Η αποζημίωση για τις απεργίες στις συγκοινωνίες κατάντησε κοροϊδία

Από το 2013 ο ΟΑΣΑ προσφέρει αποζημίωση στους κατόχους καρτών απεριορίστων διαδρομών για τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τον προηγούμενο μήνα. Μέχρι τότε ο οργανισμός επέμενε πως δεν έχει ευθύνη για τις απεργίες καθώς αυτές οργανώνονται από τα συνδικάτα των εργαζομένων. Τελικά το ζήτημα λύθηκε με πολιτική παρέμβαση.

Αν και από τότε είχαμε πει πως πρόκειται για μία δίκαιη κίνηση, είχαμε αναδείξει τόσο τα θετικά όσο και αρνητικά σημεία της. Το γεγονός πως μετά από 3 χρόνια δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο (υπήρχε και περίπτωση που ο ΟΑΣΑ ξέχασε κυριολεκτικά να δώσει την αποζημίωση του προηγούμενου μήνα), μας κάνει να πιστεύουμε πως έχει εξελιχθεί σε μία κοροϊδία για τους επιβάτες.

Ας δούμε όμως τα προβλήματα αναλυτικά:

  • Η αποζημίωση έχει καταλήξει προαιρετική. Από αυτό το μήνα, η έκπτωση στις μηνιαίες κάρτες παρέχεται μόνο για αγορές που γίνονται από την 1η Ιουνίου. Όσοι είχαν αγοράσει κάρτα νωρίτερα πλήρωσαν την πλήρη τιμή και είναι «δικό τους πρόβλημα» αν θα αναζητήσουν την επιστροφή του ποσού της έκπτωσης από τα εκδοτήρια. Αν και η κίνηση αυτή είχε κάποια λογική (υπήρχε ενδεχόμενο νέων απεργιών ως το τέλος του Μαΐου, άρα θα έπρεπε να αυξηθεί και το ποσό της έκπτωσης), τα μειονεκτήματα την ακυρώνουν.  Ζητώντας από ένα μεγάλο αριθμό επιβατών να περιμένει στην ουρά 2 φορές μέσα σε λίγες μέρες δημιουργείται πρόβλημα για όλους τους επιβάτες που θέλουν να βγάλουν κάρτα. Οι μεγάλες ουρές καθώς και η ελλιπής πληροφόρηση είναι δύο λόγοι που πιστεύουμε πως αρκετοί από όσους πλήρωσαν το πλήρες ποσό για την κάρτα του Ιουνίου δεν θα αναζητήσουν τα χρήματα της αποζημίωσης.  Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεγάλων ουρών, η Ένωση Εργαζόμενων ΗΣΑΠ από την πλευρά της πρότεινε η αποζημίωση να δίνεται τον μεθεπόμενο μήνα, π.χ. η αποζημίωση για τον Μάιο να δίνεται τον Ιούλιο. Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι σαφώς χειρότερο. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο η αποζημίωση είναι προαιρετική είναι και το επόμενο σημείο.
  • Προϋποθέτει την αγορά νέας κάρτας για τον επόμενο μήνα. Για να λάβεις το ποσό της αποζημίωσης του Μαΐου πρέπει υποχρεωτικά να αγοράσεις κάρτα για τον Ιούνιο. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλεις να αγοράσεις κάρτα για τον Ιούνιο τότε έχεις χάσει και την αποζημίωση.
  • Δεν αποζημιώνονται οι ολιγόωρες στάσεις εργασίας. Ακόμα και στην περίπτωση που όλα τα μέσα απεργήσουν την ίδια ώρα, αποζημίωση δίνεται μόνο για 24ωρες απεργίες. Κατά συνέπεια, δεν θα δοθεί αποζημίωση για καμία από τις 6 προς το παρόν στάσεις εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς μέχρι τις 17 Ιουνίου.
  • Τα περίεργα λάθη των εκδοτών εισιτηρίων. Χτες λάβαμε 4 καταγγελίες από επιβάτες οι οποίοι έλαβαν λάθος ποσό αποζημίωσης (εννοείται μικρότερο) από εκδοτήρια εισιτηρίων του Μετρό. Όπως κατήγγειλαν (τουλάχιστον 2 από αυτούς υπέβαλαν και επίσημη καταγγελία στην ΣΤΑΣΥ) ο εκδότης εισιτηρίων κράτησε από 1 έως 2,5 ευρώ από το ποσό την αποζημίωσης. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι όλες οι περιπτώσεις ήταν ειλικρινή λάθη, κυρίως γνωρίζοντας ότι αρκετοί από αυτούς που εργάζονται στα εκδοτήρια εισιτηρίων του μετρό έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε οικονομική απάτη. Κάτι μας λέει πως τα περιστατικά αυτά θα κρυφτούν κάτω από χαλί.

Καθώς δεν έχουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι με το σημερινό σύστημα τίποτα από τα παραπάνω  δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο. Μόνη ελπίδα η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που (εφόσον γίνουν όλα σωστά) μπορεί να αυτοματοποιήσει και να κάνει τόσο τις χρεώσεις όσο και την αποζημίωση πιο δίκαιες.

Δείτε επίσης: