Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
Alexandros Michailidis/Shutterstock.com

Σε τροχιά σύγκρουσης δύο συρμοί του Προαστιακού – Σε αργία σταθμάρχης του ΟΣΕ και εισασγγελική έρευνα

0
Ένα δυνητικά επικίνδυνο περιστατικό το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οφείλεται σε λάθος ενός σταθμάρχη, συνέβη το πρωί της Παρασκευής στον Προαστιακό της Αθήνας. Ο σταθμάρχης του ΣΚΑ τέθηκε ήδη σε αργία από τον ΟΣΕ και παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του οργανισμού. Το απόγευμα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών...

Πρόσβαση στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου

Share

    %cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bd%ce%b1%cf%82

    Αυτό το άρθρο είναι μέρος του Οδηγού των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας για Φοιτητές.

    Άλλα σχετικά άρθρα:


    Στην περιοχή του Ζωγράφου, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας, έχουν κτιστεί τα campus της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης όπου στεγάζονται οι περισσότερες σχολές και υπηρεσίες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου της Αθήνας.

    Η «μετακόμιση» των σχολών από το κέντρο της Αθήνας προς την περιοχή του Ζωγράφου (και τις γύρω περιοχές, π.χ. Γουδή), ξεκίνησε από τη δεκαετία του 50′ για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την δεκαετία του 80′ για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παρόλα αυτά, και τα 2 πανεπιστημιακά ιδρύματα διατηρούν μέχρι και σήμερα σχολές και υπηρεσίες στο κέντρο της Αθήνας.

    Για οδηγίες πρόσβασης προς όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, δείτε: Πρόσβαση στις σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

    Για οδηγίες πρόσβασης προς όλες τις Πανεπιστημιακές Σχολές της Αθήνας, δείτε: Πρόσβαση στις Πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας

    Η Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου

    Η Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου κτίστηκε τμηματικά από τη δεκαετία του 50′ ως τη δεκαετία του 80′ σε έκταση 1.300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή η οποία σήμερα μοιράζεται ανάμεσα στους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, και Καισαριανής, προκειμένου να στεγάσει σχολές και άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΕΚΠΑ).

    %cf%87%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%85

    Παρατηρώντας τον χάρτη της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, ξεκινώντας από δυτικά προς τα ανατολικά (από αριστερά προς τα δεξιά) βλέπουμε ότι σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη στεγάζονται:

