Κυκλοφόρησε η mobile εφαρμογή της τηλεματικής από τον ΟΑΣΑ

oasatelematics

Και από τα κινητά τους τηλέφωνα θα μπορούν πλέον οι Αθηναίοι να βλέπουν πότε θα φτάσει στη στάση το επόμενο λεωφορείο. Μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις, ο ΟΑΣΑ έβγαλε στον αέρα την εφαρμογή της τηλεματικής για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ της Αθήνας.

Για να κατεβάσετε την εφαρμογή OASA Telematics μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω link:

Εν τω μεταξύ η εφαρμογή της τηλεματικής στο διαδίκτυο μεταφέρθηκε στην ιστοσελίδα telematics.oasa.gr.

Όπως αναμενόταν, η εφαρμογή φαίνεται ίδια ακριβώς με αυτή του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν κατασκευαστεί από την ίδια εταιρεία.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι τα εξής:

 • Εντοπισμός της πλησιέστερης στάσης μέσω αυτόματου εντοπισμού θέσης.
 • Για κάθε λεωφορειακή γραμμή: ώρες εκκίνησης δρομολογίων από αφετηρία και τέρμα, λίστα στάσεων, εμφάνιση της θέσης των λεωφορείων της γραμμής σε πραγματικό χρόνο
 • Για κάθε στάση: χρόνος άφιξης του επόμενου λεωφορείου για κάθε γραμμή που διέρχεται από τη στάση, εμφάνιση της τοποθεσίας της στάσης στο Google Street View
 • Προσθήκη διαδρομών και στάσεων στα αγαπημένα για εύκολη εύρεση
 • Αναζήτηση της βέλτιστης διαδρομής, λαμβάνοντας υπόψη και τον χρόνο αναμονής σε στάσεις και πιθανώς περπάτημα μεταξύ στάσεων
 • Ανακοινώσεις και νέα του ΟΑΣΑ (προς το παρόν χωρίς περιεχόμενο)

Τα δεδομένα για τη βέλτιστη διαδρομή παρέχονται μέσω του Google Transit που αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον καλύτερο πάροχο σχετικού περιεχομένου.

Όπως πάντως έχουμε γράψει αρκετές φορές η επιτυχία της τηλεματικής θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο ο ΟΑΣΑ και ο ανάδοχος του έργου θα συνεχίζουν να δουλεύουν πάνω στο σύστημα βελτιώνοντας το και λύνοντας τα όποια προβλήματα. Μέχρι και σήμερα, η τηλεματική δεν περιλαμβάνει το σύνολο των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ, ενώ πολλά λεωφορεία κυκλοφορούν χωρίς να έχουν ενεργοποιημένο τον εξοπλισμό της τηλεματικής, με αποτέλεσμα τα δρομολόγιά τους να μην εμφανίζονται στο σύστημα.

*Ενδεικτικά, από την εφαρμογή λείπουν οι γραμμές 032, 162, 164, 301B, 420, 702, 801, 814, 815, 816, 817, 836, 865, 866, E15, E90,

h/t: @theiosthanassis

9 Comments

 1. Πολύ κακοσχεδιασμένη η εφαρμογή, ενδεικτικά (μπλε οθόνη)
  :
  -Δεν προσαρμόζεται στο μέγεθος του κινητού (κενό κάτω δεξία)
  -Το αστέρι πάνω δεξιά (προσθήκη σε αγαπημένα) δεν λειτουργεί
  -Λάθος στήσιμο/στοίχιση στο πάνω μέρος “Δρομολόγιο” και “ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΟΣΥ-ΟΛΕΣ” το οποίο είναι άγνωστο τι σημαίνει.
  – Πατώντας το “ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΟΣΥ-ΟΛΕΣ” ανοίγει δεύτερη οθόνη (εικόνα) με μία επιλογή και χωρίς κουμπί “Back” για επιστροφή στο προηγούμενο μενού (προφανώς είναι σχεδιασμένη για android – δεν φρόντισαν για iOS που δεν έχει back στο κινητό).
  -Η συγκεκριμένη γραμμή Χ14 αν την ζητήσεις με λατινικούς χαρακτήρες δεν την βρίσκει.
  – Τα δρομολόγια από κάτω δεν έχουν νόημα, το βράδυ τουλάχιστον έχει δρομολόγια στις 00:30-1:15-2:00-2:45-3:30-4:15.
  – Η γραμμή δεν είναι Express όπως λέει ο τίτλος

  Αυτές είναι μερικές μόνο παρατηρήσεις. Λάθη σχεδιαστικά (ως interface, στο στήσιμο και στο κείμενο). Με βάση το συγκεκριμένο παράδειγμα νομίζω ότι η εφαρμογή μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς ως “trash” για μεγάλο οργανισμό, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Να προστεθεί ότι θα έπρεπε φυσικά να είναι κοινή η εφαρμογή με της αγοράς εισιτηρίων. Πλήρη απογοήτευση, τα standards του δημοσίου καλά κρατούν και ο φορολογούμενος φυσικά τα πληρώνει όλα αυτά.

 2. Κανονικά πάντως δεν θα έπρεπε η εφαρμογή να είναι για όλα τα μέσα (μετρό, τραμ, λεωφορεία κλπ) που διαχειρίζεται ο οασα;

 3. Το θέμα είναι να ενσωματωθεί και η -ήδη υπάρχουσα- τηλεματική ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ και φυσικά να κυρώνονται όσοι οδηγοί με υπαιτιότητά τους έχουν κλειστό το σύστημα θέσης.

   • Και σε εμένα κανονικά εμφανίζονται οι εν λόγω γραμμές,μήπως άμα το ξαναεγκαταστησετε θα εμφανιστούν. Τεσπά. σαν πρώτη επαφή με την εφαρμογή μία χαρά φαίνεται και φιλική στην χρήση.Αν και θα ήθελα σε μελλοντική έκδοση να αποθηκευονται και γραμμές, όχι μόνο στάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*