Νέα μέτρα κατά της λαθρεπιβίβασης – Στο τραπέζι η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων

Από τα τέλη Ιουνίου πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, όπως αποφασίστηκε σήμερα μετά από σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών κ. Σταθόπουλου με τους επικεφαλής των συγκοινωνιακών φορέων.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ότι οι επιβάτες όλων των γραμμών Λεωφορείων και Τρόλεϊ της Αθήνας θα εισέρχονται στα οχήματα από την μπροστινή πόρτα ώστε να αποτρέπεται η μετακίνηση ατόμων χωρίς έγκυρο τίτλο μεταφοράς.

Το μέτρο αφορά το σύνολο του δικτύου και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου από τις λεωφορειακές γραμμές που διασχίζουν άξονες των οδών Κηφισίας, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου και Βασιλίσσης Σοφίας. Στη συνέχεια θα επεκταθεί παντού.

Οι επιβάτες θα μπορούν επίσης να προμηθεύονται ενιαία εισιτήρια από τους οδηγούς των λεωφορείων προσαυξημένα κατά 0,10€ (τιμή πώλησης 1,50€), κάτι το οποίο ισχύει τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την πλευρά των εργαζομένων οι οποίοι όμως κατά το παρελθόν είχαν ταχθεί κατά της πώλησης εισιτηρίων μέσα στα οχήματα (αν και εισιτήρια πωλούνται ήδη από τους οδηγούς στις γραμμές του Αεροδρομίου και της Σαρωνίδας).

Για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της επαναχρησιμοποίησης ακυρωμένων εισιτηρίων σύντομα θα αρχίσει επίσης πρόγραμμα ανταλλαξιμότητας χρησιμοποιημένων εισιτηρίων, όπου στους πολίτες θα επιστρέφεται η εναπομείνουσα αξία χρησιμοποιημένων εισιτηρίων, προσκομίζοντάς τα σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Επόμενο μέτρο θα είναι η επέκταση των λεωφορειολορίδων και η ενίσχυση της αστυνόμευσής τους σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τις υπεραστικές συγκοινωνίες προβλέπεται η μεταφορά της αρμοδιότητας έγκρισής τους απο τους δήμους στον ΟΑΣΑ.

Ενίσχυση των ελέγχων εισιτηρίων

Για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης, ενισχύεται και ο μηχανισμός ελέγχου των εισιτηρίων με αύξηση του αριθμού των ελεγκτών αλλά και ενίσχυση του προσωπικού των εκδοτηρίων. Στις Σταθερές Συγκοινωνίες 102 εργαζόμενοι έχουν ήδη μεταφερθεί από τις διοικητικές υπηρεσίες στον τομέα ελέγχου εισιτηρίων και στα εκδοτήρια. Συνολικά 90 εργαζόμενοι πραγματοποιούν ελέγχους σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, ενώ στις Οδικές Συγκοινωνίες (Λεωφορεία και Τρόλεϊ) ο αριθμός των ελεγκτών θα φτάσει τους 230 ως το τέλος της εβδομάδας, εκ των οποίων οι 190 θα είναι εθελοντές.

Εντός των επόμενων 20 ημερών, από τις 25 Ιουνίου, οι έλεγχοι κομίστρου επεκτείνονται σε όλο το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς καλύπτοντας όπως και σήμερα το σύνολο των ωρών λειτουργίας του συστήματος

Αναφορικά με τα πρόστιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΟΣΥ, Γιάννης Οικονόμου, καταγράφεται  σημαντική αύξηση. Αναλυτικά, τον Ιανουάριο τα πρόστιμα ήταν 5.080 (αξίας 272.000 ευρώ), τον Φεβρουάριο 4.022 (αξίας 206.000 ευρώ), τον Μάρτιο 9.870 (αξίας 506.00 ευρώ) και έως τις 17 Απριλίου 6.435 (αξίας 322.000 ευρώ). Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των προστίμων που πληρώνονται. Μάλιστα, πρόσφατα οι υπηρεσίες του ΟΑΣΑ απέστειλαν ενημερωτικά σημειώματα σε όσους είχαν πρόστιμα τα οποία είχαν βεβαιωθεί και είχαν πάει στην εφορία. Με την κίνηση αυτή σημαντικός αριθμός οφειλετών ανταποκρίθηκε πληρώνοντάς τα.

Για τα ποσοστά της λαθρεπιβίβασης, ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι στη χώρα μας κυμαίνονται από 15% έως 20%. Στόχος είναι το ποσοστό να φτάσει στο 5% για τα μέσα σταθερής τροχιάς και στο 10% για τις οδικές συγκοινωνίες.

Στο τραπέζι η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων

Το ενδεχόμενο της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων από το φθινόπωρο δεν έχει αποφευχθεί αλλά όπως φαίνεται θα είναι μικρότερη της τάξης του 25% που προβλέπει το μνημόνιο και θα είναι γύρω στο 10%. Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, ο στόχος που έχει τεθεί για να μην αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου, είναι να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΣΑ σε ποσοστό 10%, που αντιστοιχεί σε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Απρίλιο και το Μάιο καταγράφεται αύξηση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο σε επίπεδο εξαμήνου είναι μειωμένα λόγω των πολυήμερων απεργιών στις αρχές του χρόνου.