    • Το Συγκρότημα Φοιτητικών Εστιών Πανεπιστημίου Αθηνών που αποτελείται από τέσσερις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (Φ.Ε.Π.Α.) (^). Πρόκειται για την Α’ Φ.Ε.Π.Α., την Β’ Φ.Ε.Π.Α., την Γ΄Φ.Ε.Π.Α. και την Δ’ Φ.Ε.Π.Α.
    • Το Συγκρότημα Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών που περιλαμβάνει στίβο με γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα μπάσκετ, το πανεπιστημιακό κολυμβητήριο και το κλειστό πανεπιστημιακό γυμναστήριο.
    • Τα κτίρια του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (^)
    • Το κτιριακό συγκρότημα του τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών. Στα κτίρια του τμήματος συστεγάζονται η Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία (ΦμεΑ) (^), καθώς και το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου (Κ.ΛΕΙ.ΔΙ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών (^).
    • Το κτιριακό συγκρότημα της Θεολογικής Σχολής: περιλαμβάνει το Τμήμα Θεολογίας (^) και το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας (^).
    • Το κτιριακό συγκρότημα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τ.Υ.Π.Α.), της Υπηρεσίας Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) και του Διδασκαλείου Ελληνικής Γλώσσας της Φιλοσοφικής Σχολής (^). Τα κτήρια αυτά βρίσκονται ανάμεσα στη Θεολογική και τη Φιλοσοφική Σχολή.
    • Το κτιριακό συγκρότημα της Φιλοσοφικής Σχολής: περιλαμβάνει το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (^), το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (^), το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (^), το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (^), το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (^), το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (^), το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (^), το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (^), το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών (^), το Τμήμα Φιλολογίας (^), το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (^), και το Τμήμα Ψυχολογίας (^).
      Στο κτιριακό συγκρότημα της Φιλοσοφικής, στεγάζονται επίσης το εστιατόριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο παιδικός σταθμός απασχόλησης παιδιών των εργαζομένων.
    • Το κτιριακό συγκρότημα της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο ανατολικότερο άκρο της Πανεπιστημιούπολης: περιλαμβάνει τα κτίρια του Τμήματος Βιολογίας (^), του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (^), του Τμήματος Μαθηματικών (^), του Τμήματος Φυσικής (^), και του Τμήματος Χημείας (^). Εκεί στεγάζεται επίσης και το Τμήμα Φαρμακευτικής (^) το οποίο ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
      Άλλες υπηρεσίες που στεγάζονται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα είναι η Κοσμητεία της Σχολής (μεταξύ των τμημάτων Βιολογίας και Φαρμακευτικής), το τμήμα μουσειακών ερευνών, η διεύθυνση μηχανοργάνωσης του ΕΚΠΑ και η τυπογραφική μονάδα Πανεπιστημιούπολης, καθώς και η βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών (στα κτίρια του Μαθηματικού τμήματος). Επίσης, μεταξύ των τμημάτων Γεωλογίας-Γεωπεριβάλλοντος και Βιολογίας συστεγάζονται το Βοτανικό Μουσείο, το Ζωολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας και το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας.

    Οι πύλες της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου

    Η νότια πλευρά της Πανεπιστημιούπολης η οποία συνορεύει με τα Ιλίσια είναι μη περιφραγμένη και προσβάσιμη. Αντιθέτως, η πλευρά που συνορεύει με την Καισαριανή καθώς και η βόρεια και δυτική πλευρά είναι περιφραγμένες και η είσοδος γίνεται από πύλες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ανοικτές μόνο για πεζούς. Για αυτή την παρουσίαση χρησιμοποιούμε τον χάρτη της ιστοσελίδας filosofiki.eu

    %cf%80%cf%8d%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%85

    Οι κύριες πύλες της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου είναι οι εξής:

    • Κεντρική Πύλη (Ούλωφ Πάλμε) (νούμερο 11 στον παραπάνω χάρτη): Η κεντρική πύλη στην περιοχή των Ιλισίων είναι ανοιχτή για πεζούς και αυτοκίνητα όλο το 24ωρο, αλλά μετά τις 5 το απόγευμα η πρόσβαση είναι περιορισμένη (μόνο για φοιτητές, μέλη Δ.Ε.Π., ενοίκους των εστιών και εργαζομένους). Εκεί βρίσκεται και στάση των λεωφορειακών γραμμών 250 και Ε90. (Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την τοποθεσία μου)
    • Πύλη Ζωγράφου (νούμερο 1 στον παραπάνω χάρτη): Η κεντρική πύλη από τα δυτικά είναι ανοικτή για τα οχήματα μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Εκεί βρίσκεται το τέρμα των λεωφορειακών γραμμών 608, 230 και της δημοτικής συγκοινωνίας Ζωγράφου. (Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την τοποθεσία μου)
    • Πύλη Καισαριανής (νούμερο 13 στον παραπάνω χάρτη): Η κεντρική πύλη από τα νότια είναι και αυτή ανοικτή για τα οχήματα μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Οδηγεί απευθείας στην Φιλοσοφική (ευθεία), στη Σχολή Θετικών Επιστημών (δεξιά) ή στην κεντρική πύλη Ιλισίων (αριστερά). (Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την τοποθεσία μου)

    Άλλες μικρότερες πύλες της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου είναι οι εξής:

