Πρόστιμο στην εταιρεία της τηλεματικής για καθυστέρηση στην παράδοση του έργου

tilematiki

Ποινική ρήτρα ύψους 315.000 ευρώ καλείται να καταβάλει η κοινοπραξία Advanced Transport Telematics Α.Ε. για καθυστέρηση στην παράδοση του έργου της τηλεματικής των λεωφορείων και τρόλεϊ της Αθήνας, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΑ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΟΑΣΑ, η κοινοπραξία δεν κατάφερε να επιτύχει την προγραμματισμένη ημερομηνία διαθεσιμότητας υπηρεσιών που ήταν η 22 Ιανουαρίου 2016, καθυστερώντας την παράδοση του έργου για 59 ημέρες. Το έργο τελικά παραδόθηκε επισήμως στις 21 Μαρτίου 2016.

Όπως πάντως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν μέσα από αυτό το blog (Φιάσκο η έναρξη λειτουργίας της τηλεματικής των λεωφορείων), η ημερομηνία παράδοσης της τηλεματικής (21 Μαρτίου) ήταν προφανώς εικονική καθώς την ημέρα εκείνη, και για πολλές ακόμα εβδομάδες, δεκάδες γραμμές λεωφορείων δεν είχαν ακόμα προστεθεί στο σύστημα της τηλεματικής και δεκάδες «έξυπνες στάσεις» βρισκόταν εκτός λειτουργίας. Επίσης, δεν λειτουργούσε ακόμα η ιστοσελίδα telematics.oasa.gr και δεν είχαν κυκλοφορήσει οι εφαρμογές της τηλεματικής για κινητά τηλέφωνα.

 

Η τηλεματική ακόμα υπολειτουργεί

Σήμερα, 3,5 μήνες μετά την επίσημη ημερομηνία λειτουργίας του συστήματος, αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, η τηλεματική ακόμα υπολειτουργεί. Το κυριότερο πρόβλημα που παρατηρείται είναι η κυκλοφορία λεωφορείων τα οποία είτε δεν έχουν ακόμα εγκαταστημένο τον εξοπλισμό της τηλεματικής, είτε κυκλοφορούν με τον εξοπλισμό εκτός λειτουργίας. Κατά συνέπεια, τα οχήματα αυτά εκτελούν δρομολόγια που δεν φαίνονται στην εφαρμογή.

Στα τέλη Μαΐου πάντως, ο ΟΑΣΑ ζήτησε από τον ανάδοχο την εγκατάσταση εξοπλισμού σε 144 οχήματα τα οποία για άγνωστο λόγο είχαν εξαιρεθεί από την τηλεματική. Φήμες λένε ότι τα λεωφορεία αυτά είχαν γίνει ανάρπαστα από οδηγούς οι οποίοι δεν ήθελαν τα δρομολόγιά τους να φαίνονται στο σύστημα της τηλεματικής.

Η στάση των οδηγών τον λεωφορείων όσον αφορά τη χρήση της τηλεματικής, αποτελεί ορισμένες φορές πρόβλημα. Για τη σωστή λειτουργία της τηλεματικής (και αυτό αποτελεί μειονέκτημα του συστήματος), είναι μερικές φορές απαραίτητη η επανεκκίνηση του εξοπλισμού από τους οδηγούς σε περίπτωση εμφάνισης λάθος δεδομένων. Το αν ο οδηγός θα επαναφέρει την τηλεματική σε λειτουργία εξαρτάται από τον ίδιο. Ίσως να μην είναι τυχαία δημοσιεύματα σε blog οδηγών που χαρακτηρίζουν την τηλεματική ως «μεγάλο αδερφό των δρόμων».

Όσον αφορά τις «έξυπνες στάσεις», οι περισσότερες βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ έχουμε παρατηρήσει περιπτώσεις τεχνικών προβλημάτων τα οποία διορθώνονται μέσα σε λίγες ημέρες. Και πάλι όμως υπάρχει ένας αριθμός οθονών σε στάσεις (μάλλον δεκάδες) οι οποίες βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Κάποιες από αυτές μάλιστα φαίνεται πως δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ. Διορθώσεις υπήρξαν και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις λάθους τοποθέτησης στάσεων, αν και είναι ακόμα πολλές αυτές που έχουν τοποθετηθεί εντελώς πρόχειρα.

Αν και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης έχει υποσχεθεί την επέκταση του συστήματος με τη λειτουργία 500 νέων στάσεων, καθώς και τη διασύνδεση της τηλεματικής με το Τραμ, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή της τηλεματικής στο διαδίκτυο. Με την προσθήκη του θερινού προγράμματος δρομολογίων από την προηγούμενη εβδομάδα διορθώθηκαν κάποια λάθη που υπήρχαν στο χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων (αρκεί τα λάθη να μην επιστρέψουν με το χειμερινό πρόγραμμα το Σεπτέμβριο).

Εδώ και λίγες μέρες, έχουν προστεθεί σημειώσεις για εξαιρέσεις σε δρομολόγια (π.χ. τα νυχτερινά δρομολόγιScreenshot (665)α της γραμμής Χ96 όπως βλέπουμε δεξιά). Επίσης, έχουν προστεθεί εναλλακτικές διαδρομές λεωφορείων όπου υπάρχουν λόγω λαϊκής αγοράς κ.λπ. Αυτά τα δρομολόγια είναι προσβάσιμα μέσω του drop-down μενού “Δρομολόγια”, για την κάθε γραμμή. (Και πάλι όμως δεν υπάρχει πληροφόρηση για τις μέρες και ώρες που βρίσκονται σε ισχύ τα δρομολόγια αυτά).

Μεγαλύτερο μειονέκτημα ίσως είναι η άσχημη εμφάνιση της σελίδας που μάλλον χρειάζεται ένα make-over από κάποιον που έχει γνώσεις web design.

telemticsweb

Ενημερώσεις υπήρξαν επίσης για τις εφαρμογές της τηλεματικής για τα κινητά τηλέφωνα. Πλέον είναι δυνατή η προσθήκη λεωφορειακών γραμμών στα «Αγαπημένα», κάτι το οποίο ήταν επιθυμία πολλών χρηστών. Μέχρι και σήμερα όμως δεν έχει υπάρξει ενημέρωση των εφαρμογών με ειδήσεις για τις συγκοινωνίες, μεταξύ άλλων και για επερχόμενες απεργίες.

Δείτε επίσης:

 

 

 

1 Comment

  1. Και βέβαια παραμένει και το αίσχος https://www.athenstransport.com/2016/03/telematics-9/ που αφήσανε πίσω τους όταν εγκατέστησαν τις οθόνες στις στάσεις.

    Προσωπικά απορώ εάν υπάρχει έστω και ένα δημόσιο έργο πληροφορικής που η Intrasoft (Advanced Transport Telematics Α.Ε = ΙNTRAKAT + INTRASOFT) έχει παραδώσει ακέραιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*