Στις 27 Ιουλίου η παράδοση της επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό

AM_Elliniko_progress_Mar12-July13_LG

Το Σάββατο 27 Ιουλίου αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η παράδοση στο επιβατικό κοινό των σταθμών ΗλιούποληΆλιμοςΑργυρούπολη και Ελληνικό του Μετρό. Τα εγκαίνια των σταθμών για τις τηλεοπτικές κάμερες θα πραγματοποιηθούν μία μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Οι τέσσερις νέοι σταθμοί της γραμμής 2 είναι έτοιμοι και τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται οι τελευταίες απαραίτητες εργασίες και δοκιμές, γι αυτό και ο σταθμός Άγιος Δημήτριος χρειάστηκε να παραμείνει κλειστός για αρκετά Σαββατοκύριακα.

Η κατασκευή της επέκτασης μήκους 5,5 χλμ, έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές του 2011 αλλά η παράδοσή της καθυστέρησε λόγω του σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη η SIEMENS, η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η προμήθεια του συστήματος σηματοδότησης των γραμμών 2 και 3 του Μετρό.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, προβλεπόταν η δημιουργία υπέργειου μετρό με υπερυψωμένη γέφυρα, περίπου 5,5 χλμ κατά μήκος της κεντρικής νησίδας της Λεωφ.Βουλιαγμένης, η οποία όμως θα δημιουργούσε σημαντική ηχητική και οπτική όχληση. Ο σχετικός διαγωνισμός ακυρώθηκε, και η Αττικό Μετρό προκήρυξε νέο όπου το σύνολο της γραμμής θα ήταν υπόγειο.

Η σύμβαση υπεγράφη στις 8 Μαρτίου 2006, και περιλάμβανε την κατασκευή των τεσσάρων σταθμών καθώς και υπόγειου χώρου εναπόθεσης 8 συρμών για τις ανάγκες της επέκτασης.

AM_Elliniko_progress_dec11_LG

 

Και οι τέσσερις σταθμοί βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης και διαθέτουν εισόδους / εξόδους και στις δύο πλευρές του δρόμου (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό). Οι αποβάθρες των σταθμών έχουν μήκος 110 μ. και αποτελούνται από 3 επίπεδα.

Με την προσθήκη της επέκτασης στο δίκτυο του Μετρό εκτιμάται ότι η ημερήσια επιβατική κίνηση του Μετρό θα αυξηθεί κατά 80.000 επιβάτες. Η απόσταση από το Ελληνικό μέχρι το Σύνταγμα θα διανύεται με το Μετρό σε 14 λεπτά.

Μέχρι το τέλος του μήνα επίσης, ή το αργότερο με την έναρξη των χειμερινών δρομολογίων το Σεπτέμβριο, αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια οι 17 νέοι συρμοί του μετρό.

  • Το Σεπτέμβριο αναμένεται η παράδοση του 7ου και τελευταίου σταθμού Μετρό για φέτος, του σταθμού Αγία Μαρίνα στο δήμο Αγίας Βαρβάρας. 

Πηγή, φωτογραφίες: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

11 Comments

  1. Γνωριζουμε αν εχουν σκοπο να ανανεωσουν το χαρτη των ΜΜΜ στο google map, για τα λεωφορεια και τους καινουριους σταθμους του Μετρό;

  2. Δηλαδή, εμείς που πληρώνουμε την μηνιαία κάρτα των Λεωφορείων και παίρναμε από τήν Βούλα το Ε22 για να πάμε πιό γρήγορα στήν Ακαδημία, τώρα θα πρέπει να πληρώνουμε κι από πάνω το εισιτήριο τού Μετρό ή να βγάζουμε την πανάκριβη κάρτα που συμπεριλαμβάνει ΚΑΙ το Μετρό…! Ή να περιοριστούμε σο Α2…! Δηλαδή, είμαστε χαμμένοι κι όχι κερδισμένοι…! Δηλαδή, ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΪΒΑΝΙΑ που καταπίνουμε αδιαμαρτύρητα ό,τι μάς σερβίρει ένα άθλιο και ξεχαρβαλωμένο σύστημα!!!…

    • Η τιμή των εισιτηρίων (παρεμπιπτόντως το εισιτήριο της Ε22 θα μειωθεί σε 1,20 – ή ενιαίο 1,40 επομένως με το ίδιο εισιτήριο που θα κοστίζει 20 λεπτά λιγότερο θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε ΚΑΙ το μετρό) είναι διαφορετικό θέμα από τα δρομολόγια. Πολύ καλώς αλλάζει το δρομολόγιο. Οι λεωφορειακές γραμμές θα πρέπει να είναι τροφοδοτικές του δικτύου του μετρό και ακόμα περισσότερες γραμμές που έχουν αφετηρία το κέντρο της Αθήνας πρέπει να φύγουν από το κέντρο. Δεν είναι δυνατό ο κάθε κάτοικος προαστίου της Αθήνας ή οικισμού της Αττικής να απαιτεί να υπάρχει ένα λεωφορείο που θα τον κατεβάζει απευθείας στο κέντρο της πόλης. Αυτό είναι κακή συγκοινωνιακή πολιτική.

  3. Ξέρετε αν θα έχει πάρκινγκ ο σταθμός του Ελληνικού; Μπορείτε να γράψετε και για τις αλλαγές στις λεωφορειακές γραμμές (αν υπάρχουν) από νότια προάστεια (Βούλα, Γλυφάδα, κλπ) δηλ. τις γραμμές Α2, 171? Ευχαριστώ

  4. Μπήκα στη wikipedia, στον σταθμό του Ελληνικού, και αν κατάλαβα καλά, γράφει πως τα Χ97, 171 και Ε22, θα έχουν τις αφετηρίες τους στο Ελληνικό αφού ανοίξει ο σταθμός..
    Ισχύει όντως κάτι τέτοιο;!

  5. Θα τροποποιηθούν λεωφορειακές γραμμές στον Άλιμο ή θα δημιουργηθούν νέες,μετά την παράδοση του σταθμού;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*