    • -Νούμερο 12 στον χάρτη-  Η νότια πλευρά της Πανεπιστημιούπολης που συνορεύει με τα Ιλίσια και έως την πύλη της Καισαριανής, είναι προσβάσιμη σε όλο το μήκος της για τους πεζούς καθώς δεν περικλείεται από φράκτη. Αντίθετα, η πλευρά που συνορεύει με την Καισαριανή περικλείεται από φράκτη. (Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την τοποθεσία μου)
    • -Νούμερο 14 στον χάρτη- Είσοδος για αυτοκίνητα και πεζούς στο ύψος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Καισαριανής στο τμήμα μεταξύ Σχολής Θετικών Επιστημών και κυκλικής διασταύρωσης Καισαριανής. (Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την τοποθεσία μου)

    %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%85

    Πρόσβαση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

    Η πρόσβαση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου είναι εφικτή με τις παρακάτω λεωφορειακές γραμμές:

    220 Άνω Ιλίσια – Ακαδημία (κυκλική)

    • Σύνδεση με τους σταθμούς Μετρό: Πανεπιστήμιο (στάση Λεωφορείου ‘Ακαδημία‘), Σύνταγμα (στάση Λεωφορείου ‘Σύνταγμα‘, μόνο κατεύθυνση από Πανεπιστημιούπολη προς Ακαδημία) και Ευαγγελισμός (στάση Λεωφορείου ‘Νοσοκομείο Ευαγγελισμός‘)
    • Η γραμμή εξυπηρετεί για πρόσβαση σε Φιλοσοφική Σχολή, Θεολογική Σχολή, Εστιατόριο, Φ.Ε.Π.Α.
    • Η στάση ‘6η Ιλισίων‘ βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από την είσοδο για πεζούς επί της οδού Ταξίλου -νούμερο 8 στον παραπάνω χάρτη-, πλησίον του κτηρίου Γ΄Φ.Ε.Π.Α.
    • Η στάση ‘Κολοκοτρώνη‘ (προτελευταία στάση της γραμμής), βρίσκεται πλησίον στην είσοδο για πεζούς –4 στον παραπάνω χάρτη- πλησίον της Θεολογικής σχολής.
    • Η Αφετηρία της γραμμής (ή τέρμα αν έρχεσαι από το κέντρο της Αθήνας) βρίσκεται δίπλα στην είσοδο μόνο για πεζούς μέσω υπόγειας διάβασης από Αφετηρία -νούμερο 3 στον χάρτη-.

    221 Πανεπιστημιούπολη – Ακαδημία (κυκλική)

    • Σύνδεση με τους σταθμούς Μετρό: Πανεπιστήμιο (στάση Λεωφορείου ‘Ακαδημία‘), Σύνταγμα (στάση Λεωφορείου ‘Σύνταγμα‘, μόνο κατεύθυνση από Πανεπιστημιούπολη προς Ακαδημία) και Ευαγγελισμός (στάση Λεωφορείου ‘Νοσοκομείο Ευαγγελισμός‘)
    • Η γραμμή εξυπηρετεί για πρόσβαση σε Φιλοσοφική Σχολή, Θεολογική Σχολή, Εστιατόριο, Φ.Ε.Π.Α.
    • Η στάση ‘2η Σχολείο‘ βρίσκεται κοντά στην Κεντρική Πύλη της Πανεπιστημιούπολης -νούμερο 11 στον χάρτη- και τις εστίες.
    • Η στάση ‘Φοιτητική Εστία‘ βρίσκεται κοντά στην είσοδο για πεζούς και αυτοκίνητα -νούμερο 10 στον χάρτη- προς τις φοιτητικές εστίες.
    • Η στάση ‘6η Ιλισίων‘ βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από την είσοδο για πεζούς επί της οδού Ταξίλου -νούμερο 8 στον παραπάνω χάρτη-, πλησίον του κτηρίου Γ΄Φ.Ε.Π.Α.
    • Η στάση ‘Κολοκοτρώνη‘ (προτελευταία στάση της γραμμής), βρίσκεται πλησίον στην είσοδο για πεζούς -4 στον παραπάνω χάρτη- πλησίον της Θεολογικής σχολής.
    • Η Αφετηρία της γραμμής (ή τέρμα αν έρχεσαι από το κέντρο της Αθήνας) βρίσκεται δίπλα στην είσοδο μόνο για πεζούς μέσω υπόγειας διάβασης από Αφετηρία -νούμερο 3 στον χάρτη.

