχο δικαιολογητικό. Αν είσαι δικαιούχος δωρεάν μετακίνησης, δες πως θα την ενεργοποιήσεις.

Πώς γίνεται η έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card: 

 • Σε εκδοτήριο (αυτή τη στιγμή ο πιο γρήγορος τρόπος): Συμπληρώνεις (προαιρετικό βήμα) την online αίτηση και εκτυπώνεις το έγγραφο με τον κωδικό QR. Στη συνέχεια, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά απευθύνεσαι σε ένα από τα σημεία έκδοσης.
 • Online: Συμπληρώνεις την αίτηση, ανεβάζεις φωτογραφία και περιμένεις να σου σταλεί η κάρτα ταχυδρομικά.

Δες εδώ περισσότερες αναλυτικές οδηγίες και πληροφορίες για την Ath.ena Card


Η ανώνυμη Ath.ena Card με λίγα λόγια:

 • Ακριβώς η ίδια εμφανισιακά με την προσωποποιημένη αλλά χωρίς κανένα στοιχείο του κατόχου πάνω της.
 • Μπορείς να την φορτίσεις με προϊόντα κομίστρου διάρκειας από ένα εισιτήριο των 90 λεπτών έως και εισιτήριο 5 ημερών. Η κάρτα μπορεί να εκδοθεί και αφόρτιστη, δωρεάν. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μειωμένα εισιτήρια.
 • Εκδίδεται από όλα τα εκδοτήρια. Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Επαναφόρτιση σε εκδοτήριο ή αυτόματο μηχάνημα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανώνυμη κάρτα Ath.ena Card


Το πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket με λίγα λόγια:

 • Χάρτινο ανώνυμο εισιτήριο το οποίο μπορεί να επαναφορτιστεί για χρήση και στο μέλλον.
 • Μπορείς να το φορτίσεις με προϊόντα κομίστρου από πακέτο 5 εισιτηρίων των 90 λεπτών έως και εισιτήριο 5 ημερών.
 • Η έκδοση γίνεται ανώνυμα σε όλα τα εκδοτήρια και τα αυτόματα μηχανήματα. Πωλούνται επίσης από περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κλπ.
 • Επαναφόρτιση στα εκδοτήρια και τα αυτόματα μηχανήματα. Για να γίνει επαναφόρτιση, το εισιτήριο πρέπει να είναι άδειο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket


Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου και δωρεάν μετακίνησης;

Οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη Ath.ena Card την οποία θα μπορούν να φορτίζουν σε αυτόματα μηχανήματα, σε εκδοτήρια ή online. Εναλλακτικά, μπορούν να προμηθευτούν μειωμένα εισιτήρια ΜΟΝΟ από τα εκδοτήρια του Προαστιακού, χωρίς κάποιο δικαιολογητικό. Τα εισιτήρια αυτά έχουν την ένδειξη ‘TRAIN TICKET’ και πέρα από τον Προαστιακό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μετακινήσεις με όλα τα μέσα.

Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ) θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη Ath.ena Card (αν δεν έχουν ήδη), στη συνέχεια να πιστοποιήσουν το δικαίωμα δωρεάν μετακινήσεων μέσω online εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ και να φορτίσουν τις δωρεάν μετακινήσεις για 30 μέρες (απαιτείται επαναφόρτιση ανά 30 μέρες). Περισσότερες πληροφορίες: Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

Παιδιά από 4 ετών και κάτω μετακινούνται δωρεάν χωρίς να απαιτείται εισιτήριο ή κάρτα.


Πώς χρησιμοποιώ το Ath.ena Ticket και την Ath.ena Card;

Ξεχάστε τα παλιά ακυρωτικά μηχανήματα. Η Ath.ena Card και το Ath.ena Ticket δεν μπαίνουν σε κάποια σχισμή και δεν σφραγίζονται.

Η «επικύρωση» γίνεται πλησιάζοντας την κάρτα ή το εισιτήριο κοντά στο «σημείο επαφής» των νέων «ακυρωτικών μηχανημάτων».

Σημειώνεται ότι μετά την επικύρωση ενός προϊόντος κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση όσες φορές και να περάσεις την κάρτα από το μηχάνημα αυτά τα 90 λεπτά.

Σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ: Τα επικυρωτικά μηχανήματα έχουν μπλε χρώμα. Πλησιάζεις την κάρτα ή το εισιτήριο στην περιοχή κάτω από την οθόνη και βλέπεις στην οθόνη αν η επικύρωση έχει γίνει επιτυχώς. Όποιο τύπο κομίστρου και αν έχεις (ακόμα και εισιτήριο 30 ημερών ή αν δικαιούσαι δωρεάν μετακίνηση), απαιτείται επικύρωση κάθε φορά που μπαίνεις σε όχημα (όχι όταν βγαίνεις.)

Σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό: Η επικύρωση του εισιτηρίου γίνεται στις μπάρες που έχουν τοποθετηθεί εκεί όπου βρίσκοταν τα παλιά επικυρωτικά μηχανήματα. Οι ενεργές μπάρες είναι αυτές που σημαδεύονται με ένα πράσινο φωτεινό βέλος. Χρησιμοποιείς την οθόνη που βρίσκεται στα δεξιά σου όπως μπαίνεις στην μπάρα. Πλησιάζεις το εισιτήριο ή κάρτα και βλέπεις αν η επικύρωση έχει γίνει επιτυχώς. Επικύρωση απαιτείται κάθε φορά που περνάς από μπάρα, μπαίνοντας και βγαίνοντας από το σταθμό.

Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες, δείτε:

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 8 Οκτωβρίου 2017 με τίτλο Οδηγός επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας και ενημερώνεται έκτοτε.