Πάντως η εξυγίανση των συγκοινωνιακών φορέων αναμένεται να επιτευχθεί έως τα τέλη του 2014 / αρχές του 2015 όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που σε συνδυασμό με τις μπάρες σε μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ αναμένεται να μειώσουν στο ελάχιστο τα ποσοστά της λαθρεπιβίβασης. Καθώς αυτό θα αργήσει, σύντομα θα τοποθετηθούν αφίσες και αυτοκόλλητα κατά της εισιτηριοδιαφυγής σε όλους τους σταθμούς του μετρό.

Δείτε επίσης: Όλα τα Νέα Μέτρα για την Πάταξη της Λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μεταφοράς (Σεπτέμβριος 2012)

Πηγές: Υπουργείο Υποδομώνexpress.gr, skai.gr

 

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

5 Comments

 1. Οι προτάσεις για τα λεωφορεία είναι ανεφάρμοστες σε ώρες αιχμής ή τουλάχιστον θα προκαλέσουν πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Δεν είναι δυνατόν ο οδηγός να εμπλέκεται στην πώληση εισιτηρίων, συνεπακόλουθα να συνωστίζονται όλοι οι επιβιβαζόμενοι στην μπροστινή πόρτα και να καθυστερεί η αναχώρηση του οχήματος. Το πρόβλημα επιλύεται με την απλή τοποθέτηση αυτόματου πωλητή εισιτηρίων όπως στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Απλά πράγματα.

  • Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις χωρίς προβλήματα. Σκοπός δεν είναι να αγοράζουν όλοι οι επιβάτες το εισιτήριό τους μέσα στο λεωφορείο (γι’ αυτό και η αυξημένη τιμή), αλλά να αποτελεί μόνο λύση ανάγκης. Η τοποθέτηση αυτόματων πωλητών εισιτηρίων μέσα σε όλα τα λεωφορεία θα ήταν παράλογη αν λάβουμε υπόψη το συνολικό κόστος και το γεγονός ότι σε 2-3 χρόνια τα χάρτινα εισιτήρια θα έχουν καταργηθεί.

   • Λύση ανάγκης θα ήταν αν πωλούνταν παντού εισιτήρια.
    Σε πόσες περιοχές υπάρχουν καταστήματα ψιλικών εφοδιασμένα πάντα με εισιτήρια; Σε ελάχιστες, απαντάω εγώ.
    Σε πόσους σταθμούς του Μετρό τα εκδοτήρια λειτουργούν όλες τις ώρες λειτουργίας του μέσου; Σε ελάχιστους πλέον, ενώ σε ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΣΕΠΟΛΙΑ, ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ, ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ, ΕΛΑΙΩΝΑ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ, ΚΑΤΕΧΑΚΗ, ΧΟΛΑΡΓΟ και ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είναι κλειστά και σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΦΙΞ, Ν. ΚΟΣΜΟ, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΜΕΓ. ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΠΑΝΟΡΜΟΥ, ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑ και ΧΑΛΑΝΔΡΙ λειτουργούν μόνο τις καθημερινές.
    Όσο και αν κάποιοι το αρνούνται, αυτό που πάει να γίνει με τα λεωφορεία είναι κανονική αύξηση της τιμής του εισιτηρίου.

 2. Για να λες ότι θα πουλάς αυξημένο εισιτήριο εντός του λεωφορείου, πρέπει πρώτα να έχεις φροντίσει να προμηθεύεις και τα καταστήματα που διαθέτουν εισιτήρια με ικανές ποσότητες.
  Διαφορετικά αυτό είναι κανονική αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, τη στιγμή δε που πολλά εκδοτήρια του Μετρό δεν είναι καν σε λειτουργία και άλλα λειτουργούν για λίγες ώρες μόνο, ενώ και τα αυτόματα μηχανήματα δεν εκδίδουν εισιτήρια μιας διαδρομής.

 3. Πραγματικά αναρωτιέμαι για τη νοημοσύνη αυτών που ασχολούνται με το θέμα… πρέπει να είμαστε η μοναδική πολιτισμένη χώρα που δεν υπάρχουν μπάρες κατά την είσοδο/έξοδο από τις αποβάθρες του μετρό, που δεν υπάρχει έλεγχος κατά την είσοδο στις αποβάθρες του μετρό (βλέπε Βουδαπέστη), που η επιβίβαση στα λεωφορεία γίνεται από οποιαδήποτε πόρτα έτσι ώστε να μη γίνεται έλεγχος εισιτηρίων, που οι οδηγοί λεωφορείων αρνούνται να διαθέτουν εισιτήρια! Μετά κάποιοι αναρωτιούνται για τη λαθρεπιβίβαση…

  Και φυσικά η λύση? Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*