    224 Καισαριανή – Ελευθερίου Βενιζέλου

    • Σύνδεση με το σταθμό Μετρό Ευαγγελισμός (στάση Λεωφορείου ‘Νοσοκομείο Ευαγγελισμός‘).
    • Η γραμμή εξυπηρετεί για πρόσβαση στο τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
    • Η στάση ‘10η Καισαριανής‘ βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από το τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

    230 Ακρόπολη – Ζωγράφου

    • Σύνδεση με το σταθμό Μετρό Σύνταγμα (στάση Λεωφορείου ‘Σύνταγμα‘). Εντούτοις, η γραμμή στη συνέχεια κινείται μέσω οδού Πανεπιστημίου, Εξαρχείων, λεωφόρου Αλεξάνδρας και Αμπελοκήπων.
    • Η γραμμή εξυπηρετεί για πρόσβαση σε Φιλοσοφική Σχολή και Σχολή Θετικών Επιστημών.
    • Το Τέρμα της γραμμής βρίσκεται πλησίον της Πύλης Ζωγράφου -νούμερο 1 στον παραπάνω χάρτη.

    235 Ζωγράφου – Ακαδημία (κυκλική)

    • Σύνδεση με τους σταθμούς Μετρό: Πανεπιστήμιο (στάση Λεωφορείου ‘Ακαδημία‘), Σύνταγμα (στάση Λεωφορείου ‘Σύνταγμα‘, μόνο κατεύθυνση από Πανεπιστημιούπολη προς Ακαδημία) και Ευαγγελισμός (στάση Λεωφορείου ‘Νοσοκομείο Ευαγγελισμός‘).
    • Η γραμμή εξυπηρετεί για πρόσβαση σε Φιλοσοφική Σχολή, Θεολογική Σχολή, Εστιατόριο.
    • Η Αφετηρία της γραμμής (ή τέρμα αν έρχεσαι από το κέντρο της Αθήνας) βρίσκεται δίπλα στην είσοδο μέσω υπόγειας διάβασης από Αφετηρία -νούμερο 3 στον χάρτη-.

    250 Πανεπιστημιούπολη – Στ. Ευαγγελισμού (κυκλική)

    608 Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκροταφείο Ζωγράφου

    • Σύνδεση με το σταθμό Μετρό Πανεπιστήμιο (στάση Λεωφορείου ‘Ακαδημία‘) και με το σταθμό Μετρό Ευαγγελισμός (στάση Λεωφορείου ‘Νοσοκομείο Ευαγγελισμός‘).
    • Η γραμμή εξυπηρετεί για πρόσβαση σε Φιλοσοφική Σχολή, Σχολή Θετικών Επιστημών.
    • Το Τέρμα της γραμμής βρίσκεται πλησίον της Πύλης Ζωγράφου -νούμερο 1 στον παραπάνω χάρτη.

    Ε90 Πειραιάς – Πανεπιστημιούπολη (Σχολική Express)

    Ως τον Απρίλιο του 2014 οπότε και καταργήθηκε, εντός των χώρων της Πανεπιστημιούπολης λειτουργούσε εσωτερική λεωφορειακή γραμμή η οποία πραγματοποιούσε κυκλικά δρομολόγια κάνοντας στάσεις όπου και οι λεωφορειακές γραμμές 250 και Ε90. Τα δρομολόγια εκτελούσαν πούλμαν τα οποία μίσθωνε το ΕΚΠΑ.

    Τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί δήμοι της Αττικής εκτελούσαν δρομολόγια προς την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου στα πλαίσια της δημοτικής συγκοινωνίας. Τα δρομολόγια αυτά ήταν δωρεάν για τους δημότες των διάφορων περιοχών. Λόγω της κρίσης, πολλά από αυτά τα δρομολόγια περικόπηκαν.

    Αυτή τη στιγμή (2016), πλην της Δημοτικής Συγκοινωνίας Ζωγράφου, που εκτελεί περιορισμένα δρομολόγια (4 μόνο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη) με τέρμα κοντά στην Πύλη Ζωγράφου -νούμερο 1 στον παραπάνω χάρτη, μόνο ο Δήμος Αμαρουσίου πραγματοποιεί δρομολόγια προς την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, για δημότες Αμαρουσίου, καθώς και δημότες του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. (Αν γνωρίζετε δρομολόγια άλλου Δήμου, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω.)

    Αξίζει να αναφερθεί ότι με την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό (τμήμα έως το Γουδή) θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησης της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου από μέσα σταθερής τροχιάς, αφού προβλέπεται η κατασκευή σταθμών του Μετρό νοτίως και βορείως της Πανεπιστημιούπολης (περιοχή Νίαρ Ιστ και περιοχή Ιλισίων- πλατεία Κύπρου).

    Η Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου

    Η λειτουργία της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου ξεκίνησε σταδιακά μεταξύ των ετών 1989 και 1992 σε χώρο 920 στρεμμάτων ο οποίες προηγουμένως άνηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Σήμερα, στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου έχουν έδρα όλες οι σχολές και οι υπηρεσίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), πλην της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών η οποία στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων.

    Χάρτης Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου

    Ο Χάρτης της Πολυτεχνειούπολης – Κλικ για μεγέθυνση

    Δείτε επίσης και ένα διαδραστικό χάρτη με όλες τις υπηρεσίες της Πολυτεχνειούπολης.

    Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου στεγάζονται 8 σχολές του Ε.Μ.Π.:

    • Σχολή Πολιτικών Μηχανικών (^)
    • Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (^)
    • Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (^)
    • Σχολή Χημικών Μηχανικών (^)
    • Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (^)
    • Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Μηχανικών (^)
    • Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (^)
    • Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (^)

    Στεγάζονται επίσης η Διοίκηση του Πολυτεχνείου, το Αθλητικό Κέντρο του Ε.Μ.Π. και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ιδρύματος. Στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης βρίσκονται επίσης τα συγκροτήματα της Παλαιάς Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου και των Νέων Φοιτητικών Εστιών Ζωγράφου (^).

    Οι πύλες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου

    Η Πολυτεχνειούπολη διαθέτει τρεις πύλες εισόδου – εξόδου:

    • Πύλη Κατεχάκη: Η κεντρική πύλη της Πολυτεχνειούπολης από την οδό Κατεχάκη είναι συνεχώς ανοικτή για πεζούς και αυτοκίνητα.
    • Πύλη Κοκκινοπούλου: Η πύλη επί της οδού Κοκκινοπούλου είναι ανοικτή για πεζούς και αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι όμως κλειστή τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα. Πλησίον, βρίσκεται η στάση ‘Πολυτεχνειούπολη‘ των Λεωφορειακών γραμμών 140 και 242.
    • Πύλη Ζωγράφου: Η πύλη Ζωγράφου επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου είναι συνεχώς ανοικτή για τους πεζούς. Η είσοδος αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο τις πρωινές ώρες 07:00 – 09:00 και η έξοδός μεταξύ 14:00-16:00. Πλησίον, βρίσκεται η στάση ‘9η Ζωγράφου‘ των Λεωφορειακών Γραμμών 230 και 608.

     %cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%85

    Πρόσβαση στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

    Η πρόσβαση στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου είναι εφικτή με τις παρακάτω λεωφορειακές γραμμές:

    242 Στ. Κατεχάκη – Πολυτεχνειούπολη (κυκλική)

    140 Πολύγωνο – Γλυφάδα

    • Η γραμμή εξυπηρετεί κυρίως όσους μένουν κοντά σε κάποια στάση της, σίγουρα όμως δεν ενδείκνυται η πραγματοποίηση ολόκληρης της διαδρομής από τη Γλυφάδα ως την Πολυτεχνειούπολη.
    • Η στάση ‘Πολυτεχνειούπολη‘ βρίσκεται πλησίον της πύλης Κοκκινοπούλου
    • Η στάση ‘Φοιτ. Εστ. Πολυτ/νειούπολης‘ βρίσκεται πλησίον της Φοιτητικής Εστίας.
    • Η γραμμή ενώνει την Πολυτεχνειούπολη με την Πανεπιστημιούπολη (στάση ‘Φοιτητική Εστία‘ επί της οδού Ούλωφ Πάλμε).

    230 Ακρόπολη – Ζωγράφου

    • Σύνδεση με το σταθμό Μετρό Σύνταγμα (στάση Λεωφορείου ‘Σύνταγμα‘). Εντούτοις, η γραμμή στη συνέχεια κινείται μέσω οδού Πανεπιστημίου, Εξαρχείων, λεωφόρου Αλεξάνδρας και Αμπελοκήπων.
    • Η στάση ‘9η Ζωγράφου‘ βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από την πύλη Ζωγράφου.

    608 Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκροταφείο Ζωγράφου

    • Σύνδεση με το κτήριο του Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων (στάση Λεωφορείο ‘Πολυτεχνείο‘, με το σταθμό Μετρό Πανεπιστήμιο (στάση Λεωφορείου ‘Ακαδημία‘), και με το σταθμό Μετρό Ευαγγελισμός (στάση Λεωφορείου ‘Νοσοκομείο Ευαγγελισμός‘).
    • Η στάση ‘9η Ζωγράφου‘ βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από την πύλη Ζωγράφου.

    Πούλμαν ΕΜΠ

    • Το Πολυτεχνείο μισθώνει πούλμαν τα οποία πραγματοποιούν καθημερινά το δρομολόγιο από το κτίριο του Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων προς την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και αντίστροφα.
    • Σύμφωνα με το site του ΕΜΠ, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται από Πατησίων στις 07:15, 09:00, 11:00 και 13:00, και από την Πολυτεχνειούπολη (κτίριο Διοίκησης) στις 8:00, 10:00, 12:00 και 14:40.

    Τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί δήμοι της Αττικής εκτελούσαν δρομολόγια προς την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου στα πλαίσια της δημοτικής συγκοινωνίας. Τα δρομολόγια αυτά ήταν δωρεάν για τους δημότες των διάφορων περιοχών. Λόγω της κρίσης, πολλά από αυτά τα δρομολόγια περικόπηκαν.

    Αυτή τη στιγμή (2016), πλην της Δημοτικής Συγκοινωνίας Ζωγράφου, που εκτελεί περιορισμένα δρομολόγια (4 μόνο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη), μόνο ο Δήμος Αμαρουσίου πραγματοποιεί δρομολόγια προς την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, για δημότες Αμαρουσίου, καθώς και δημότες του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. (Αν γνωρίζετε δρομολόγια άλλου Δήμου, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω.)


    Αυτό το άρθρο είναι μέρος του Οδηγού των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας για Φοιτητές.

    Άλλα σχετικά άρθρα:

    Φωτογραφίες/χάρτες: Argyro Maitou/panoramio.combiol.uoa.grenl.uoa.grmap.ntua.grphysics.ntua.gr

 
 

Διαβάστε Περισσότερα